De Steve Jobs-school

Hidde

Geen schoolboeken maar iPads in de les. In maart had iedereen 't erover: er zou een Steve Jobs-school worden opgericht. Basisscholen waarop je les krijgt aan de hand van apps, vernoemd naar Apple-oprichter Steve Jobs. Keivet.

Deze week zijn de definitieve plannen gepresenteerd. Na de zomer moet de school haar deuren openen.

Wat in maart nog leek op vaag geklets, is nu uitgewerkt tot een superstrak plan. Ik bestudeerde 't schoolmodel - een document vol vrolijke tekeningentjes - en haalde de vijf vetste ideeën eruit. Wil ik ook!

1. Steve Jobs-school Gameday

Fuck de sportdag. Op een Steve Jobs-school houden ze gamedays. Eén keer per maand op vrijdag worden de iKids ingedeeld in teams en gaan ze met elkaar de strijd aan.

"Sport- en kermisactiviteiten, creatieve uitdagingen, games en spellen of een bezoek aan een museum of een andere speciale locatie". Mijn sportdaghatende hart gaat sneller kloppen: dit is tien keer leuker dan een dagje softballen en touwtrekken in de regen.

2. Uitslapen!

Welke scholier kan er zonder een dagelijkse lange knuffelpartij met z'n dekbed? Ik niet, in ieder geval. Deze school weet dat: je kunt binnenlopen om 7:30, 8:30, 9:30 of 10:30 uur. Vooral dat laatste klinkt goed. Half elf. Je spreekt met een leraar af hoe laat je begint en eindigt en hoeft nooit meer met wallen onder je ogen naar school te komen.

Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat onze puberhersenen meer slaap nodig hebben. Of zo.

3. Community's

Geen idee wat je later wilt worden? De decaan is overbodig op een Steve Jobs-school. Vraag 't de community: ouders, familie en bedrijven in de buurt.

Want wees eerlijk, van wie ontvang je liever studieadvies? Een grijsbehaarde 50-jarige decaan, of een ouder die gepassioneerd vertelt over zijn beroep? Ik zou 't wel weten.

En dat is slechts één voordeel van community's. Nog eentje: moet je mensen interviewen voor je werkstuk? Dan Skype of Facetime je toch gewoon een paar ouders?

4. Overal ter wereld

Op school leren is zóó 2011. Voortaan is twee keer per week even inloggen met je iPad genoeg. Je maakt wat afspraken met een leraar en mag vervolgens buiten schoolvakanties om met je ouders op reis om te leren over vreemde culturen en de natuur. Je coach checkt of je wel écht iets leert.

Als je terugkomt, presenteer je aan je medeleerlingen een project waar je mee bezig bent geweest. Bijvoorbeeld een fotoserie of film. Op Google Maps ziet iedereen waar je geweest bent. Super leerzaam én leuk!

5. iPad!

Last but not least: de iPad! Zo'n geil (en handúg) apparaat wil iedereen wel hebben. Niet alleen om op 9GAG te surfen, maar natuurlijk óók om te leren. Op de Steve Jobs- of iPadschool wordt 'ie - duh - overal voor gebruikt.

Zo'n iPad maakt het leren ook nog eens leuk! Voortaan luister je niet meer naar een saaie wiskundeleraar maar kijk je, wanneer je daar zin in hebt, een paar filmpjes van de Khan Academy. En tussendoor kun je gewoon de 9GAG-app gebruiken.

In de pauze gebruik je 'm om de beeldschermen in de aula te bedienen: eindelijk eens goede muziek in de hal, in plaats van altijd maar MTV.

Conclusie

Ik ben verliefd. De iPad's, overal ter wereld leren, uitslapen, gamedays. Ge-wel-dig! De vrolijk gekleurde muren van mijn 'vernieuwende' school kleuren grijs bij 't lezen van deze prachtige plannen.

Als alles volgens plan verloopt (en genoeg ouders en gemeenten mee willen werken) opent na de zomervakantie de eerste basisschool met dit concept. Wie helpt mij om een Steve Middelbare Jobs-school op te richten?

Gepubliceerd op 26 november 2012
ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Keivâth.

8 jaar geleden

Chantal

Chantal

wie moet dan al die Ipad's betalen?

8 jaar geleden

H.

H.

Ben jij wereldvreemd of zo. Alle schoolboeken worden nu toch ook betaald? Of denk je dat deze uit de lucht komen vallen?

8 jaar geleden

J.

J.

Het is wordt ie dus niet duh
De zoveelste fout van de eindredactie

8 jaar geleden

H.

H.

ik zie geen fout!

8 jaar geleden

Kim

Kim

Het is bewust "wordt-ie - duh - overal voor gebruikt". Geen fout dus.

8 jaar geleden

J.

J.

IK HELP JOU!!!!!!!! :P Was het maar zo

8 jaar geleden

B.

B.

Steve Jobs was een nare man die zijn vrienden oplichtte en alles deed voor geld (joods?) noem het liever de Wozniack school, naar de andere , door Jobs opgelichtte, eigenaar van Apple

8 jaar geleden

F.

F.doe eens even normaal...

@Bob:

8 jaar geleden

A.

A.Een beetje respect graag voor een overleden persoon.

@Bob:

8 jaar geleden

A.

A.

Wauw, Hidde, als je dit voor elkaar krijgt ben je de liefde van mijn leven. Je bent een genie qua ideeën.

8 jaar geleden

A.

A.

Als dit nou voor college gelde :( lol

8 jaar geleden

Coen

Coen

Waar is de tijd gebleven dat je nog een telraam had.

8 jaar geleden

V.

V.

oke, basisscholen gaan hier mee werken en dan te beginnen bij de kleuters. En wanneer leren ze schrijven en tekenen? en kleien, zandbak spelen e.d. is ook niet meer nodig voor de motorieke oefeningen?

8 jaar geleden

A.

A.

Is dit een middelbare school

6 jaar geleden