Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De grote leerpauze-tiplijst

De grote leerpauze-tiplijst

Door Daniëlle

De eindexamens komen er met rappe scheden aan, bijna 200.000 leerlingen zijn momenteel keihard aan het blokken. Iedereen weet natuurlijk dat het heel belangrijk is om op tijd een pauze te nemen. Om te ontspannen duiken veel scholieren in het wereld wijde web, maar raken er verstrikt in de enorme hoeveelheid tijdsverslinders.

Daarom zochten wij alvast wat leuke dingen voor je uit, en presenteren we ze hier in hapklare blokjes. Heb jij meer tijd om te leren!

Video’s

Ah, video’s! De beste ontspanning die het internet te bieden heeft. Beginnen aan een nieuwe televisieserie is misschien niet zo verstandig in deze periode, maar gelukkig barst het internet van de gewéldige video's: variërend van enkele seconden tot een minuut of tien.

Vergeet Youtube! Zoeken kost te veel tijd. Surf naar CollegeHumor. Wie deze briljante site nog niet kent, heeft iets gemist. Praktisch al hun video’s zijn puur goud. Een paar aanraders: wat je gemist hebt toen je zat te slapen tijdens geschiedenis, homomannen zullen er met je vriendin vandoor gaan (ook in lesbische uitvoering) en een trailer voor Dora The Explorer:The Movie. Nog meer zien? De originele filmpjes zijn stuk voor stuk hilarisch.

Het enge spul

Wie houdt er nou niet van spookverhalen? Nou, er zijn vast mensen die ze niet leuk vinden, en als je daarbij hoort zou ik naar het volgende kopje springen. Ben je wel van het enge spul, bereid je dan voor op een feestmaal, mijn vriend! De spookverhalen die ik voor jullie uitgezocht heb, zijn verzameld in hapklare brokjes. En ze komen in twee smaken:

  • Creepypasta is natuurlijk een geweldige website, maar een goed verhaal vinden tussen alle rotzooi die erop staat, kan een enorme klus zijn. Daarom heb ik een lijst gevonden waarop een heleboel pareltjes uit het overbekende horror-anekdotesarchief staat. Succes met slapen vannacht!
  • Wikipedia-artikelen over de meest uiteenlopende creepy onderwerpen. Van seriemoordenaars tot wandelende rotsblokken – je vindt ze allemaal op deze lijst. Probeer niet te ver af te dalen in de diepste krochten van onze favoriete encyclopedie voor je verdergaat met leren!

Games

Browsergames doen je misschien aan de goede oude basisschooltijd denken, toen (bijna) iedereen zijn computertijd op spele.nl doorbracht. Toch zijn games ook nu nog een prima manier om je te ontspannen. Je bent aan het leren, dus veel tijd heb je niet, maar deze korte spellen passen wel in je pauze.

De Reincarnation-serie (heeft een link naar alle delen tot nu toe) is absoluut briljant! Je speelt een paarse demon die slechte zielen die uit de hel zijn ontsnapt, weer moet vangen. Het is een point-and-click spel, dus je moet op voorwerpen klikken en je zo al puzzelend door de game heen werken. De verhalen zijn absoluut geniaal, de voice-acting is sterk en ze zijn vrijwel allemaal erg kort, en dus prima geschikt voor een studiepauze.

ImmorTall is misschien meer een interactief filmpje dan een echte game. Je bestuurt een alien die door een familie geadopteerd werd toen hij op aarde neerstortte, maar dan breekt er oorlog uit. Laat je niet afschrikken door de categorie 'filosofisch' en speel een paar minuten met het ruimtewezen om zijn prachtige verhaal te zien.

Music Catch 2 is doodeenvoudig maar toch heel vermakelijk. Je moet zoveel mogelijk tekentjes vangen met je muis, zonder de rode figuren te raken. Dit alles met hele mooie pianomuziek op de achtergrond. Een aanrader voor wie wat wil ontspannen!

Ontspannen aan de slag

En als je dan toch gaat leren zijn er nog twee onmisbare websites. De eerste is soundrown. Misschien ken je rainymood.com wel, een website waar je naar het geluid van regen kunt luisteren (wat opvallend ontspannend blijkt te zijn). Dit is eigenlijk rainymood+. Het heeft tien verschillende geluiden die je met elkaar kunt combineren. Zo kun je luisteren naar een nachtelijk kampvuur aan zee, een fontein in een speeltuintje met veel vogels of een koffiezaakje in een trein. Superontspannend!

Maar goed, er moet ook nog gestudeerd worden. Daarbij komt de chrome-extensie StayFocused heel goed van pas. Met deze extensie kun je heel gemakkelijk al die vervelende afleidende websites blokkeren. Voor een paar uur of op bepaalde dagen (eventueel met een beperkte toegestane browsetijd). Je kunt hem zelfs zo instellen dat je alleen nog websites die op je allow-list staan (met Scholieren.com/eindexamens2014 natuurlijk bovenaan!) kunt bezoeken. Ben je geneigd vals te spelen door de instellingen aan te passen? Dan kun je ook de challenge-mode inschakelen. Hierdoor kun je de instellingen pas veranderen nadat je een tekst foutloos hebt overgetypt.

Gebruik je Firefox? LeechBlock doet hetzelfde. Ook als je afgeleid wordt door je Android-telefoon is er een oplossing in de vorm van de app Stay Focused

En nu je helemaal ontspannen bent, gaat het leren vast vanzelf. Succes en vergeet niet op tijd een pauze te nemen! 

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2014.

Gepubliceerd op 10 mei 2014

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.