Doe jezelf een plezier en verbrand je agenda!

In de eerste klas was bij mij op school een papieren agenda verplicht, evenals wekelijkse 'planuurtjes'. Vreselijk. In de tweede klas mocht ik godzijdank zelf kiezen of ik een agenda wilde gebruiken. De net-gekochte agenda voor dat schooljaar lag dus na vier weken ongebruikt onderin mijn tas. Sindsdien is mijn leven een stuk leuker geworden. Mijn advies: gooi je agenda weg!

Ik snap best dat het idee om zomaar je agenda weg te gooien voor velen van jullie klinkt als een nachtmerrie. Controlfreaks (zoals ik) willen graag een duidelijk overzicht van hun dag, week of jaar en daarom koopt de meerderheid van de scholieren die vrolijke, spotgoedkope agenda bij de Hema. Toch is vaarwel zeggen tegen je agenda het overwegen waard, vind ik. Al is het maar vanwege de volgende drie redenen.

Je leven wordt lekker avontuurlijk

Doordat je dag niet meer vastligt in een schema of planner, wordt je leven ineens een stuk spontaner. Je hebt opeens veel meer tijd over voor onverwachte, leuke dingen en de verplichting om nu scheikunde en daarna wiskunde te doen, valt meteen weg. Voor mij betekende het wegdoen van mijn agenda dat ik meteen veel meer tijd had voor mijn favoriete bezigheden: boogschieten en elektronica. Als ik een dag minder zin heb in huiswerk, doe ik alleen het hoognodige. Heb ik tijd over, dan kan ik gerust drie tot vier uur achter elkaar doorblokken.

Maak je geen zorgen om je schoolwerk

Ik kan me goed voorstellen dat je je nu afvraagt hoe ik in hemelsnaam weet wat het huiswerk voor de volgende wiskundeles is, omdat ik dat niet in mijn agenda schrijf. Het antwoord is simpel: Magister. Tegenwoordig zet iedere docent het huiswerk netjes in Magister (of een andere digitale leermethode). Er is dus geen reden om dit vervolgens ook nog over te schrijven in je agenda.

Overigens is het echt een fantastische smoes voor het geval dat je docent het huiswerk niet in Magister heeft gezet en jij het 'toevallig' niet hebt gedaan. Jij kon er immers niets aan doen. Had hij het maar goed door moeten geven.

En voor de mensen die écht niet zonder een leerplanning voor belangrijke toetsen kunnen, schrijf dan gewoon op een klein post-It'tje wanneer je welk onderdeel van de stof wil gaan leren. Dat is altijd beter dan een grote, lompe agenda.

Zeg maar 'dag' tegen je stress!

Ook een vraag die ik vaak krijg: heb je dan niet last van stress, omdat je geen duidelijk overzicht hebt? In de praktijk valt dit erg mee. Mijn hoofd is juist een stuk rustiger geworden omdat ik niet meer aan een schema vast zit. Ook blijkt dat ik mijn werk prima op tijd af krijg en dat mijn resultaten niet achteruit gaan. Ik besef dat deze aanpak niet voor iedereen werkt, maar toch raad ik je aan het te proberen: leg die agenda een maandje weg!

Dus: loop de volgende keer dat je in de Hema bent niet naar, maar juist heel ver van de agenda's af. Je leven wordt leuker, je hebt een topsmoes als je een deadline 'vergeet' en je bespaart jezelf veel stress!

Gepubliceerd op 12 februari 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Qy

Qy

haha wow wat een goede tip!

7 maanden geleden

Stach

Stach

Ik zeg: laten we er een jaarlijks ritueel van maken. 5 maart wordt verbrand-je-agendadag!

6 maanden geleden