De Grote Zomerbaantjes-handleiding
Stiekem tel jij al sinds de meivakantie af naar de zomervakantie. Tijd zat om te luieren, te chillen en te genieten!
Jammer dat je bankrekening in de zomervakantie vaak leegloopt door alle strandfeestjes, ijsjes en vakanties. Tijd voor een zomerbaantje dus.
Maar wat? Hoe? Wat schuift dat? Scholieren.com zet alle feiten voor je op een rijtje.
Leeftijd
Wat voor werk je mag doen, hangt af van je leeftijd. Ben je 13 of 14? Dan mag je alleen 'lichte werkzaamheden' uitvoeren, zoals helpen in een winkel, fruit plukken en folders rondbrengen. In de vakantie mag je niet meer dan 35 uur per week werken, tijdens het schoolseizoen maar 12 uur per week. En nooit later dan 7 uur ’s avonds. Ben je eenmaal 15, dan mag je 40 uur gaan werken en ook zelfstandig dingen doen.
Op je 16e ben je bijna gelijk aan een volwassene wat het soort werk betreft. Maar gemiddeld mag je nog steeds niet meer dan 40 uur werken en –let op!– schooltijd valt hier ook onder. De enige inhoudelijke regel voor jongeren tussen de 15 en 18 is dat je géén gevaarlijk werk mag doen. De precieze regels en meer uitleg vind je hier.
Wat schuift het?
Veel baantjes zijn flink onderbetaald. Je past even op bij de kinderen van je buurvrouw, maar laatstgenoemde ziet dat meer als een vriendendienst dan als het begin van jouw fortuin. Op deze website kun je kijken wat het gemiddelde loon is wat je bijvoorbeeld voor oppassen zou moeten krijgen: klikkerdeklik.
Dit is de minimumloontabel van het Nibud voor 2013:
Verder betaal je ook belasting als je wit werkt en een contract hebt getekend. Dat betekent echter niet dat je je zuurverdiende centen in rook op ziet gaan: als je totale jaarinkomen minder dan 2000 euro is, kun je die belastingcenten volgend jaar terugvragen. Hoe dat precies werkt, lees je hier.
Populair
Van de 17- en 18-jarigen heeft bijna 80% een bijbaantje. Werken in de supermarkt is het populairst, maar de krant bezorgen doet het ook niet verkeerd. Voor meisjes is werken in een winkel nog altijd favoriet.
Om een leuk bijbaantje te vinden voor de zomer kun je bijvoorbeeld een profiel aanmaken op scholierenwerk.nl of studentenwerk.nl. Zelf heb ik hier ook een bijbaan gevonden voor de zomer.
Exotischer
Heb je helemaal geen zin om brood te snijden bij de Albert Heijn of iedere dag om vijf uur op te staan? Dan kun je ook op zoek gaan naar een baan als au-pair (= internationale inwonende oppas) voor de zomer. Via websites als travelactive.nl of aupairworld.net kun je een gastgezin vinden dat een au-pair zoekt voor de zomermaanden.
Gemiddeld verdien je dan 75 euro per week (ligt natuurlijk ook aan je ervaring en werkzaamheden) en heb je gratis kost en inwoning. Dit heb ik twee jaar geleden gedaan in de buurt van Barcelona. Ik speelde toen quitte met wat ik verdiende en weer uitgaf: een geweldige gratis vakantie dus.
Aan de slag, luiwammes!
Genoeg te doen dus, als je maar actief op zoek gaat en enthousiast en bereidwillig bent om aan de slag te gaan. Let er ook goed op dat je vrij vraagt voor de weken dat je op vakantie wilt gaan. Zomerbaantjes zijn er namelijk heel vaak voor mensen die niet of nauwelijks op vakantie gaan. Als je dan tussendoor een maand wilt chillen met je billen in het warme zand van de Costa Brava, is dat vaak niet echt de bedoeling.
Oplettende lezers hadden het misschien gemerkt: eenzelfde blog verscheen een jaar geleden ook al op Scholieren.com. Inmiddels hebben we het aangepast aan de actutaliteit van 2013, zodat alle cijfers en regels weer van toepassing zijn op deze zomervakantie. Heel veel succes!
Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

1 seconde geleden
W.
W.
mwah, ik denk toch dat ik het bij mijn baantje in de tuin houdt. Drie ochtendjes werken in een week en dan gewoon zuinig doen. Moet lukken: En bovendien, op het strand zitten kost niets!
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Naar het strand gáán helaas wel als je in Limoland woont... :'(
13 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Ik ga beurzen deze vakantie. Ik geef bijna nooit geld uit aan luxegoederen, alleen aan investeringen. Ik verlies ook wel eens met m'n turbo's, maar daar leer je weer van. Bovendien kan ik het geld missen.
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Ik als bijna 15 jarige ben al bijna een jaar vakkenvuller bij de C1000. En ja, ik werk meer dan 40 uur in de week in de vakantie, en later dan 7 uur 's avonds. Sorry voor het verpesten van de pret :)
13 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
Als dat makkelijk was had ik sinds april al een baan... Belachelijk dat je als negentienjarige geen werk kunt vinden omdat je dan al te duur bent.
11 jaar geleden
Antwoorden