De beste ezelsbruggetjes

Als er één ding is waar ik (en jij waarschijnlijk ook) een hekel aan heb, is het wel stampwerk. Saaie dingen onthouden zoals plaatsnamen, volgordes, hoofdsteden, jaartallen of naamvallen.

Maar om het leed iets te verzachten, zijn er ezelsbruggetjes. Met blijdschap presenteer ik je dan ook de acht beste/handigste/grappigste.

Pak gelijk je agenda en schrijf ze op!

1: Niet Op Zondag Werken (of: Winkelen)

Een beetje basisschoolnostalgie, deze! Dit zinnetje heeft heel vaak mijn aardrijkskundige resultaten weten te verbeteren. Kloksgewijs betekent het dan Noord, Oost, Zuid, West.

Ja, het is misschien niet gelijk wat je achter mijn intellectuele vwo-hersens verwacht, maar heel soms moet je jezelf er toch even aan herinneren. Niet op zondag werken (of winkelen, voor de shopaholics onder ons) is een must.

2: Deze week maakt Sanne alle jongens jaloers!

Die Sanne toch. Als je ook zo’n verschrikkelijke hekel hebt aan die Duitse grammatica (ik ben koningin van het niet-onthouden van Duitse regeltjes) dan heb je echt wat aan deze ezelsbrug.

De afkorting is namelijk DWMSAJJ: alle acht bijvoeglijke naamwoorden met dezelfde vervoeging als der, die en das. (dieser, welcher, mancher, solcher, aller, jener, en jeder)

3: Xtc-koffieshop (of: uitschuifpik)

Het kofschip is inmiddels zo ouderwetsch als de Nokia 3310, maar gelukkig is er een modernere brug gebouwd. Eentje die aan onze tijd aangepast is: xtc-koffieshop.

Want: als de laatste letter van de stam van het werkwoord ook in het woord xtc-koffieshop zit, dan eindig je het voltooid deelwoord met een T. Zo niet, ga dan voor de D. Door de vernieuwde spelling hoort de X er nu ook bij. En haal je vervolgens een tien voor je spellingstoets, dan mag je jezelf trakteren bij de... nou ja, vul zelf maar in.

En wie zich liever verre houdt van verdovende middelen: het woord uitschuifpik heeft hetzelfde effect.

4: Je drinkt drank en je wordt drunk!

Ja, the horrible onregelmatige werkwoorden van Engels. Zullen we het ooit leren? Misschien, als we één van onze hobby's toepassen: zuipen.

Je drinkt drank en je wordt drunk, dus: Drink – drank – drunk, de onregelmatige vorm van het woord drinken.

5: Delen door nul is gelul

Jaja, voor de minder goed aangelegde wiskundigen onder ons, of die wel goed zijn aangelegd maar het soms éventjes vergeten. Delen door 0 is impossible, dus is ’t gelul.

Leuk rijmpje om te onthouden als je zit te zweten onder je wiskundeproefwerk.

6: Bij de V&D naar de wc

Economen onder ons, let op!  Ik heb jullie vak laten vallen door de moeite die ik ermee had, vooral bij dat vervelende balansding.

Maar geen vrees voor jou: onthoud dit zinnetje gewoon, dan weet je altijd dat verliezen bij de debit horen en winsten bij de credit. En dat je bij de V&D naar de wc kan.

7: Eikels kunnen veel waarnemen, maar verder?

Damn you, voedingsstoffen bij biologie. Dit ezelsbruggetje had ik echt nog wel kunnen gebruiken toen ik mijn hersencellen moest verwaarlozen aan alle zes voedingsstoffen die ik moest leren toen ik nog bio had.

Biologen, leer van mijn fouten en onthoud bovenstaand feit. De afkorting is namelijk EKVWMV: eiwitten, koolhydraten, vetten, water, mineralen en vitaminen.

8: Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier

Oke, deze heeft weinig met school te maken, I know. Maar zeker nu het carnavalseizoen er aan begint te komen: mensen, nooit bier drinken na wijn! Volg deze eeuwen(?)oude wijze woorden op en succes gegarandeerd.  Nu je proefwerken nog!

Gepubliceerd op 13 december 2011
ADVERTENTIE
Zit jij vol met out-of-the-box ideeën?

Wij spraken studente Veerle over haar opleiding Communication and Multimedia Design. Ze ontwierp tijdens haar studie een online platform voor concerten. "Ik begon met de opdracht door te kijken naar wat mensen belangrijk vinden tijdens een concert. Zo vinden bezoekers het een heerlijk gevoel dat je tijdens een optreden bass door je hele lichaam voelt." 

Lees het interview!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Je kan ook zeggen: bier na wijn is leuk, wijn na bier éúk. (voor uitspraak: zie Jort Kelder)

10 jaar geleden

J.

J.

OMG! Superhandig!

10 jaar geleden

B.

B.

juist :-| ik hou het maar op niet leren en achten halen, door OP TE LETTEN IN DE LES.

10 jaar geleden

S.

S.

Heb je daar een handig ezelsbruggetje voor?

10 jaar geleden

B.

B.

Ik had in de 3de en 4de een leraar voor scheikunde die een kei was in ezelsbruggetjes:
Brenda Organiseert NaaktFeesten In Het Clubhuis of
Cleopatra Fiets Naar Haar Oma In Brussel
(Alle elementen die met z'n tweeën voorkomen, dus Br2, O2, N2 etc.)

Ma En Pa Blowen Perfecte Hash
(Voor de volgorde van de koolstofketens, methaan ethaan propaan butaan pentaan hexaan)

En zo had hij er nog een paar meer. Geweldige vent!

9 jaar geleden

D.

D.

3. In uitschuifpik zit geen x.

9 jaar geleden

E.

E.

Nederlands(ontleding van een zin)
1.Persoonsvorm
2.Onderwerp
3.Lijdend voorwerp
4.meewerkend voorwerp
5.voorzetsel voorwerp
6.Bijwoordelijke bepaling
7.Bijvoegelijke bepaling

EN KLAAR!!!

8 jaar geleden

B.

B.

heb je een goed ezelbruggetje voor het verschi te weten tussen reptielen en amfiebiën

4 jaar geleden