Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Drang om te toetsen

Drang om te toetsen

Door Ivo

Het stoort mij al heel lang, maar tot vandaag heb ik het nooit kunnen uiten. Het haalt het bloed onder mijn nagels vandaan en ik eet mezelf in sommige weken van binnenuit op. Nee, dit gaat niet over Albert Verlinde; ik heb het over de drang van scholen om te toetsen.

Toetsen moet, toetsen moet goed, toetsen doet. Alles draait om toetsen bij ons op school. Geen enkele les gaat voorbij zonder dat het woord één keer valt en docenten vallen om als dominosteentjes vanwege al het nakijkwerk. Maar waarom is die toetsdrang er zo? Moeten we die waanzinnige controle op leerlingen wel volhouden?

LAKS

Stapels leerwerkDie vraag houdt niet alleen mij bezig, maar ook het LAKS. Ik ben daar regelmatig op de vergaderingen geweest en telkens kwam het weer aan bod: 'moeten we toetsen niet afschaffen?' Het is ouderwets; deze vorm van onderwijs is absoluut niet meer van deze tijd. Net zoals er Steve Jobs-scholen komen, zouden de andere scholen zich ook moeten aanpassen aan de moderne tijd. Bijvoorbeeld door op een totaal andere manier te toetsen.

Want ik ken inmiddels genoeg voorbeelden van klasgenoten die afstromen na een toetsweek, die bezwijken onder de toetsstof. Of ik, die tot diep in de nacht zit door te leren. Niet bepaald gezond. En de stof ben je na de toets bovendien zo weer vergeten, want ja, het draait allemaal om dat ene cijfertje.

Gouden oplossing

Laten wij, als scholieren van Nederland, met de gouden oplossing komen. Dat kan bijvoorbeeld door de lessen te intensiveren en ervoor te zorgen dat de lesstof beter blijft hangen. Dan is die toets nergens meer voor nodig. Of zorg ervoor dat er ieder jaar één grote toets is, een soort examen. Zo zie je wel of je bij bent en of je het niveau van je opleiding hebt. Maar zodra überhaupt één van deze ideeën ingevoerd zou worden, ben ik hoogstwaarschijnlijk allang van school af. En daarom ga ik nu weer verder blokken voor mijn toets.

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2014? Wat zijn de vijf beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 22 december 2014
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Y.

Y.

Minder toetsen zou wel fijn zijn ja, maar 1 eindexamen toets? Stel dat je die ene dag gewoon even je dag niet hebt en daardoor faalt...

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.