Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De heilige planmethode: Bullet journaling

De heilige planmethode: Bullet journaling

Door Lisa

Ik heb twee baantjes, zit in mijn eindexamenjaar van het gymnasium en probeer daarnaast ook nog eens een sociaal leven bij te houden. Dan denk je misschien: Lisa is dat niet verschrikkelijk druk? Ja, dat is het zeker, maar inmiddels ben ik een ware plangoeroe geworden en kan ik met gemak mijn hele leven indelen. Mijn heilige planmethode is bullet journaling, een half jaar geleden las ik hier over en sindsdien kan ik absoluut niet meer zonder. En dit is precies waarom jij deze nieuwe planmethode dit jaar zeker nodig gaat hebben.

Bullet wattes?
Voor de precieze regels van dit systeem raad ik je aan om op de officiële site te kijken, daar wordt alles het beste uitgelegd. Het enige wat je nodig hebt is een boekje, het handigst zijn boekjes met puntjes maar lijntjes of blanco kan ook. Het is een planmethode waarbij je alles combineert in één boekje. In dit boekje kun je al je afspraken, toetsen, to-do lijstjes etc. in één compact boekje kwijt.

Zelf indelen
Het het allerfijnste aan dit plansystheem vind ik dat je alles zelf kan indelen. Ik heb vaak genoeg agenda's of planners gehad waarvan de indeling me niet goed beviel. Bij een bullet journal kan je alles helemaal zelf indelen, dus je bepaalt zelf hoeveel ruimte jij voor bepaalde activiteiten wilt gebruiken. 

Het maand- en week-overzicht
Om zo veel mogelijk orde te creëren in mijn hoofd, zijn overzichten echt een must in mijn leven. Op een gegeven moment voelt het alsof je zo veel dingen moet doen dat een overzicht absoluut nodig is. Een agenda is natuurlijk hartstikke handig maar in een bullet-journal kan je heel makkelijk zelf overzichtjes maken. Ze kunnen zo kort, of juist lang, zijn als je zelf wilt en het is ook helemaal aan jou om te bepalen hoe simpel of juist uitgebreid je het wilt hebben.

Alles op papier
Hoe handig alle plan-apps of online agenda's ook zijn, wanneer iets op papier staat voelt dat toch beter. Alles lijkt op deze manier een stuk georganiseerder en duidelijker dan wanneer je het ergens op je telefoon hebt staan. Daarnaast gaat er natuurlijk niets boven het oldskool afstrepen van to-do lijstjes met een pen in plaats van een digitaal vinkje.

Van alles en nog wat bijhouden
Veel bullet-journal, of afgekort bujo, gebruikers vinden het fantastisch om allerlei dingen bij te houden. Zo maak ik iedere maand een 'habit tracker' waarin ik mezelf nieuwe gewoontes probeer aan te leren. Deze gewoontes kunnen variëren van 'elke avond lezen' tot '3x per week sporten', door het bij te houden raak je vaak gemotiveerder. Maar ook kan je bijvoorbeeld bijhouden welke boeken je hebt gelezen, hoeveel je hebt uitgegeven of hoe je je op bepaalde dagen voelt. Ik vind het zelf altijd heel leuk om dit aan het einde van de maand terug te zien en zo jezelf nieuwe gewoontes kunt aanleren.

Alles in een
Het aller allerfijnste aan dit systeem is dat je een agenda, dagboek, planner en alles wat je er in wilt zetten, in een boekje bij elkaar hebt. Nooit meer hoef je met meerdere boekjes rond te slepen en dat maakt het voor mij een stuk georganiseerder. 

Nooit meer iets vergeten
Doordat jij nu alles bij elkaar hebt staan in één overzichtelijk boekje zul je nooit meer een afspraak vergeten. Hoe makkelijk is het als jij altijd alles gewoon op orde hebt en nooit te laat bent met iets inleveren of er achter komt dat je nog een toets had die dag. 

Natuurlijk werkt dit plansysteem alleen maar als jij ook echt wilt dat het werkt. Een planning maken voelt vaak al fijn, maar dan moet je het nog wel gaan uitvoeren. Deze methode helpt je in ieder geval om alles duidelijker op een rijtje te krijgen, dan hoef je verder alleen nog maar zelf voor de motivatie te zorgen.

Gepubliceerd op 28 september 2017
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.