De beste hardloop-apps

De beste hardloop-apps

Door Joca

Buiten vliegen de herfstblaadjes door de natte straten. Toch begin ik juist nú met hardlopen: als ik het nu volhoud, is het de rest van het jaar een makkie.

Nu alleen nog op zoek naar een goede personal coach. Ik droom van een knappe vrouw die achter me aan rent en tips geeft, maar dat valt ietwat buiten mijn budget.

Tegenwoordig zijn er ook tientallen hardloop-apps die je allemaal de beste coaching beloven, met statistieken van calorieverbranding tot een voorspelling wanneer je schoenen versleten zijn. Maar welke zijn de beste?

Runkeeper

Deze app bevat de standaardfuncties zoals het bijhouden van je route en snelheid. Wat opvalt is dat je na het eerste rondje lopen gelijk wordt gebombardeerd met mailtjes waarin staat dat je nieuwe persoonlijke records hebt gebroken (duh) en dat je vooral door moet gaan.

Het motiveren gebeurt niet alleen met mailtjes, maar ook op de uitgebreide site die bij de app hoort. Hier zie je aan welke wedstrijden je mee zou kunnen doen en kun je trainingsschema's vinden. Jammer dat die motivatie in één klap verdwijnt door de chagrijnige robotstem die je niet kan inwisselen voor een andere.

Runkeeper, getest op Android. Ook voor iPhone & iPod Touch. Gratis, of 20 dollar per jaar voor de Elite-versie met extra functies.

 Nike+

 Een oude bekende die al sinds jaar en  dag meegeleverd is op de iPod Nano.  Wat opvalt aan deze app is de mooie  vormgeving. Nike+ probeert je aan het  lopen te houden met leuke badges, Nike  fuel-punten en ranglijsten waarin je  kunt zien of je harder loopt dan je  vrienden.

 De stem is niet geweldig, maar is beter  dan die van Runkeeper. De reclame  voor Nike kan voor sommigen een  probleem zijn (voor de Adidas-fans is er  de Micoach-app). Zo niet, dan is Nike+ simpelweg een aanrader. 

Nike+, getest op Android. Ook voor iPhone & iPod Touch en standaard bijgeleverd op de iPod Nano. Gratis.

Map my run

Naast het bijhouden van je hardloopprestaties kun je met deze app ook bijhouden wat je eet. Voor mij is deze functie wat overdreven, maar het laat zien hoe uitgebreid deze app is. De app is niet zo gelikt als Nike+, maar wel mooi vormgegeven en de stem klinkt hier veel beter.

Wat minder vind ik de webshop, die ingebouwd is in de app. Het zijn allemaal mooie producten, maar ik kon niet meer terug naar het hardloopgedeelte van de app.

Map my run, getest op Android. Ook voor iPhone & iPod Touch. Gratis, of tussen de 6 en 20 dollar per jaar voor de Pro-versie met extra functies.

 Conclusie

 De coaching vind ik bij alle apps wat  tegenvallen. Vaak betaal je ervoor en krijg je er  dan een robotstem voor terug. Een podcast als  5K101 of Rennen met Evy is veel prettiger, al  kan je dan niet je eigen muziek kiezen. Voor het  verzamelen van leuke statistieken en het delen  van je heldhaftige hardloopronde zijn  bovengenoemde apps echter perfect.

Gepubliceerd op 21 oktober 2012
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Kim

Kim

Ik gebruik Nike+ al jaaaaren. Al sinds de tijd waarin je nog hardliep omdat je achtervolgd werd een dinosaurus. Toen GPS nog niet bestond op je iPod en de 'app' niet meer was dan een veredelde stappenteller.

Inmiddels is-'ie wat accurater geworden, en komen er geen dino's maar auto's achter je aan, maar ik blijf het een heel fijn systeem vinden.

9 jaar geleden

L.

L.

Ik gebruik eigenlijk altijd de MP3-bestanden die je gratis op Runnerworld kan downloaden, maar ik denk dat het toch weleens tijd wordt om zo'n app te downloaden in plaats van telkens met Google Maps te gaan meten hoe ver ik nou werkelijk heb gerend.

9 jaar geleden

H.

H.

Sporten is zoooo 2011.

9 jaar geleden

A.

A.

In mijn korte hardloopcarrière was Evy mijn beste vriendin.

9 jaar geleden

W.

W.

Ik gebruik die eerste. Ideaal.

9 jaar geleden

W.

W.

Althans, ik gebruik hem als ik hardloop. Twee maanden geleden bijvoorbeeld.

9 jaar geleden

K.

K.

Probeer 'get running' eens, die is heel fijn. Al moet je er wel voor betalen.

9 jaar geleden

R.

R.

Hallo allemaal, De hardloop APP of MP3 van Evy is een echte aanrader hoor. Naast de ingebouwde chips van bijvoorbeeld Nike die overigens een schat aan informatie geven over waar, hoe en wanneer je hebt gelopen is de Evy hardlooptraining via opzwepende muziek en bijna sensuele begeleiding zeker een aanrader. Wil je nog meer tips e.d. lezen kijk dan ook eens op http://www.hardlopen-en-afvallen.nl Ook een leuke site met altijd actueel nieuws.

9 jaar geleden