Dit zijn de beste profielwerkstukken van dit schooljaar

Door Merel

Vandaag reikte de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, voor de achtste keer prijzen uit voor de beste profielwerkstukken die het afgelopen schooljaar door vwo'ers gemaakt zijn. Uit 351 inzendingen van 156 scholen koos de organisatie twaalf winnaars: vier voor elk profiel.

En die winnaars gingen niet alleen met een schouderklopje weer naar huis: allemaal kregen ze een studiebeurs, variërend van 1000 tot 2000 euro, die ze voor hun eerste collegejaar mogen gebruiken. Kijk, dat is nog eens lekker cashen.

Maar ze hebben er ook flink voor moeten werken. De jury vond de werkstukken van een erg hoog niveau, en prees het originele en maatschappelijk relevante onderzoek van de winnaars van dit jaar. Zo bouwde Sean Goedgeluk een zelfrijdende modelauto, die zelf een route door Vleuterweide kan rijden. 

Ook was er een winnend werkstuk over 'De FlowPed': een nieuwe oplossing voor de mobiliteit in drukke steden. De makers van dit werkstuk zijn zelfs al in gesprek met een organisatie uit Lissabon over een pilot van hun model.

Mars

Wouter van As, die wij al eerder interviewden over zijn bijzondere PWS, waarin hij onderzocht of je planten kunt verbouwen op Mars, viel ook in de prijzen. Hij werd derde, en won dus 1000 euro. 

Dat een profielwerkstuk echt niet droog en saai hoeft te zijn, bewezen Valentin Thonen en Kaj Wortel, die een prototype maakten van de helm van Daft Punk, compleet met een geïntegreerd led-scherm dat op afstand bestuurbaar is via de mobiele telefoon. 

Andere prijswinnende werkstukken gingen over de keuze voor voeding van jongeren, out of the box denken, en de gevolgen van prestatiedruk op Ritalingebruik. Check hier een lijst met alle winnende werkstukken.

Inspiratie gekregen? De KNAW reikt elk jaar prijzen uit voor de beste (vwo-) profielwerkstukkenmakers en hun begeleiders. Dus je weet je te doen staat, als je in de zesde zit volgend jaar. 

Gepubliceerd op 14 juni 2016
ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.