Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

De vier tofste stedenfilms

De vier tofste stedenfilms

Door Tim

De vakantie staat weer voor de deur en heel Nederland vliegt er op uit om allerlei landen te leren kennen. Weet jij nog helemaal niet waar je heen wil, of wil je je alvast voorbereiden op die mooie, grote stad? Bekijk onderstaande stedenfilms en ga alvast op verkenning!

Steengoeie films waar je stiekem iets van opsteekt. In deze filmrubriek maandelijks een lijst die je avonden lang - met de gordijnen dicht en de laptop open - de pan uit entertaint. Eerder onder andere oorlogsfilms, films die je Duits aktualisieren of mooie, Nederlandse boekverfilmingen.

1. Rue Des Invalides (2012) [geen IMDB-rating]

Korte film die voor het eerst te zien was op het Nederlands Film Festival 2012. Nathan zit in een rolstoel en besluit op een dag naar Parijs te gaan. De stad blijkt alles behalve rolstoelvriendelijk te zijn en Nathan moet zich een weg banen langs trappen, moeilijke metrostations en chagrijnige Parijzenaren. Ondertussen is hij op zoek naar liefde, maar hij vindt meer dan dat..

Erg indrukwekkende film over een aandoenlijk verhaal. Geeft een fantastisch beeld van de Franse hoofdstad (juist ook door de imperfectie ervan).

2. Rabat (2011) [IMDB-rating: 7,0]

De titel zegt het al: deze film gaat over de marokkaanse hoofdstad Rabat. Tenminste, ook gedeeltelijk over de tocht er naartoe. Hoofdpersoon Nadir moet namelijk een taxi afleveren aan een vriend van zijn vader, die in de hoofdstad van Marokko woont. Zijn twee beste vrienden gaan mee, elk met een eigen motief. Tijdens de roadtrip en hun verblijf in Rabat komen ze erachter dat ze minder van elkaar weten dan ze denken.

Prachtige film over de Marokkaanse cultuur, met veel humor. De beelden laten veel van Marokko zien: van de mensen, het leven en natuurlijk de stad, Rabat. Er is (inderdaad) armoede te zien, maar juist ook veel mooie landschappen en straten. Klinkt cliché, is wel waar: de film verbreedt je blik op de wereld.

3. In Bruges (2008) [IMDB-rating: 8,0]

Nadat hij per ongeluk een kindje vermoord heeft, moet de Londense huurmoordenaar Ray samen met z'n collega Ken verplicht onderduiken, in het idyllische Brugge. Omdat een kind vermoorden écht niet kan, krijgt Ken het order om Ray om te leggen. 

Fantastische  actiefilm, die het Vlaamse stadje helemaal in the picture heeft weten te brengen. Compleet ander decor dan de standaard gigantische steden. Juist het Brugge dat in beeld wordt gebracht, met z'n kleine straatjes en stille parkjes, is prachtig om te zien.

4. Angels & Demons (2009) [IMDB-rating: 6,6]

Bij het CERN in Zwitserland wordt antimaterie gestolen en alles wijst erop dat het Illuminati-genootschap erachter zit en de pijlen op het Vaticaan heeft gericht als wraak. Robert Langden moet het mysterie oplossen en daarmee het Vaticaan te redden. De sleutel ligt in een reeks Berninimonumenten, die op allerlei locaties in Rome zijn te vinden.

Interessante film met een goede dosis actie. De film laat goed zien hoe de verschillende kernen binnen Rome samen één stad vol mysteries vormen. Het zien van deze film versterkt het indrukwekkende gevoel dat je krijgt bij de imposante Sint Pieter (én de Passetto die dwars door de stad tot aan de Tiber loopt). Mooi, hoe zo'n grote stad nog zo veel klassieke onderdelen kan bevatten!

Gepubliceerd op 27 juni 2013
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

En voor de mensen die Angels & Demons leuk vinden: The Davinci Code is een zelfde soort film, maar dan in een andere stad (geloof ik?).

8 jaar geleden