Dol op de muziek van onze ouders: hoe kan dat?

Dol op de muziek van onze ouders: hoe kan dat?

Door Fay

Ik houd van het nummer Dreams van Fleetwood Mac en zing uit volle borst mee met Queen. En ik ben niet de enige: muziek uit de jaren zeventig en tachtig is enorm populair onder jongeren. Hoe kan het dat we nu nog luisteren naar nummers uit de tijd van onze ouders en het nog leuk vinden ook? 

In eerste instantie ging ik ervan uit dat de belangstelling voor oude muziek onder jongeren is ontstaan door de invloed die onze ouders op ons hebben. Het klinkt zo simpel: onze ouders zetten muziek op uit hun tijd, jij komt ermee in aanraking, je begint het leuk te vinden en het krijgt uiteindelijk een plekje in je afspeellijst.

In mijn gesprek met Tom ter Bogt, hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht, kom ik er achter dat ouders inderdaad invloed hebben op de smaak van hun kinderen - vooral wanneer het klassieke muziek betreft -  maar dat ook andere factoren belangrijk zijn.

Streamingdiensten

En zo'n andere factor zijn de streamingdiensten. "Waar je vroeger afhankelijk was van de platen of cd-kast van je ouders, kunnen jonge mensen nu ongelimiteerd zoeken naar de geschiedenis van populaire muziek", vertelt Ter  Bogt.

Door streamingdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music, 'ontdekken' we dus eigenlijk die oude muziek. Hier herken ik mezelf wel in, want als ik een leuk nummer van bijvoorbeeld David Bowie luister, ga ik daarna uitzoeken of hij nog meer muziek heeft gemaakt die ik leuk vind. Vanuit daar kom je vervolgens weer bij andere artiesten terecht. 

Series

Naast streamingdiensten is er nóg iets dat bijdraagt aan de belangstelling die jongeren lijken te hebben voor oude muziek. 

Presentator Matthijs van Nieuwkerk gaat in 2020 in een uitzending van De Wereld Draait Door (DWDD) in gesprek met drie jongeren over, zoals hij het zegt, "nieuwe series die oude muziek laten herleven bij jongeren". Om welke series het gaat, kan je misschien al wel raden: Sex Education, Stranger Things, Peaky Blinders en The End off the F***ing World. In afleveringen daarvan wordt veel muziek uit de jaren '60, '70 en '80 gebruikt. 

Op die manier kom je heel gemakkelijk in aanraking met oude muziek. Dat heeft ook een van de jongeren van de DWDD-uitzending gemerkt: "Ik heb Sex Education gekeken. Daarin kwam een nummer voor van The Cure, Boys Don’t Cry. Dat heb ik toen meteen geshazamd. Via The Cure ben ik toen eigenlijk in allemaal andere afspeellijsten terechtgekomen."

Mijn tijd

Dankzij relatief nieuwe uitvindingen, luisteren we dus eigenlijk meer naar oude muziek. Een grappig contrast. Wie weet zetten onze kinderen over dertig jaar wel Watermelon Sugar of Bad Guy op en zeggen wij: "Hé, dit was heel populair in mijn tijd! Hoe kom je daaraan?"

Lees ook
Theetijd: kan je beter leren met muziek op?

Gepubliceerd op 27 januari 2022
ADVERTENTIE
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?

Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.