De vloek van het vloeken
Als je de titel van dit blog kut vindt, als je een schijthekel hebt aan lezen en je de tering verveelt hier op Scholieren.com, is dit misschien toch wel het artikel dat jij met plezier gaat lezen. Dit stuk gaat namelijk over vloeken. En waarom ik het gezeik over vloeken kut vind.
Ooit, heel lang geleden, hebben een aantal mensen verschillende woorden bedacht. Uit die woorden ontstond uiteindelijk het Nederlands en daar mogen wij best blij mee zijn. Die woorden hebben we zelf een betekenis gegeven en dat doen we nu nog steeds. Ook kennen wij sommige woorden een bepaalde waarde toe. Wanneer wij een stoel benoemen, kennen wij dat woord een bepaalde waarde toe, namelijk de waarde van een stoel.
God, verdoem me
Hoe zit dat dan bij woorden als 'kut', 'klote', 'tering' en 'godverdomme'? Die woorden kennen we ook zelf een waarde toe. Op zichzelf hebben die woorden wel een betekenis, maar nog geen waarde. Wanneer je heel hard 'kut' roept, zul je zelf niet de link leggen met het vrouwelijk geslachtsdeel.
Hetzelfde bij het woordje 'godverdomme'. In feite zeg je hiermee 'God, verdoem me', maar niemand die daar echt aan denkt. Ook ik als atheïst gebruik het wel eens. Dat doe ik niet omdat ik wil dat iets waarin ik niet geloof mij verdoemt.
Taboe
De waarde van een woord kunnen wij dus zelf bepalen. Zo beslissen de ouders van kleine kinderen dus ook dat een vloekwoord een fout woord is. Ze leren hun kinderen af om 'shit' en 'kut' te zeggen. Ze leggen daar een taboe op. Gevolg: kinderen vinden het heel stoer om te vloeken en gaan dit alleen maar meer doen als hun ouders er niet zijn. Ze blijven vloeken tot ze zelf kinderen krijgen, waarna ze alleen nog maar vloeken als hun eigen kinderen er niet bij zijn. Hun kinderen vloeken intussen alleen als hun ouders er niet bij zijn. Een vicieuze cirkel dus.
Vloeken bestaat dus alleen omdat wij zelf het taboe op vloeken in stand houden. Als we alle kinderen van nu gewoon leren dat ze kunnen zeggen wat ze willen en dat het ene woord echt niet vervelender is dan het andere, zullen zij die woorden ook niet zo gaan gebruiken. Waarden worden je aangeleerd en kunnen dus ook worden afgeleerd.
Dé manier om mensen zich niet meer beledigd te laten voelen door een bepaald woord, is dus door het taboe rondom dat woord te doorbreken. Met het opheffen van een taboe, doorbreken we de vloek van het vloeken.
1 seconde geleden
W.
W.
Ik snap je punt, maar denk wel dat er mensen zijn die dit compleet kut vinden
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Vloeken is niet normaal!
11 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Maar kan je je voorstellen dat je mensen kan kwetsen of ergeren door te vloeken? En moet je dat er voor over hebben?
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Idd ik vind het bijvoorbeeld erg vervelend als mensen gvd of iets dergelijks roepen.
11 jaar geleden
B.
B.
Ja dit vind ik ook, zeker schelden met God, mongool, downie, homo, kanker etc. Daar kun je mensen echt heel erg mee kwetsen, want het woord is dan fout bedoeld, om iets dat vervelend is...
11 jaar geleden
H.
H.
Dat heb jij godverdomme goed gezegd, al die scheldende homo's van tegenwoordig.. Kan echt niet meer met die kutblagen
11 jaar geleden
S.
S.
Ik ben bang dat je het stuk niet helemaal begrepen hebt: Zonder taboe kwetst of ergert vloeken niet meer
11 jaar geleden
L.
L.
ik ben het niet echt eens met dit want
mijn ouders hebben me aangeleerd niet te vloeken, dus ik doe het zelf ook niet en heb nooit de drang gehad. ook niet bij vrienden ofzo.
11 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
ja maar jij bent gwn gay
11 jaar geleden
H.
H.
Ja, en wat als mensen met kanker gaan schelden? Of homo? Je kan mensen echt kwetsen met schelden. En als je het taboe van schelden doorbreekt gaan kinderen heus wel weer op zoek naar het volgende taboe, om stoer te doen bijvoorbeeld.
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Wat jij zegt klopt in een taboemaatschappij. Zou er geen algemeen taboe zijn op schaarse en 'onburgerlijke activiteiten' (sex, drugs, vloeken), dan was er geen probleem geweest. Je zult mensen altijd moeilijk zien doen om dingen waar taboe omheen is, en het is een goed ideaal daarom om taboes in het algemeen af te schaffen.
11 jaar geleden
L.
L.
Zie hier de zeepbel van het postmodernisme. Totale armoede.
11 jaar geleden
Antwoorden