Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Doet de eerste keer seks pijn?

Doet de eerste keer seks pijn?

Door Sense

Veel meisjes denken dat de eerste keer seks pijn doet. Soms maken ze elkaar er ook een beetje bang voor. Zo bestaan er nogal wat misverstanden over het maagdenvlies. Of misschien heb je het idee dat je vagina te nauw is voor seks. Maar wees gerust! Het hoeft echt geen pijn te doen. Als je je er een beetje op voorbereidt, dan gaat het meestal gewoon goed.

Het maagdenvlies is niet meer dan een klein opstaand randje rondom de ingang van de vagina. Het sluit de vagina niet af. Het is bovendien vaak erg soepel. Veel mensen denken dat het bij de eerste keer seks altijd zal scheuren, maar dat is niet waar. Meestal gebeurt dat niet. De meeste meisjes bloeden ook niet tijdens de eerste keer.

De belangrijkste reden dat het de eerste keer soms niet zo makkelijk gaat – of dat je toch gaat bloeden – is dat je misschien wat zenuwachtig bent. Dat kan ertoe leiden dat je de spieren rond de vagina iets te hard aanspant. Dat gaat vaak heel onbewust. Als in een reflex. Gewoon omdat de eerste keer voor iedereen spannend is.

Wat kun je doen om je op die eerste keer voor te bereiden?

  • Kies een goede plek waar jullie niet gestoord worden. Maak het sfeervol, bijvoorbeeld met muziek en kaarsen.
  • Praat met elkaar over wat je wel of niet wilt proberen. Dat is vaak ook erg spannend en leuk.
  • Neem de tijd om de seks op te bouwen. Ga eerst zoenen, elkaar aanraken, zeg lieve dingen tegen elkaar. Zo neem je de tijd om opgewonden te raken.
  • Als een meisje opgewonden raakt, wordt de vagina vochtig. Dat maakt het vrijen een stuk makkelijker.
  • De vagina wordt zelfs wat groter doordat je baarmoeder zich wat verheft. Er is dus letterlijk meer ruimte voor de penis.
  • En heel belangrijk: Doet het toch pijn, zet dan niet door, maar stop met de vaginale seks. Ga dan eerst weer verder met de andere leuke dingen in bed, zoals strelen, zoenen, vingeren, etc. Tot het moment dat het wel goed voelt om verder te gaan.
  • Het is heel normaal als je je onzeker voelt bij de eerste keer. Maak je geen zorgen. Het is niet erg als alles niet meteen de eerste keer lukt. Geniet ervan om te ontdekken wat jullie samen fijn en lekker vinden in bed.

Blijf je last houden van pijn?

Neem het probleem serieus en blijf er niet alleen mee rondlopen. Op onze website vind je meer uitleg en tips. Maar zoek ook extra hulp! Het is echt een heel normale vraag om te bespreken met je huisarts. Of maak een keer een afspraak bij een Sense spreekuur. Dat is gratis en vertrouwelijk voor alle jongeren t/m 24 jaar.

Sense.info is de betrouwbare website over seks en relaties. Via de Sense Infolijn kun jij bovendien al je vragen stellen over seks, via de telefoon, e-mail, de chat.

 

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 7 april 2016.

Gepubliceerd op 11 juni 2019
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.