Docenten zijn net mensen

Docenten zijn net mensen

Door Chard

Inmiddels loop ik al zo'n vijf jaar rond op school. Vijf jaren waarin ik allerlei docenten voorbij heb zien komen. Sommigen waren tof, sommigen niet. Maar wat mij is opgevallen, is dat docenten, net als leerlingen, zijn op te delen in categorieën.

De truttige docent (Gerdien) 

Gerdien is een vrouw van een jaar of 50, geeft Duits, besteedt een groot gedeelte van haar tijd aan het spelen van het altijd spannende Candy Crush en slaat wekelijks liters thee achterover, want koffie is slecht voor je, vindt ze.

Op Facebook plaatst ze om de haverklap ongemakkelijke vakantiekiekjes met haar gezin. Op alle foto's kijkt zoonlief geforceerd in de lens en zie je hem denken: mag ik in godsnaam weg. Maar nee, alles voor die drieëndertig likes van andere facebookmoeders. Deze groep docenten heeft er moeite mee om orde te houden in de klas en heeft waarschijnlijk spijt van de keuze dat ze ooit de docentenopleiding hebben gedaan. 

De populaire docent (Thijs)

Thijs is een jaar of dertig, geeft geschiedenis, is net getrouwd en twijfelt over het doel van het bestaan en over kinderen. Want als hij die nieuwe lading kleine loeders ziet, is hij bang dat ook hij een irritant mormel op de wereld zet. Thijs besteedt redelijk wat tijd aan zijn uiterlijk: hij gaat naar de sportschool, draagt strakke overhemden en laat zijn baardje staan. 

Nu is het wel zo dat Thijs goed les kan geven, en dat vindt hij zelf ook. Zonder moeite lukt het hem om met zijn klas de beste cijfers van de jaarlaag te behalen. Alle leerlingen, op wat jaloerse jongens na, zijn fan van hem. Thijs wordt dan ook vier keer achter elkaar uitgeroepen tot docent van het jaar, maar hij blijft er bescheiden onder. Althans, dat is de illusie die hij wil wekken. 

De docent die al met een been met pensioen is (Ferdinand)

Kijkend naar het gezicht van Ferdinand zou je denken dat hij zojuist 164 kaarsjes heeft uitgeblazen en met frisse tegenzin op weg is naar de 165. Groeven zo diep als de Marianentrog zijn duidelijk zichtbaar op zijn gezicht.  De man staat al zo'n veertig jaar voor de klas, moet nog een paar jaartjes door, maar heeft er eigenlijk geen zin meer in. Ferdinand rookte al voordat hij kon lopen. 

Het moet gezegd worden: Ferdinand heeft gevoel voor humor. Het maakt hem namelijk geen zak meer uit of zijn leerlingen iets opsteken van zijn lessen. Zo kan hij een uur lang bazelen over Trump en de Verenigde Staten terwijl we eigenlijk bezig hadden moeten zijn met het ontstaan van bergen. Ferdinand gebruikt niet te veel digitale middelen omdat hij de aan-knop van de laptop wel eens verwart met de volumeknop van de speaker. 

De nerderige docent (Jasper) 

Jasper is een jaar of veertig en is een koning in het spelen van Minecraft. Hij geeft scheikunde, draagt Pokémon-t-shirts en heeft een bril die zelfs in de jaren 20 niet hip was.  Zijn favoriete bezigheid, naast computeren, is huisjes maken van Lego. Hoewel hij zijn trekjes heeft, is deze docent heel aardig. Iedereen heeft eigenlijk een zwak voor hem. Je krijgt bijna medelijden met hem. Zeker wanneer je ziet dat hij zijn pauzes vaak alleen doorbrengt. Of nou ja alleen, met zijn telefoon en misschien wat net gevangen Pokémons.

Gepubliceerd op 22 september 2020
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.