Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dit zijn de beste boeken van het jaar

Dit zijn de beste boeken van het jaar

Welke tien boeken van 2013 mag je niet missen? Boekenredactrice Annemieke selecteert speciaal voor het Jaaroverzicht de pareltjes van het afgelopen jaar. Bekend en onbekend, maar in elk geval interessant voor jou als scholier. Tien boeken die enorm de moeite waard zijn om te lezen en je wat kunnen leren over de wereld, het leven en jezelf. 

Delete - Juultje van Nieuwenhof

Juultje van Nieuwenhof schreef het boek Delete. Het is een spannende coming of age-roman over een groep leerlingen in de vierde klas van de middelbare school. Julia de Vries is erg actief op Facebook. Wanneer er online een incident voorvalt zint een leerling op wraak. Zowel de docent als de leerlingen ervaren wat het betekent wanneer je persoonlijke informatie op het internet zet, en hoe kwetsbaar dat je maakt. Een goed realistisch boek om te lezen over de tijd waarin we nog steeds aparte kleedkamers met gym hebben, maar intussen wel foto's van onszelf in bikini of zwembroek online zetten.

De Cirkel - Dave Eggers

Een ander boek dat over dit thema gaat is vooral een aanrader voor de bovenbouwers. Het boek heet De Cirkel en is geschreven door Dave Eggers. Eggers is één van de belangrijkste Amerikaanse auteurs van dit moment. In De Cirkel gaat hoofdpersoon Mae Holland werken bij het allermachtigste internetbedrijf ter wereld. Een soort Google misschien. Iedereen is met elkaar verbonden, iedereen heeft een online identiteit. De cirkel is een soort systeem waarin Mae vast raakt en moeilijk uitkomt.

Alles wat er was - Hanna Bervoets

Je moet er toch niet aan denken om weken opgesloten te zitten met vreemden? Ik stond al niet meer voor mezelf in toen ik de wc-deur op school niet open kreeg, terwijl het misschien maar vijf minuten duurde voordat ik eruit kon. Het gebeurt in het boek Alles wat er was, geschreven door Hanna Bervoets. Een groep van acht mensen moet zien te overleven in een kleine ruimte waar ze per ongeluk vast komen te zitten. Om met Sartre te spreken: 'L’enfer, c’est les autres'. Want als we opgesloten zitten met elkaar, welke regels gelden er dan nog en hoe gaan we met elkaar om?

Gisèle - Susan Smit

De zweverige Happinez-schrijfster Susan Smit (die zichzelf ook wel heks noemt) verrast met het boek Gisèle. Het is een boek dat enorm afwijkt van het thrillergenre waar ze normaal in schrijft. Susan Smit heeft onderzoek gedaan naar de glazenierster Gisèle van Waterschoot van der Gracht die een relatie had met de dichter Roland Holst. (waargebeurd) Smit combineert de werkelijkheid met fantasie en toverde werkelijk waar, een goede historische roman tevoorschijn.

Goeroe - Elfie Tromp

Elfie Tromp is best raar. Zo staat op haar site dat ze matching outfits draagt met haar naakthond. Betekent dat dat ze haar hond kleren aantrekt of dat zij kleren uittrekt? Hoe dan ook, Elfie bracht dit jaar haar boek Goeroe uit. Het is haar debuut en ze verbaast zich over alle wazige healers en mediums. Hoofdpersonage Elfie (hoe toevallig) blijkt 'per ongeluk' iemand te hebben genezen van MS en wordt vervolgens zelf een beroemd medium. Goeroe verhaalt over de zoektocht naar een zinvol leven.

Iedereen krijgt klappen - Khalid Boudou

Khalid Boudou, die je vast wel kent van De Pizzamaffia, schreef opnieuw een razendspannend boek. Het heet: Iedereen krijgt klappen en is een ode aan alle sterke jongens en meisjes, wordt erover gezegd. Misschien herken je je wel in Taha en leef je in een gezin waarin jij je volwassener gedraagt dan je ouders. Taha droomt van een ander leven en is vastberaden om dit waar te maken. Of het hem zal lukken moet je zelf maar gauw gaan lezen!

De Verjaardagen - Hanneke Hendrikx

Voor dit boek was dit jaar veel aandacht door een nominatie voor de Diorapthe Jongerenliteratuurprijs. Ik heb het over De Verjaardagen van Hanneke Hendrikx. De 15-jarige buitenbeentjes Boris en Lies vinden elkaar door bijzondere toevalligheden die geweldig zijn om te lezen. Hendrikx vertelt niet alleen een origineel verhaal, ze schrijft ook nog eens enorm goed. Verkijk je niet op de titel, het is geen Happy Birthday-boek, maar een triest maar mooi verhaal.

Wanneer de mieren schreeuwen - Alex Boogers

Alex Boogers is nog niet heel bekend, en dat terwijl zijn boeken prachtig zijn. Dit jaar bracht hij Wanneer de mieren schreeuwen uit. Het boek verhaalt over de dertienjarige voetbalfanaat Socrates die ervan droomt prof te worden. Boogers schrijf op zo’n manier dat je beseft dat het leven iets heel bijzonders is. Ook al proberen we alles te plannen en te organiseren, soms gebeuren dingen zonder dat je daar invloed op hebt. Dat kunnen geweldige gebeurtenissen zijn, maar ook noodlottige.

The terrible thing that happened to Barnaby Brocket - John Boyne

Dit jaar kwam een geweldig boek van John Boyne naar Nederland. Hij is de schrijver van The Boy in the Striped Pyjamas en dit keer had hij weer zo’n lange titel, namelijk: 'The terrible thing that happened to Barnaby Brocket'.
De Brockets zijn maar een saaie familie, maar zoontje Barnaby blijkt anders te zijn dan normale kinderen. Barnaby zweeft namelijk.
Hoeveel moeite hij ook doet om op de grond te blijven, het lukt hem niet. Hoe hij dat gaat oplossen mag je fijn zelf lezen.

Tampa (De Lerares) - Alissa Nutting

Als laatste noem ik Tampa (in het Nederlands De Lerares). Het is eigenlijk een vreemd boek maar interessant voor jou als scholier. Zijn namelijk niet alle meisjes verliefd op de gymdocent? Dit verhaal gaat over de andere kant, namelijk een lerares die verliefd wordt op een leerling. En niet omdat de leerling interessant is; de lerares heeft een afkeer van volwassen mannen en wil liever een relatie met een minderjarige. Fascinerend leesvoer!

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.
- Best gelezen blogs van 2013
- Onze wensen voor 2014
- Film: de tops en flops van 2013
- Blogs met meeste reacties
- Het beste en het slechtste jaar ooit
- Hoe presteerde onze glazen bol?
- De Ibn Ghaldoun-soap in 2 minuten

Gepubliceerd op 24 december 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.