Hoe hebben jongeren deze verkiezingen gestemd?

Hoe hebben jongeren deze verkiezingen gestemd?

Zo'n 73 procent van de stemgerechtigde jongeren ging afgelopen woensdag naar de stembussen. Hoe hebben zij gestemd en was dat heel anders dan de rest van Nederland? Een aantal statistieken op een rijtje.

De opkomst onder jongeren was lager dan in andere jaren. In 2021 ging 80 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar naar de stembussen. Toen waren de verkiezingen vanwege corona uitgesmeerd over drie dagen. Vier jaar daarvoor was het aantal stemmende jongeren juist lager: 67 procent.

De NOS maakte op basis van onderzoek van het Ipsos inzichtelijk hoe de Tweede Kamer eruit had gezien als alleen jonge mensen van 18 tot 35 jaar hadden gestemd. De PVV zou dan de grootste partij blijven en er zelfs nog vier zetels bij krijgen. Afgelopen woensdag kregen zij 37 zetels. GL/PvdA zou iets groter eindigen (26 zetels) en de VVD zou minder zetels krijgen (20 zetels). 

Vorige Tweede Kamerverkiezingen maakte de NOS een vergelijkbare visualisatie van de Tweede Kamer. Toen was D66 nog de grootste partij onder jonge mensen, daarna de VVD.

Hoe stemden de studentensteden?

Ook nog interessant om te weten: welke partij was het grootste in de studentensteden van Nederland? In Nederland zijn 17 steden waar minimaal 10.000 studenten wonen. In de meeste van die steden was GL/PvdA afgelopen verkiezingen de grootste partij. 

In de gemeenten Leiden, Delft, Amsterdam, Groningen, Utrecht, Wageningen, Eindhoven, Nijmegen, Leeuwarden en Zwolle werd het meest op GL/PvdA gestemd. In Rotterdam was de PVV de grootste partij, net als in Tilburg, Den Haag, Maastricht en Den Bosch. In studentenstad Enschede was NSC de grootste en in Breda de VVD.

PVV ook de grootste bij de jongerenverkiezing

De dag voor de verkiezingen werd ook bekend hoe middelbare scholieren en mbo-studenten zouden hebben gestemd. Bij de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos, kreeg de PVV de meeste stemmen: 15,9 procent. Forum voor Democratie was daarna de grootse partij met 13,3 procent van de stemmen en de VVD de derde partij met 10,8 procent van de stemmen. 

Bij de vorige Scholierenverkiezingen was de VVD nog de grootste partij met 20,1 procent van de stemmen. Aan de schaduwverkiezingen deden dit keer 143.991 scholieren en mbo-studenten mee op 397 scholen.

Welke thema's belangrijk voor jongeren?

Volgens onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS was dit jaar de woningmarkt voor jongeren het belangrijkste onderwerp bij de campagne. Op de tweede plaats kwamen de zorgen om rond te komen in combinatie met de oplopende prijzen. Daarna kwam het klimaat als derde belangrijkste thema. 

Voor Studenten.com vroegen wij studenten naar hun eerste reactie op de verkiezingsuitslag. Van 'het was tijd voor verandering' tot 'ik ben beng dat wij nu een van de meest intolerante landen worden': lees hier hun reacties.

Gepubliceerd op 28 november 2023

REACTIES

Sara

Sara

Goed artikel en heel over zichtelijk.
Hoe hebben jullie scholen gescoord en waar zouden jullie op stemmen?

7 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.