De band tussen een docent en leerling: Hoe ver kan je gaan?

Door Ivo

Het examenjaar is het jaar waarin je de oudste van je school bent en waar je dus ook de meeste docenten kent, al jarenlang. Dat zette me aan het denken. Ik vroeg me af of ik niet te vriendschappelijk ben geworden met docenten.

Hoe ver kan je gaan met een docent? Moet je ervoor zorgen dat je altijd 'u' zegt of kan je zijn telefoonnummer en Instagram helemaal stalken, net zoals je bij vrienden doet? Of moet je eigenlijk zo min mogelijk van die persoon weten zodat je daar ook nooit over begint ? Moeilijk, moeilijk.

Eigen stijl

Ik denk dat elke school zijn eigen stijl heeft. Bij mij is het een beetje fifty-fifty. De een is heel zakelijk, de ander is juist heel vriendschappelijk. Ik ga met sommige docenten best vriendschappelijk om. Ik volg sommige op Instagram en weet best wel wat van hun leven. Hoe denken mijn klasgenoten erover?

Rob (16) zegt het volgende: "Het mag vriendschappelijk zijn tot het niveau waarop je kennissen ook kent." Simon (16): "Alles mag van mij, uitgezonderd van fysiek contact. En het moet wel altijd over school blijven gaan." Hanneke (15) zegt dat ze met sommige docenten ook over andere zaken praat die niet over school gaan. "Ik teken heel graag, dus met mijn tekenleraar praat ik dan over leuke exposities en goede tekenaars die ik op Instagram ben tegengekomen. Heeft niets met school te maken, maar boeiend. Het is gewoon gezellig."

Waar sta jij?

Maar: gezellig doen met je docent kan ook iets met je imago doen. Simon zegt: "Het verschilt per docent, maar als op een gegeven moment geroepen wordt: 'Tim heb je weer privileges?' moet je wel bij jezelf nagaan of het wel oké is allemaal." Je wil niet als het lievelingetje-van worden gezien, toch? Hanneke merkt dat soms wel een beetje. "Ik word niet voorgetrokken door mijn tekenlerares, maar andere leerlingen zien mij wel vaak aan het bureau staan om even te kletsen. Soms krijg ik daar wel een opmerking over, en dan denk ik: oké, misschien moet ik nu weer even met mijn leeftijdsgenoten praten."

En hoe zit het als je echt gewoon graag vrienden wilt worden met een docent? Emma (15): "Je ontkomt er soms niet aan, als je meerdere jaren achter elkaar les hebt gekregen van die docent dan krijg je dat. Maar misschien is 'vriend' sowieso een te groot woord. Ik zou eerder zeggen: een collega-achtige band." Hanneke zou haar tekenlerares ook niet per se een vriendin noemen. "Nee joh, ze is net zo oud als mijn moeder. Het is gewoon iemand met dezelfde hobby. En ze is iemand die mij inspireert."

Ik weet het niet zo goed

Ik merk dat de docenten met wie ik hecht ben, er zelf wel voor kiezen om zo open te staan voor een leerling. Maar de meningen zijn erover verdeeld. Daarom wordt deze blog vervolgd...

Sommige namen zijn gefingeerd, dit is om de privacy te waarborgen

 

Gepubliceerd op 17 oktober 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.