Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens...de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jullie ermee omgaan en wat jullie vinden van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek!

Doe mee

Dromerig vmbo-examen beeldende vakken

Pepijn

Dinsdagochtend maken 8.807 vmbo-gt scholieren het examen beeldende vakken. Op het examen kwam veel 'dromerige' hedendaagse kunst voorbij: iets wat de scholieren erg konden waarderen: "Dit spreekt het vmbo veel meer aan dan saaie, ingewikkelde kunst", zegt Cheryl Valentijn.

Ze vond het examen wel lastig. "Een uur voor het einde was ik al klaar. Mijn hele klas had binnen anderhalf uur het examen af. Het was alleen geen makkelijk examen: ik denk niet dat ik een voldoende heb. Ik heb bij beeldende vorming tentamens altijd al last gehad van een soort black-outs en nu wist ik ook ineens niets meer."

Het praktijkgedeelte vond ze wel te doen, maar bij de eerste theorievraag over een zwart-wit schilderij bleef ze al hangen. "Je moest vaak teveel antwoorden geven op een vraag. Bijvoorbeeld drie redenen terwijl ik er maar twee wist. Dan ga je maar wat fantaseren en dan kom je op de verkeerde antwoorden", aldus Cheryl. 

Assepoester

Ze is wel positief over de gekozen kunst op het examen. "Ik moet wel complimenten geven voor de leuke schilderijen in het examen. Bijvoorbeeld het schilderij van Assepoester en een sterrenhemel, dat vond ik leuk."

Isa Gerssen vond dat juist een lastige. "Er was maar één vraag waar ik iets langer over heb gedaan: dat was de vraag over Assepoester. Uiteindelijk wist ik daar ook het antwoord op." Verder maakte ze zonder problemen het examen. "De docenten hadden me goed voorbereid, maar ik vond het ook best een makkelijk examen. Ik ga het examen niet nakijken, heb alles gewoon goed kunnen beantwoorden."

Makkelijk

Voor Mirthe Braspenning was dit een mooi afsluitend examen. "Ik had verwacht dat het moeilijker zou zijn. In het examen van vorig jaar ging het veel over vormgeving en voorstelling en dit examen was dat ook zo. Er waren veel afbeeldingen waarbij je aspecten moest noemen. Als je bij elk antwoord een goed verhaal had, kon je wel een voldoende halen."

Mirthe maakte het examen met een klasje van maar vijftien mensen. "Mijn concentratie was erg goed. Ik had wel moeite met een bepaalde vraag, maar heb er verder een goed gevoel over."

Isa heeft nog wel een opmerking over het drukwerk van het examen. "Normaal zijn de examens gewoon van papier, maar nu niet. Voor dit vak moeten de afbeeldingen van een hoge resolutie zijn, dus was het examen op een soort karton gedrukt. Dat maakte elke keer best veel geluid bij het openslaan van het examen."

Leuke bronnen

"Het was een fijn examen. Ik werd er zelf erg vrolijk van, en daarbij was het erg inspirerend", meent ook docente Susan Damoiseaux. "Het thema van het examen was ‘dromen', dat zag je goed terug in de onderwerpen."

"Er zat graffitikunst in, waarbij Assepoester werd aangehaald en vergeleken werd met het ongeluk van prinses Diana. Ook het verlichte fietspad van Daan Rosegaarde kwam erin voor en een schilderij van Van Gogh." Volgens Damoiseaux maakte dat het een heel eigentijds examen met leuke vergelijkingen tussen hedendaagse en gedateerde kunst. "De vragen waren ook erg duidelijk, ik ben heel enthousiast", besluit ze. 

Weinig geklaag

Viel er dan helemaal niets aan te merken op het examen? "Jawel", stelt Damoiseaux. "Bij een kunstwerk van een Portugese kunstenares konden de kandidaten niet goed zien hoe groot het kunstwerk in werkelijkheid was." Het viel haar op dat het examen vlot werd gemaakt. "Sommige leerlingen waren om 10.00 uur al klaar. Dan denk ik toch altijd: had je niet nog even alles kunnen nakijken?"

Bij Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, stond de telefoon nog niet roodgloeiend. "Er zijn slechts enkele klachten binnengekomen, die gaan voornamelijk over moeilijke termen die niet op te zoeken waren in het woordenboek", aldus Teunissen.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

Gepubliceerd op 23 mei 2017
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.