De eerste keer op vakantie zonder ouders

Door Pepijn

Het is bijna zover: zomervakantie! Voorheen ging je altijd met je ouders naar dezelfde camping, waar je al sinds je vijfde komt. Deze zomer ga jij echter op avontuur: je gaat met je vrienden op vakantie! Om voorbereid op vakantie te kunnen gaan, en te voorkomen dat het grandioos in de soep loopt, hier wat tips.

Tip 1: Bespreek je verwachtingen met elkaar

Jullie waren er aan het begin van het schooljaar al over uit: twee weken lang naar Spanje met z'n allen. Eenmaal op vakantie blijkt alleen dat jullie het niet over alles eens zijn. Je beste vriend wil tot diep in de nacht uitgaan en de volgende morgen tot laat uitslapen. Prima, maar na een week goedkope cocktails achterover slaan, wil jij ook wel eens die stad in de buurt bezoeken.

Om misverstanden of ruzies op vakantie te voorkomen, is het handig om van tevoren aan elkaar te vertellen wat iedereen verwacht van de vakantie. Bespreek vervolgens hoe jullie de verschillende wensen in de vakantie gaan verwerken, bijvoorbeeld de eerste nacht feesten en de avond erna een stad bezoeken. De vakantie is namelijk veel te kort om ruzie met elkaar te maken.

Tip 2: Hou je geld in de gaten!

Op vakantie kan er soms aardig wat geld doorheen gaan: drankjes, taxi's, restaurantdiners, etc. Soms zit je zo in een vibe dat je er pas later achterkomt hoeveel geld je eigenlijk uitgegeven hebt. Zeker als je met een grote groep op vakantie gaat, is het belangrijk dat jullie je budget in de gaten houden. Je wil natuurlijk niet dat je op de laatste dag van de vakantie geen geld meer hebt voor de taxi naar het vliegveld of op droge crackers moet leven.

Tip 3: Samen uit, samen thuis

Jij en je vrienden kunnen natuurlijk van mening verschillen over wat jullie op een dag willen doen, waardoor jullie besluiten om in twee of meer groepjes elk iets anders te gaan doen. Super leuk, maar het gevaar is dat je elkaar kwijtraakt, en dat is wel het laatste wat je wil in een land waar je de taal niet eens beheerst. Hou dus contact met elkaar en ga met een opgeladen telefoon van huis. 'Samen uit, samen thuis' is misschien een suf gezegde van je moeder, maar er zit op vakantie zeker een kern van waarheid in. 

Tip 4: Sluit compromissen

Met vrienden op vakantie betekent in veel gevallen dat je niet altijd je zin door kunt drammen. Als iedereen naar het strand wil, terwijl jij liever drankjes drinkt in de lobby, ga dan ook mee. Misschien doe je wel iets wat je nooit eerder gedaan hebt of ontdek je nieuwe leuke plekken op vakantie.

De allerbelangrijkste tip is misschien nog wel: maak lol en geniet van de vakantie zelf! Je hebt hier lang voor gespaard, dus pak je koffers en maak er een superzomer van! 

Dit artikel is oorspronkelijk op 3 juli 2016 gepubliceerd.

Gepubliceerd op 5 juli 2019

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.