Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De beste YouTube-leraar: JORTgeschiedenis

De beste YouTube-leraar: JORTgeschiedenis

In deze rubriek vertellen scholieren elke week over hun favoriete leraar op YouTube. De digidocent die hem of haar elke toets opnieuw een voldoende bezorgd. Deze week: Lotte (17) over JORTgeschiedenis.

"Ik weet nog hoe hopeloos ik er vorig jaar bij zat. Dit gaat echt niet lukken, dacht ik. Voor geschiedenis moest ik drie tijdvakken leren. Om eerlijk te zijn zeiden begrippen als de neolithische revolutie en het hofstelsel me vrij weinig. Mijn zus lachte me uit toen ik steeds opnieuw hetzelfde woord opschreef en liet me trots haar samenvatting zien. 'Als je naar Joost van Oort kijkt, hoef je niet zo veel onnodige moeite te doen', zei ze. 'En kun je filmpjes kijken en leren tegelijk.'"

Contexten
"Ze had gelijk. Hij behandelt elk onderdeel in een aparte video, maar legt ook de contexten uit en helpt je bij examenvoorbereiding. Ik denk dat zijn filmpjes het nuttigst zijn in de bovenbouw van de havo en het vwo. Ik heb ze ook op het vmbo gekeken, maar toen kwamen ze niet helemaal overeen met mijn boek."

"Het is niet dat ik zelf geen goede docent heb (u bent geweldig hoor, mevrouw Tijssen), maar eerder dat geschiedenis te veel stof bevat om aan alleen de lessen genoeg te hebben. Ook zijn de video’s fijn als geheugensteuntje. Een paar dagen voor een toets houd ik JORTgeschiedenis-marathons: met chips en cola luister ik naar een man die begrippen uitlegt en me de rode draad van het boek laat inzien."

Geen grappen
"Hij is niet echt een grappenmaker, maar dat vind ik niet erg. Het zou de uitleg alleen maar langer en vermoeiender maken. Want wie ziet leren nou als een lolletje? Joost van Oort praat duidelijk en zijn filmpjes zijn goed gestructureerd en niet verwarrend. Ik ben niet van plan om ooit nog zonder hem voor een geschiedenistoets te leren."

Wil jij zelf een YouTube-leraar tippen? Stuur een mail met daarin je naam, leeftijd en favoriete leskanaal naar renske@scholieren.com. Is de docent nog niet aan bod gekomen, dan leggen we je uit hoe je er het beste een stukje over kunt schrijven. Geen zin om dat zelf te doen? We kunnen je ook even kort telefonisch interviewen.

Gepubliceerd op 6 september 2016
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.