De Spijbelfoon

De Spijbelfoon

Door Merel

*biepbiep* Een nieuw sms-bericht. "Uw zoon of dochter is vanochtend niet op school verschenen. Hiermee informeren wij u over het feit dat hij/zij is geregistreerd als 'spijbelend' op 09-10-2012."

Nee, dit is geen enge nachtmerrie, maar de harde waarheid op een school in Gent. Daar start na de kerstvakantie dit proefproject met de zogenaamde 'Spijbelfoon'. Als het een succes wordt, krijgen alle ouders in Gent voortaan een sms'je als hun kind spijbelt.

Niet wat het was

Lekker dan. Daar gaat je dagje shoppen met je beste vriendin, want voor je het weet hangen jullie moeders aan de telefoon en zit je weer gehoorzaam in de bus terug naar school. Spijbelen is tegenwoordig gewoon niet meer wat het geweest is.

Nee maar serieus, gaat dit niet een beetje ver? Een automatische sms naar je ouders als je het eerste uur niet op school bent? Wat nou als je gewoon een kwartiertje te laat bent, door een gesloten spoorwegovergang of zo (ja, écht!). Dan krijg je alsnog een hysterische moeder over je heen, terwijl je al lang en breed in de les zit.

En trouwens, mijn vader heeft zijn telefoon toch nooit bij zich. Die ziet dat sms'je drie weken later een keer en snapt waarschijnlijk niet eens waar het over gaat. Mijn moeder is zelf docent en heeft helemaal geen tijd om haar telefoon te checken tijdens te les. Tegen de tijd dat ze door heeft wat er aan de hand is, paradeer ik al lang en breed door de Kalverstraat. Ghehe.

Bemoederd

Maar belangrijker nog: als er íets is waar scholieren niet tegen kunnen, is het wel 'bemoederd' worden. Oftewel: de 'jullie-zijn-kleine-kindjes-en-wij-voeden-jullie-wel-even-op'-attitude. Gadverdamme. Volgens een woordvoerder wil de Belgische school geen "heksenjacht op spijbelende jongeren beginnen". Het lijkt er anders verdacht veel op. 

Nee, ze willen alleen "vermijden dat scholieren hun toekomst hypothekeren (say what? Vlaams voor 'in gevaar brengen') door niet naar school te gaan". Maar deze 'oplossing' werkt volgens mij alleen maar averechts. Ik krijg in ieder geval meteen de sterke drang om heel puberaal te roepen "ik hypothekeer erop los als ik daar zin in heb! Puh." Ik bedoel, ik kom mezelf toch wel tegen. Ooit.

Verklikken

Spijbelen hoort bij de middelbare school. Het is echt geen nieuw fenomeen van 'de jeugd van tegenwoordig', het is al net zo oud als de bedenkers van de leerplicht. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen maatregelen tegen genomen mogen worden, maar scholieren motiveer je niet door ze elke keer te verklikken bij hun ouders.

Er zijn genoeg andere manieren om spijbelen tegen te gaan. Op blogger Hiddes school mag je bijvoorbeeld maximaal drie dagen per jaar legaal spijbelen. Zolang je schoolwerk er maar niet onder lijdt en je ouders en mentor toestemming geven. Dat lijkt me prima alternatief. Je bent als scholier zelf verantwoordelijk voor je afwezigheid, maar die verantwoordelijkheid is niet onbeperkt.

Alles beter dan de Spijbelfoon, als je het mij vraagt. Daar word ik spontaan rebels van. En al helemaal tijdens de mid-season sale bij de H&M nu. Laat maar komen die sms'jes. Waarschijnlijk lees ik ze nog eerder dan mijn ouders. Opties -> verwijderen -> klaar. 

Gepubliceerd op 9 oktober 2012
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Lol, "Als het een succes wordt" als er dus veel mensen gaan spijbelen waardoor ze veel feedback krijgen ;-p

9 jaar geleden

P.

P.

ik ben pieter ik durf niet te spijbelen ik zit er echt mee kunnen jullie mij tips sturen mijn email adres staat hier onder!! groet pieter zeg maar piet

9 jaar geleden

W.

W.

Spijbelfoon. Ja. Ehh. Juist.

Als ze dit op mijn school zouden invoeren, zou ik naar een andere school gaan. Niet omdat ik veel spijbel, maar omdat ik vind dat ik mijn eigen verantwoordelijkheden moet kunnen dragen.

9 jaar geleden

C.

C.

Is bij ons (provincie Antwerpen) ook al enkele tijden zo. Berichten worden vaak pas 's avonds of later verstuurd en hebben zo geen enkele nut meer. Worden enkel verstuurd als de ouders de school niet hebben geïnformeerd over de afwezigheid. Niemand heeft er erg veel last van.

9 jaar geleden

A.

A.

Bij ons op school hebben ze dit ook ingevoerd, en van alle ouders de mobiele nummers gevraagd. Er is alleen nooit een sms'je verstuurd.

9 jaar geleden

I.

I.

Bij ons is dit allang! als je ongeoorloofd afwezig bent, als je je boeken bent vergeten, als je geen huiswerk gemaakt hebt en als je te laat in de les komt krijgen je ouders een sms'je. Echt té irritant!

9 jaar geleden

S.

S.

Bij mij op school heb je dit ook, maar dan met een mailtje. Mijn moeder is snel hysterisch, maar hierover eigenlijk niet :)

9 jaar geleden

P.

P.

Gelukkig ben ik bijna 18, tegen de tijd dat mijn school wilde ideeën krijgt heb ik er geen last meer van! Het hele absentie systeem is namelijk waardeloos, uren die niet kloppen enz. Dan word je doodgegooid met sms'jes.

9 jaar geleden