Drie jaar op school in Sjanghai, China

Drie jaar op school in Sjanghai, China

Door Lily

Hoe is het om als tienjarige naar de andere kant van de wereld te verhuizen? Hoe ga je ermee om als je, na een leven in Nederland, ineens drie jaar in Azië moet gaan leven?

Het gebeurde Lieke: een oer-Hollands meisje van nu 13 jaar, dat 3 jaar in China heeft gewoond en daar op school heeft gezeten. Dat schreef ze in een reactie op een nieuwsbericht op het weblog over Chinees leren op school. Nu haar verhaal.

"Ik sprak geen woord Engels!"

"We verhuisden naar China omdat mijn vader een baan in Sjanghai kreeg aangeboden. Het engste aan het nieuwe leven in China vond ik niet de cultuur, de taal of de mensen, maar het feit dat er op school in het Engels les werd gegeven! Ik sprak geen woord Engels. Gelukkig kwam ik in de pauze een ander Nederlands meisje tegen. Zij sprak wel Engels en heeft me enorm geholpen. Inmiddels spreek ik het zelf ook erg goed."

Een typische dag uit het Chinese scholierenleven? "Rond kwart voor acht komt de schoolbus. Er is één schoolbus per wijk. Vervolgens zit je vanaf half negen tot kwart voor drie op school. In het gedeelte van Sjanghai waar ik woonde waren vooral pubs en discotheken, niet echt plaatsen waar ik heen kon. Thuis sprak ik wel eens met Nederlandse vriendinnen af die ook in China woonden. Het dagelijks leven komt behoorlijk overeen met dat in Nederland, maar ik kon niet zomaar overal heen gaan."

Begrijpelijk. Sjanghai is een stuk enger en groter dan Amsterdam, of Assen.

Het jaar 4706

"Behalve overeenkomsten waren er natuurlijk ook verschillen. Over de cultuur leerde ik niet veel op school, maar wel door dingen die ik in die drie jaar tegen ben gekomen. In China geven ze bijvoorbeeld wel cadeautjes aan kinderen wanneer die jarig zijn, maar aan volwassen mensen geven ze alleen eten. Dat is een vreemde gewoonte. Ook vieren ze Chinees Nieuwjaar, in februari. In 2009 is het volgens de Chinese jaartelling jaar 4706."

Ging het er op school ook anders aan toe? "Ja, sowieso draagt men daar een uniform. Bovendien past de school waar ik op zat een andere vorm van leren toe. In Nederland heb je allerlei s.o.’s en mondelingen tussendoor, dat is daar niet zo. In plaats daarvan leer je uit de praktijk; je doet iets heel vaak, daarna heb je één toets."

"Hier is het echt stampen, stampen, stampen!"

Ondanks dat Lieke op haar dertiende al drie jaar in het buitenland heeft geleefd, vindt ze niet dat ze verder ontwikkeld is dan andere Nederlanders van haar leeftijd. "Nee, ik heb eigenlijk net zoveel les gehad. Nu zit ik in 2 atheneum aan het Reynaert College in Hulst. Echt raar om terug te zijn is het niet, maar ik kan wel zeggen dat ik het moeilijk vind. In China was het vooral praktijk, hier is het echt stampen, stampen, stampen. Het enige verschil is eigenlijk dat ik al een jaar natuur- en scheikunde achter de rug heb, en dat ik Chinese les heb gehad.”

Gepubliceerd op 17 november 2009
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

En hoe spreek je het allemaal uit?

12 jaar geleden

S.

S.

Uitspraak geheel op eigen gevoel.

12 jaar geleden

A.

A.

ik herken er heel veel van. ik woon nu al 5 jaar in tanzania

12 jaar geleden

M.

M.

Uitspraak Kantonees:

??? Hallo = Lee ho!
?????? Ik ben Lieke = Ngo hai ...
??????? Ik vond China leuk = Ngo han hee foen tsong kok
????????? Ik heb er drie jaar gewoond = Ngo tsuu koh tsong kok saam lien liew!
?????????????? Ik zat in China op een internationale school = Tsoi tsong kok ngo tsoi jat kaan jing kok hok hauw seung thong
??????? Dank u, tot ziens = Tho tse lee, tsoi kien!

Uitspraak hoe ze het zeggen in Shanghai:

??? Hallo = Ni hao!
?????? Ik ben Lieke = Woh shi...
??????? Ik vond China leuk = Woh ghen sie gwan tsong goh
????????? Ik heb er drie jaar gewoond = Woh tsuu tsai tsong koh san lien lah!
?????????????? Ik zat in China op een internationale school = Tsai tsong koh woh tsai ji keh jing koh tsuh sauw sang tong
??????? Dank u, tot ziens = Sje sje, tsai tsen!

12 jaar geleden

A.

A.

ik vind chinees vaaaagggg

12 jaar geleden

F.

F.

Eindelijk zeg, iemand die hetzelfde als mij mee heeft gemaakt. Ik heb namelijk 6 jaar in Beijing gewoond. Ik woon nu weer in Nederland en zit op 3 ath. Ik mis China verselijk, heb jij dat ook? Het liefst zou ik nu terug gaan maar dat kan jammer genoeg niet. Waar ergens heb je eigenljk in Shanghai gewoond?

groetjes

12 jaar geleden

L.

L.

Antwoord Anouk:

Je spreekt het uit als
'nie houw'
'wo sje lie ku'
'wo gen sjie guan zhong kwuo'
'wo tsu kwuo zhong kwuo san nien lu'
'tsaai zhong kwuo wo tsaai ie ge ing kwuo shue siao sjang ke'
'sji sji nie, tsaai tjian'

Antwoord Fabienne:
Ja, ik mis Shanghai ook vreselijk veel. Ik zou zo terug gaan. En ik mis vooral mijn beste vriendinnen daar! Ik heb in Pudong gewoond de nieuwste kant van de pu rivier.

12 jaar geleden

S.

S.

Hee Lieke..
Super leuk zeg!
Vooral die chineese zinnetjes! Ik kon ze allemaal lezen! goed he haha ;)

Sofieke

12 jaar geleden

O.

O.

Lieve Lieke,
Wat enig, jouw interview over China.
En zijn de chinezen al bij jullie ?
Wij wensen jullie 'n hele fijne tijd met het bezoek.
Dikke kus van ons samen.

12 jaar geleden

E.

E.

Hallo Lieke,

Wat je die drie jaar in China allemaal hebt ontdekt en meegemaakt zal je leven lang niet vergeten
Ik wensje veel succes met je studie en een mooie toekomst
liefs Erna Bonte

12 jaar geleden

M.

M.

Heey Lieke,
Wat leuk jouw verhaal! Ik kan me voorstellen dat je het leven in Shanghai mist. Ik mis jullie ook hoor hier in Shanghai! Wie weet kom je nog wel een keertje op vakantie! Tot dan!
Monique

12 jaar geleden

A.

A.

Oh lijkt me echt leuk!
Het liefst wil ik nu naar heb buitenland om daar naar school te gaan, maar ja dat gaat zomaar niet, wel vind ik het heel leuk dat je je verhaal verteld!

12 jaar geleden

R.

R.

Lieke leefde als tiener
In een ver vreemd land
Een aziatisch werelddeel
Kind wat heb jij genoten van je
Ervaring.

12 jaar geleden

G.

G.

Wat een mooi gedicht, Roos.

12 jaar geleden

Y.

Y.

Lieke,

Grappig om te lezen hoe je het vond in China. En bij ns in de klas vermaak je je nu toch al meer? Wij waren al gewent aan al dat gestamp maar jij niet hopelijk nu al wat meer!

Groetjes Yanick

12 jaar geleden