Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

'Die boontjes hebben een vliegreis gehad'

'Die boontjes hebben een vliegreis gehad'

Door 7Days

Zo’n honderd scholen doen deze week mee aan de Seven Days of Feedback. Elke dag krijgen scholieren een ‘uitdaging’ om bewuster en gezonder te eten (en bewegen). Lennard (15) doet actief mee. En probeert zijn medescholieren te motiveren via de intercom. Door Govrien Oldenburger/7Days 

Wie meedoet aan de ‘Seven Days of Feedback Challenge’ begon maandag aan een reeks van zeven uitdagingen. Elke dag een nieuwe:

Maandag: een dag zonder vlees
Dinsdag: een dag water drinken in plaats van frisdrank
Woensdag: een dag kleine porties eten 
Donderdag: alleen dingen eten die uit Nederland komen
Vrijdag: alleen maar natuurlijk voedsel
Zaterdag: opmaken wat je nog in huis hebt
​Zondag: een work-out van 30 minuten 

Halve porties

Leerlingen kunnen hun acties bijhouden in een speciale app en wie veel liket en deelt op social media, krijgt punten. De vijf scholen met de meeste punten winnen een neonfeest in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De allerbeste school wint de Feedback Award 2014. 

Volgens de organisatie (de Feedback Foundation en allerlei partners) doen er zo’n honderd scholen mee. Ook het RSG Simon Vestdijk in Harlingen. Lennard (15) is een van de actiefste leerlingen. "Het leek me een uitdaging om minder voedsel te eten", vertelde hij. Maandag en dinsdag waren een eitje. "Ik ben vegetariër en drink sowieso al veel water." Woensdag was andere koek. "Ik heb heel erge honger", vertelde hij vlak voor zijn avondeten. "Ik hoop dat ik de bootreis (hij woont op Terschelling, red.) overleef!" De hele dag had hij halve porties gegeten. "Normaal eet ik twee porties avondeten." Hij vindt het belangrijk dat mensen weten hoe slecht het is om veel te eten. 

Nederlandse producten

Zelf staat hij daar niet altijd bij stil. "Ik wist niet dat je maag niet groter is dan een gebalde vuist." Waar hij ook nooit bij stilstond, is dat je beter groente uit Nederland kunt eten. "Je denkt er nooit over na, maar die boontjes hebben een vliegreis gehad", zegt hij. Groente en fruit uit Nederland zijn dus veel beter voor het milieu.

Op de uitdaging van woensdag na, zag hij de uitdagingen best zitten. "Mijn moeder kookt vaak een grote pan nasi, zodat we genoeg hebben om te bewaren. We eten dus wel vaker twee dagen hetzelfde." En een half uurtje sporten overleeft hij ook wel. "We proberen te regelen dat we dat zondag op school kunnen doen met een gymleraar."

Intercom

Naast zijn eigen deelname moedigt Lennard ook zijn medescholieren aan. "Ik roep elke dag door de intercom dat ze moeten volhouden en de app moeten downloaden", zegt hij. Want zonder app krijg je geen toegang tot de Heineken Music Hall. "Dat zou zonde zijn."  

Dit interview komt uit jongerenkrant 7Days, die elke vrijdag in de brievenbussen en boekhandels ligt. De redacties van 7Days en Scholieren.com bundelen de krachten: een selectie van het nieuws uit 7Days en wordt doorgeplaatst op Scholieren.com en onze beste blogs verschijnen in de krant. Meer weten over onze samenwerking? Klikkerdeklik.

Gepubliceerd op 8 november 2014
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.