De grote Scholieren.com schrijfwarentest

Door Daniëlle

Opstellen, aantekeningen, huiswerk: in je schooltijd schrijf je heel wat af. Tijdens je eindexamens moet je zelfs drie uur achter elkaar dingen neerkalken. Dan is het dus essentieel om je te bewapenen met het beste schrijfgerei! Om paniekaanvallen door een kapotte pen (of drie) of verkrampte hand te voorkomen, heeft Scholieren.com tien pennen getest. 

Van de Action tot de V&D, van tien cent tot 22 euro, al deze pennen zijn getest op onder andere bijtvastheid, degelijkheid en natuurlijk schrijfcomfort. 

Uiterlijk

In ons testteam zitten twee pennen van de Action: een plastic balpen (1) en een metalen vulpen (2). Hema is met drie pennen vertegenwoordigd. Een tien-cent exemplaar (3), een fineliner (4) en een strakke vulpen (5).

Pen 6 is de welbekende transparant-blauwe klikpen van Bic. 7 is blauw met een tattoo-design(?). Pen 8 en 9 zijn leden van de Stabilofamilie (ééntje met zo'n rubberen vasthoudvlak en een kleurig krom modelletje).

Onze laatste kandidaat is enorm posh. Hij heeft een cool metalen design, is vrij klein, en heeft een pijltjesdesign op de shirtklem. 

Schrijven maar

Het belangrijkste aan een pen is natuurlijk hoe fijn hij schrijft. Daarom heeft jullie geliefde blogger met bloed, zweet en tranen per pen twee kantjes volgekalkt. 

De Hema fineliner en rood-witte pen van de Action (1 en 4) waren de absolute tegenvallers. Ze schreven enorm stroef en ik kon geen prettige schrijfhouding vinden. Dat laatste probleem had ik ook bij de (peperdure) 's move van Stabilo (9). Doordat je die pen maar op één manier vast kunt houden, kon ik er niet fijn mee schrijven.

De andere Stabilo (8) schreef echter wel heel fijn. Dit schrijfgenot werd enkel door de peperdure Parker vulpen (10) overtroffen. Ook de extreem goedkope pen van de Hema (3) schreef opvallend fijn.

Frustratie

Tijdens je examens zal het je vast wel eens overkomen: de toets duurt lang, de vragen zijn kut en je hebt helemaal geen zin meer. Frustratie! Dat kun je natuurlijk mooi afreageren op je pen. Maar als die daarna niet meer kan schrijven heb je een natuurlijk een gigantisch probleem. Daarom hebben we ook hier op getest.

Allereerst de werptest. Hierbij zijn alle pennen (met uitzondering van de Parker, omdat dat kreng duurder is dan alle andere bij elkaar) vijf keer hard tegen de muur gegooid. Vooral de goedkope pennen (3 en 6) hadden hier zwaar onder te lijden. De vulpennen kwamen er wel heelhuis vanaf, maar de dop vloog ervan en er kwam overal inkt te zitten.

Daarop volgde de bijttest. Hoe sneller de pen krak zei, hoe lager het cijfer. We hebben ook meteen de smaak (variërend van "bah, inkt!" tot "smakeloos") getest, voor onze culinaire pennenfanaten. 

Wil je je klasgenoten tot last zijn? Kies dan voor pennen met een lage irritatiescore. Vooral de Action vulpen (2) is knetterirritant, want door zijn enorme gewicht kun je er een flink kabaal mee maken.

Maar wat kun je er verder mee?

Hoe vaak heb je niet iets willekeurigs nodig en blijkt een pen het ideale hulpmiddel? Dan moet je natuurlijk wel het juiste exemplaar hebben. En natuurlijk geldt: hoe beter deze buitenschrijvendefunctionaliteiten, hoe hoger het eindcijfer.

Pen 1 steelt de show op elk feestje door de glimmers, 2 is door zijn gewicht een heus wapen en pen 3 heeft het ideale formaat om als oor/neus/ander gat-pulker aan de slag te kunnen. Zelfs de knap nutteloze Hema fineliner (4) blijkt een ander doel te kunnen dienen: namelijk om die verrekt kleine resetknopjes in te drukken. De absolute winnaar was hier echter toch de uitgumbare pen (7), want kom op, wie wil zijn inkt niet kunnen weghalen? 

Resultaten

Genoeg gezwets en getest, welke pen moet je nou kopen? *tromroffel* De resultaten zijn bekend:

Wil je veel bang voor je buck? Ga dan zeker voor de cheap-ass pen van de Hema! Deze pen is übergoedkoop, voor een euro heb je er al tien, en hij schrijft prima. Gooi er echter niet mee, want dan stopt hij met werken.

Een andere aanrader is de gumbare pen van Pilot Pen. Hij ziet er misschien wat uit als het favoriete item van een brugger, maar dat maakt hij helemaal goed in schrijfgenot. En dan is er natuurlijk nog het beste aspect ooit: JE KUNT HEM UITGUMMEN! 

Heb je iets meer te besteden? Dan is het het zeker waard om een vulpen van Parker te overwegen. Ze kosten een hoop, maar je krijgt er ook veel voor terug. Geen van de andere pennen kan tippen aan het schrijfcomfort. Bovendien is het niet, zoals de meeste pennen, een wegwerpproduct. Een Parkerpen is bij uitstek bedoelt om jarenlang mee te gaan, en krijgt er dan ook twee jaar garantie op. Moet je hem wel niet kwijtraken. 

Heb jij een favo-pen die al jarenlang je beste vriend is? Laat het weten in de reacties!

Gepubliceerd op 14 april 2015

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Fred Kemkers

Fred Kemkers

En voor linkshandigen is het helemaal moeilijk, linkshandigen zijn duwers ipv trekkers.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Tim

Tim

Een Parker pen zal waarschijnlijk langer meegaan dan een balpen van Action of Hema. Zoals je ook in de test aangeeft zal een Parker pen jarenlang meegaan. Extra leuk is het om een Parker pen te personaliseren met een eigen tekst: https://www.entimo.nl/product-categorie/pennen-graveren/

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Nick

Nick

Super leuk onderzoekje om te lezen, en leuk ook om te zien dat er ook vulpennen meegenomen worden. Wij hebben ook een hoop reviews van vulpennen op onze site www.luxevulpennen.nl. Vulpennen moeten volgens ons ook vaker terugkomen op de scholen.

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Martha

Martha

Fantastisch! Ik zou zeker een paar van die pennen hebben gekocht, als ik niet verlieft was op mijn Stabilo Bionic. er kunnen meerdere vullingen in, hij kan aan je shirt hangen, hij is stevig (dat zegt wel wat met mijn kauw probleem) en hij schrijft als de hemel.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Sophie

Sophie

Wat een geweldig stukje, Daniëlle! Mijn all time lievelingspen is die van de Radboud Universiteit. Ja. Goddelijk schrijven die. En op Open Dagen gratis te verkrijgen.

4 jaar geleden

Antwoorden

Jon

Jon

Werk je soms voor de Radboud Universiteit?

4 jaar geleden

gast

gast