Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dit moet je weten over studeren bij Defensie

Dit moet je weten over studeren bij Defensie

Advies: LEES DEZE TEKST MET DE STEM VAN DE DEFENSIE-RECLAMES IN JE HOOFD.

Voor de mensen die graag afzien en zonder te vragen hun bed opmaken. Voor de aanvoerders binnen en buiten de lijnen, voor hen die het grote plaatje zien en moeilijke afwegingen durven te maken. Overweeg nu een bacheloropleiding bij defensie.

Advies: oké, lees nu maar weer zonder de defensie-stem.

Waarom studeren bij Defensie?

Terechte vraag. Je kunt tenslotte ook prima je studententijd doorbrengen aan een doorsnee universiteit. De mensen die zich aanmelden voor een bacheloropleiding bij Defensie zijn studenten met een natuurlijk gevoel voor leiderschap. Jonge mensen die willen studeren, maar ook iets willen betekenen voor de maatschappij en van actie houden. Voordat je kunt beginnen aan één van de opleidingen, word je overigens getest op je mentale en fysieke krachten. Zodat jij en Defensie er zeker van zijn dat je de rol van leider aankunt.

Wat kun je studeren?

Er zijn drie studies die je kunt volgen. Hieronder wordt elke opleiding afzonderlijk besproken, maar het is goed om te weten dat er in het eerste jaar veel overlap zal zijn. Bij alle studies krijg je een inleiding, daarnaast leer je ook je onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. In de praktijk lijken de dagelijkse bezigheden dus veel op die van een ‘normale student’. 

1. Krijgswetenschappen

Als enige bachelor in Nederland behandelt deze bachelor op wetenschappelijke wijze de inzet van Defensie. Je onderzoekt het instrument oorlogsvoering. En hoe je met een militair instrument politieke doelstellingen kunt realiseren. Je ervaart de dilemma’s waarmee je als leidinggevende te maken krijgt. Je leert onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen. In je tweede en derde jaar doe je een integratieproject. Tijdens een afsluitende studiereis presenteer je je uitkomsten. De kernvakken hierbij zijn internationaal recht, militaire geschiedenis, strategie en tactiek en internationale betrekkingen.

2. Militaire bedrijfswetenschappen

Deze bachelor leert je met bedrijfswetenschappelijke vraagstukken omgaan bij Defensie. Zowel bij vrede als in crisis. Je ontwikkelt analytische, sociale en presentatie-skills. Altijd staat de militaire praktijk centraal. In het tweede en derde jaar ligt de focus op logistieke, economische of HR-vraagstukken die tijdens bijzondere omstandigheden optreden. Kernvakken zijn organisatiekunde, financiën, bestuursrecht, ict en logistiek.

3. Militaire systemen en technologie

Deze bachelor is vergelijkbaar met een studie aan een technische universiteit. Hier focus je je op de technologie die bij Defensie wordt gebruikt. Na je eerste jaar volg je één van de drie opleidingsvarianten: werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde of civiel-technisch. Vervolgens werk je in teamverband aan de voorbereiding van een militaire missie. In het laatste deel ga je je specialiseren.

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

De Nederlandse Defensie Academie leidt onze leiders op. Je zult moedig en creatief moeten zijn, kunnen reflecteren en autoritair optreden als het nodig is. In de opleiding is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling. Je leert welke verschillende leiderschapsstijlen er bestaan, en welke stijl je in welke situatie kunt toepassen. Ook leer je goede beslissingen nemen onder hoge druk. 

Praktische zaken

De beschrijving hierboven laat zien wat je inhoudelijk leert bij een bacheloropleiding bij Defensie. Maar ook op een aantal praktische punten verschilt studeren bij Defensie van studeren aan een 'normale' universiteit. Dit zijn de belangrijkste praktische verschillen:

  • Je solliciteert naar een plek binnen één van de bachelors. Word je aangenomen, dan ben je ook direct in dienst. Dat betekent dat je vanaf dan in uniform naar 'je werk' gaat én dat je betaald krijgt. Meteen vanaf het begin van je studie
  • Je woont met je studiegenoten/collega's op de campus van het KIM in Den Helder of de KMA in Breda
  • Je krijgt de eerste 16 weken een training waarin je de militaire basisvaardigheden leert. Pas daarna begin je aan je bachelor
  • Je gaat tijdens je studie een aantal keer op buitenlandse reis. 
  • Na je afstuderen volg je nog een vakspecialisatie. Daarna ben je officier en krijg je direct een groep onder je. Je start dus meteen als leidinggevende

 

Klinkt dit als een studie én baan die op jouw lijf geschreven is? Ga naar Studerenbijdefensie.nl voor alle informatie. 

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op 11 februari 2018.

Gepubliceerd op 5 december 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.