Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Dit zijn de duurzame trends van 2020

2019 stond in het teken van wereldwijde protesten. Wereldwijd lieten bijvoorbeeld klimaatactivisten hun stem horen in de straten van hun hoofdstad. Ik denk dat het beschermen van de aarde een nog belangrijker ideaal gaat worden in 2020. Ik vind het zelf ook heel belangrijk en wil dan ook graag meedoen aan deze movements. In deze blog wil ik het hebben over klimaatvriendelijke ideeën die trends kunnen worden in 2020. 

Huurbare kleding

Een abonnement op een winkel waar je kleding kan huren: het is duurzaam, goedkoop én groeit steeds meer in populariteit. Ik was laatst in Madrid (niet heel goed voor het milieu) en ik zag daar overal van dit soort plekken. Ook in Amsterdam, waar ik woon, verrijzen steeds meer rental clothing winkels uit de as van een stad met veelal grote merken en namen die totáál niet eco-vriendelijk zijn.

De kledingindustrie is ontzettend vervuilend. Vervelend voor mij, want ik maak me ontzettend schuldig aan het kopen van nieuwe kleding die ik eigenlijk niet nodig heb. Daar wil ik best iets aan veranderen, maar het is lastig om alle kortingmails van NA-KD clothing of ASOS te negeren.

''Iew,'' zei iemand die ik ken laatst toen ik het had over huurbare kleding. ''Die hebben anderen al gedragen.'' Ik denk dat, hoewel het idee in het begin misschien raar is, deze industrie heel erg gaat groeien, al is het maar bij hipsters uit de omgeving van Amsterdam. 

Anti-plastic movements

Ik weet niet in hoeverre dit al in 2020 een trend gaat worden, maar ik zie het gebeuren: steeds meer mensen hebben kritiek op de enorme hoeveelheid (onnodig) plastic die wij dagelijks gebruiken. Ook ikzelf merk het steeds vaker. Waar ik vroeger nauwelijks bezig was met de verpakkingen van mijn eten, let ik er steeds meer op. En anderen doen met me mee: plastic zakjes en flesjes worden vervangen door katoenen tassen en Doppers, en er zijn zelfs plekken waar shampooflessen hervuld kunnen worden!


Je had dit jaar ook de zogenoemde VSCO-girls: meisjes met een hydroflask en een Kanken-rugtas die weigerden uit plastic rietjes te drinken. Met hun bekende uitspraak: ''save the turtles'', iets dat ze massaal zeiden om aandacht te vragen voor plasticverspilling, gingen veel video’s over metalen en bamboerietjes viral. Toen ik laatst met een vriendin van me de McDonalds uitliep met een plastic rietje, werd ik er zelfs door een lachende man op aangesproken: ''Dat kan niet meer hè.'' Hij had gelijk: het kan ook niet meer.

Jongeren blijven hun stem laten horen

Het is moeilijk te voorspellen, maar ik verwacht dat in 2020 jongeren zullen blijven praten over het klimaat. Het is belangrijk dat we doorgaan. Hoe cliché het ook klinkt, dit debat is onze toekomst. Wij zullen de gevolgen van klimaatverandering het meest meemaken en we moeten elke kans om de wereld te verbeteren met beide handen aangrijpen. Het gaat niet om onze kinderen of kleinkinderen, maar ook over ons.

Gepubliceerd op 16 januari 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Niene

Niene

Interessant

9 maanden geleden