Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Doe 's ff niet zo moeilijk over die webcamplicht

Doe 's ff niet zo moeilijk over die webcamplicht

"Och ik ben toch zo blij, er komt een webcam-plicht. Joehoe!!" Dat zei mijn docente aardrijkskunde de laatste les voor de lockdown. De rest van de klas stond niet zo te springen. En man, wat kunnen sommige mensen hier moeilijk over doen.

Mijn mede-blogger Stach schreef al een blog op welke manier je de webcamplicht kan omzeilen. Maar waarom zou je? De twee meest-gebruikte argumenten die ik hoor zijn "niet iedereen hoeft mij toch te zien?" en "ik vind dat je kamer een veilige omgeving moet zijn en dat is het niet als deze verplicht zichtbaar moet zijn." Pfft...aanstellers.

Je hele kamer laten zien!


Dat je je veilige slaapkamer niet wilt filmen, klinkt natuurlijk logisch en dit was vorig jaar ook al een groot bezwaar bij online examens. Toch zie ik bij niemand de inrichting die zo veilig aan moet voelen volledig in beeld. Natuurlijk kan je je webcam in een leuk perspectief zetten om je hemelbed of minibar in beeld te brengen, maar in de meeste gevallen is weinig van het interieur zichtbaar. Je zit namelijk vóór je webcam. Van "die hele slaapkamer" die in beeld is, blijft alleen een rommelig bureau over. 

Daarnaast ben je ook niet in je eentje in beeld maar met een man of 16 en zit je dus maar in een klein hoekje op het scherm. En zélfs als je dit te heftig vindt wat betreft privacyredenen, zijn er geweldige oplossingen.

Trucjes

Teams heeft namelijk een optie om je achtergrond te vervagen. Zelf vind ik dit er vrij beroerd uitzien, maar okay. Een leuker alternatief is een andere achtergrond instellen. Als ik bij mijn buurjongetjes uit groep 5 kom helpen met schoolwerk zie ik de helft van de klas met een minecraftachtergrond.

Je kan met achtergronden echt wat leuks doen. Een strand in Bali, een IC-bed, of een klaslokaal van je eigen school. Dan weet je in ieder geval zeker dat niemand je oh-zo persoonlijke muur ziet.

Maar… dan kom ik in beeld!

Ja? So fucking what? In de klas zien mensen je toch ook zitten? En natuurlijk, ik snap heus dat je er online niet op je charmantst uitziet. Je ziet er moe uit omdat je te laat slaapt en vlak voor je les opstaat om toch de meeste uurtjes te pakken. Maar dan nog, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. 

Nog vóór de eerste online les postte mijn aardrijkskunde-docente een foto op haar Insta-verhaal met de tekst: "Joepie webcamplicht! Ook als je net wakker bent, je haar nog niet gedaan hebt of nog aan het ontbijt zit. Ook ik ga er soms zo uitzien."

En jazeker, vorige les had ze 'gewoon' haar onesie nog aan. Gelukkig zijn er oplossingen om er toch enigszins presentabel uit te zien. Zorgen voor iets van fatsoenlijk (dag)licht doet wonderen om minder als een lijk over te komen en je kan een muts of capuchon opzetten voor die bijna dagelijkse bad hair day.

Maar… waarom dan?


Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat de kwaliteit van online lessen veel slechter is dan fysiek les. Ik denk dat dit voornamelijk komt doordat er veel minder interactie is tussen leerlingen en de docent. Als iedereen ff niet zo moeilijk doet en z'n webcam aanzet, heerst er veel meer een klaslokaalsfeer en lijkt het nog het meest op "normaal les". 

Gepubliceerd op 5 februari 2021
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Stach

Stach

"Maar… dan kom ik in beeld!
Ja? So fucking what?"

Geniaal.

3 jaar geleden

Q.

Q.

Bij mij in de klas lijkt het grootste bezwaar te zijn dat er screenshots gemaakt worden...
De achtergrond vervanger wordt hier trouwens ook vaak gebruikt.

3 jaar geleden

A.

A.

kaolo vaag man wie de fuck gaat dat doen

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.