De Kunstbende-finale: dromen en dansen

De Kunstbende-finale: dromen en dansen

Door Noah

Honderden mensen met verschillende dialecten hebben zich verzameld voor de Melkweg in Amsterdam. Er wordt midden op straat gedanst en luidkeels gezongen. Een paar meisjes werken hun make-up bij, iedereen is in een uitgelaten stemming. De finale van Kunstbende gaat namelijk van start! 
 

De crème de la crème van heel Nederland op het gebied van kunst komt vandaag bijeen om hun talenten te showen. Winnaars vanuit alle provincies hebben zich voorbereid op hun optreden, elk in een andere categorie. Binnen vijfenhalf uur zullen de kandidaten de vakjury moeten overtuigen van hun talent.

Gek geklede mensen

Opa's en oma's, moeders, vaders en gek geklede mensen: iedereen komt bijeen in de grote zaal. Daar wordt het dagprogamma bekend gemaakt: er zijn de hele dag door workshops, en per categorie is er een zaal beschikbaar. Dan mogen de fashionista's, dansers, muzikanten en andere creatievelingen aan de slag: de finale is officieel van start!

Een paar van onze bloggers zijn trouwens ook aanwezig om hun skills te tonen in de finale: Lotte is finalist in de categorie Taal en Evalinde nam deel aan de Theaterfinale.

Een zuinig lachje

Tijdens de Fashionfinale is iedereen bloedserieus: de jury maakt aantekeningen in een boekje en kijkt kritisch naar de ongelooflijk mooie kledingstukken die voorbij komen op het podium. Nelson Mandela wordt erg vaak als inspiratiebron gebruikt, dat ook vanwege het thema 'Helden'.

Uitblinker is toch wel ontwerper Leroy. De jongen krijgt één uitzonderlijk glimlachje van de juryvoorzitter, een man met wit haar en hoge hakken. Leroy heeft z'n collectie gebaseerd op 'Homo's die strijden voor hun rechten'. De eerste modellen dragen donkere kleuren, daarna worden de kleuren uitbundiger. Motto: geef je leven kleur!

De Nelson Mandela-collectie van Lenny Claasen en Malu Bekker.

Hoog niveau

Op het Theater & Performance-podium gaat het er heel anders aan toe. ''Doe allemaal godverdomme niet zo ingewikkeld,'' schreeuwt Evalinde, terwijl ze zich in rode wol wikkelt. Ze werpt het publiek nog een geniepig glimlachje toe en loopt dan met haar medespeelster Lobke het podium af. Het duo weet de spanning goed op te bouwen met hun act 'Dit is geen toneelstukje'. Het stuk gaat, hoe kan het ook anders, over 'ingewikkeld doen'.

En ze zijn niet de enigen: ook de andere theaterfinalisten weten de aandacht van het publiek vast te houden met uitdagende stukken. Het publiek houdt z'n adem in en volgt beweging na beweging, om op het einde in luid applaus uit te barsten. Het niveau ligt echt superhoog, de acts vliegen voorbij!

Woorden in de lucht

Tijdens de Taalfinale is het opvallend stil. Een van de finalisten draagt haar gedicht een beetje stotterend voor en haar handen trillen, maar toch luistert iedereen aandachtig. Haar woorden zijn in een prachtig verhaal vervlochten en haar stem neemt iedereen mee. Na haar gedicht waakt iedereen op uit zijn droom, het duurt een paar seconden voordat iedereen klapt. De jury heeft geen vragen. Woorden hangen in de lucht in deze zaal, je voelt ze zweven. 

Tranen over je wangen

Al duurde de dag vijfenhalf uur, het leek maar een paar minuten. Aan het einde van de dag verzamelen de finalisten zich in de grote zaal voor de prijsuitreiking. De winnaars en hun supporters houden het niet droog en ook bij teleurgestelde net-niet-winnaars lopen soms de tranen over de wangen.

Een van die winnaars was Evalinde: samen met haar medespeelster Lobke won ze de eerste prijs in de categorie Theater & Peformance. Helaas scoorde Lotte geen plek op het podium. Dichteres Sannemaj werd tweede in de categorie taal. Fashionfinalist Leroy won trouwens de eerste prijs, welverdiend. Wie er nog meer een prijs in de wacht sleepten? Check alle finalisten hier.

Gepubliceerd op 30 juni 2013
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

REACTIES

S.

S.

Beste scholieren.com,

Ontzettend leuk stuk dit en tof dat ik er in genoemd word. Maar, 1) naar mijn weten trilden mijn handen niet
2) is mijn vader geen bekende dichter
en 3) de jury stelde wel degelijk vragen.

Dus ik denk dat degene die dit over mij schreef, niet in de gaten had dat ik dit helemaal niet was.

Zou dit aangepast kunnen worden?
Alvast bedankt. ;)

10 jaar geleden

Renske

Renske

Ha Sannemaj, daar heb je helemaal gelijk in. Heb het meteen aangepast!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.