Dit is waarom thuisonderwijs voor mij de ideale oplossing was

Door Niek

De laatste anderhalf jaar van mijn basisschool kreeg ik volledig thuisonderwijs van mijn moeder. 'O, is je moeder leerkracht dan?' Nee, mijn moeder is nooit leerkracht geweest, mijn vader ook niet, en nee ik volgde geen online module. Ik zat gewoon vaak thuis achter de computer van mijn ouders braaf mijn schoolwerk te maken. Om te begrijpen hoe ik in deze situatie terecht ben gekomen, moeten we iets terug in de tijd. Naar groep 6, om precies te zijn.

Tot eind groep 5 / begin groep 6 was ik een 'normale leerling'. Ik zat op een gewone basisschool, ging op een normale fiets naar school en mijn grootste zorg was welke klas die pauze op het voetbalveldje mocht.

Tot ik mij halverwege groep 6 behoorlijk begon te vervelen op school. Leerlingen die zich vervelen worden daar, over het algemeen, niet gezelliger van. En zo ook ik niet, ik had vaak ruzie met de juf en kwam gefrustreerd thuis. Ik kon totaal mijn draai niet vinden in het schoolsysteem. Naar school gaan begon echt te voelen als een grote straf.

Nooit meer naar school

Ik trok het niet meer. Ik weet niet meer precies wanneer - het is inmiddels lang geleden - maar er is een moment geweest dat ik dacht 'ik ben er klaar mee'. Ik heb toen gezegd dat ik even naar de wc ging, ik heb mijn jas en tas gepakt en ben naar huis gefietst. Thuis aangekomen heb ik mijn moeder verteld wat er was gebeurd en dat ik nooit meer naar school wilde. Vanaf dat moment ben ik een paar maanden thuis gebleven. Samen met mijn moeder heb ik mijn schoolwerk thuis bijgehouden.

Ik heb op een heleboel andere basisscholen gekeken. Telkens hoopte ik dat ik wel met plezier naar deze school zou kunnen gaan. Maar het antwoord op die vraag bleef bij elke school 'nee'. Nergens voelde ik mij echt op mijn plek. Alle Amersfoortse scholen had ik inmiddels gehad, maar zelfs in omliggende steden was er geen goede school voor mij. Dus was de enige oplossing om maar thuisonderwijs te volgen. Dat kent wat nadelen: ik was veel alleen en miste erg het contact met andere kinderen. Bovendien was de leerplichtambtenaar het niet eens met de keuze van mijn ouders om mij thuis te houden.

Voordelen

Toch bracht het ook een heleboel voordelen met zich mee. Ik kon mijn tijd precies zo verdelen zoals dat voor mij uitkwam. Zo had ik bijvoorbeeld weinig moeite met rekenen, dus hier stopte ik weinig tijd in. Taal, daarentegen, was echt mijn zwakte. Met spelling en grammatica bleef ik maar fouten maken. Maar doordat ik hier op kon focussen, ging dat steeds beter en nu ben ik zelfs schrijver bij Scholieren.com! Veel oefenen heeft dus echt geholpen. Doordat ik precies datgene kon doen wat ik nodig had, was het zelfs goed mogelijk om groep 7 en 8 in één jaar af te ronden.

Inmiddels ga ik weer naar een reguliere middelbare school. Dit gaat prima en ik zou het contact met mensen elke dag ook niet willen missen. Toch denk ik dat mijn thuisonderwijs heel nuttig is geweest. Ik heb veel vaardigheden geleerd die ik nu nog steeds dagelijks gebruik. Ik vind het gek dat het wettelijk gezien zo moeilijk is om thuisonderwijs te volgen. Voor sommigen die hun draai niet kunnen vinden in het reguliere systeem, kan dit een hele goede oplossing zijn. Het is nu eenmaal super moeilijk om een systeem te maken dat voor de bijna miljoen (!) scholieren in Nederland goed werkt. Thuisonderwijs biedt mogelijkheden voor maatwerk en persoonlijke ontwikkeling en dat is volgens mij waar het onderwijs eigenlijk voor bedoeld is.

Gepubliceerd op 10 april 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.