Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.

De 7 meest gestelde seksvragen

Door Roos

Wat is de gemiddelde leeftijd dat iemand voor het eerst seks heeft? Hoe zorg je ervoor dat de eerste keer geen pijn doet? 

Twee jaar geleden maakten we al eens een lijstje met de meest gestelde seksvragen uit de Sense chats. Dat lijstje is nog steeds één van de best gelezen blogs op Scholieren.com. Tijd voor een update. Welke seksvraag staat er anno 2013 op 1?

Elke maand kun je op Scholieren.com chatten met Jan of Anna van Sense.info, de betrouwbare website over seks. Zij zijn deskundigen op het gebied van liefde, seks en relaties. Je kunt ze zonder schaamte alles vragen, voor iedereen hebben ze een passend advies. De eerstvolgende chat met Sense is op dinsdag 17 december, van 16:00 - 17:00u. 

1. Is het normaal om te masturberen? En kun je dit fout doen?

Anna: Het is hartstikke normaal om te masturberen en je kunt er geen fouten bij maken. De één doet het slechts af en toe, de ander meerdere keren per dag. Omdat je zelf de controle hebt en zelf weet wat je lekker vindt, krijg je vaak ook snel een orgasme.

2. Wat is de gemiddelde leeftijd om uit de kast te komen?

Jan: Jongens komen gemiddeld uit de kast als ze ongeveer 16,5 jaar zijn. Bij meisjes ligt de gemiddelde leeftijd op 15,9 jaar. Vaak weet je het al eerder van jezelf, maar praat je er nog niet met anderen over. En let op, dit is de gemiddelde leeftijd. Je kunt dus ook veel jonger of ouder zijn als je uit de kast komt. De één is er eerder klaar voor dan de ander.

3. Ik wil graag seks hebben met mijn vriend(in). Hoe weet ik dat hij/zij er klaar voor is?

Anna: Dat is afhankelijk van wat jullie al gedaan hebben. Als je alleen getongd hebt, dan is het vrij natuurlijk om verder te gaan en te gaan voelen, strelen, en dan kijk je vanzelf waar het schip strandt en waar iemand nee zegt.

Ben je al verder gegaan dan zoenen? Dan is het niet gek om te vragen hoe je vriend of vriendin over seks denkt. Je kunt erbij zeggen dat het jou heel fijn lijkt.

4. De eerste keer seks, doet dat pijn?

Anna:  Als je opgewonden bent en jezelf goed kunt ontspannen, dan hoeft de eerste keer echt geen pijn te doen. Neem genoeg tijd voor het voorspel. Natuurlijk zijn de meeste jongeren de eerste keer best zenuwachtig. Vaak ga je er na een paar keer meer van genieten. Seksen moet je ook een beetje leren: leren wat je zelf fijn vindt en leren om signalen van de ander op te vangen.

5. Wat is de gemiddelde lengte van de penis van een jongen van 14 jaar?

Anna: Daar zijn verschillende cijfers van, maar een penis is dan nog in de groei. Hieronder de gemiddelden op een rijtje (lengte in cm, in erectie):

12 jaar: 7-10 cm
14 jaar: 10 -15 cm
18 jaar: 14 - 16 cm
Let op, dit zijn 'gemiddelden'. Soms zijn ze kleiner en soms groter.

6. Ik ben net ongesteld en wil graag tampons gebruiken, maar dit lukt niet en doet pijn. Wat kan ik doen?

Jan: Als je een tampon wilt inbrengen, vergt dat wat oefening. Het is belangrijk dat je ontspannen bent. Het kan in het begin onnatuurlijk voelen om iets in te brengen in je vagina. Neem gewoon rustig de tijd en bekijk misschien een instructiefilmpje

Verder zijn er heel veel soorten tampons en is het soms lastig om te kiezen welke nou geschikt zijn voor jou. Dat heeft ook te maken met je leeftijd en lichaamsbouw. Je kunt je altijd laten adviseren door iemand van de drogist of apotheek. 

7. Ik ben lesbisch (of homo) en wil dit aan mijn moeder (of vader) vertellen. Hoe pak ik dit aan?

Jan: Sommige ouders zijn hier heel relaxed over, andere ouders hebben wat meer moeite om dit te accepteren.  Je kunt ervoor kiezen om het gesprek aan te gaan met je moeder als jullie ergens mee bezig zijn (koken, de afwas, tijdens een autoritje) of juist als jullie even samen zijn en alle aandacht voor elkaar hebben. Kies in ieder geval een moment uit waarop je moeder niet boos of gestrest is. Je hoeft niet heel cliché te beginnen met ‘mam, ik moet je iets vertellen’.  Je kunt bijvoorbeeld ook zeggen ‘mam, ik ben verliefd. Op een meisje’. Probeer er zo min mogelijk omheen te draaien, daar word je zelf ook niet blij van. Een kleine geruststelling: moeders hebben vaak al lang iets in de gaten, maar wachten tot hun dochter (of zoon) er zelf mee komt.

Gepubliceerd op 10 december 2013
ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

indrukwekkend

6 jaar geleden

Antwoorden

P.

P.

ja vind jij wel he

6 jaar geleden

gast

gast

J.

J.

hoi mijn piemel is te groot wat kan ik doen

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

een vriend van mij is nu 17 en denkt dat die niet meer uit de kast kan komen omdat er op julie site staat dat het gemiddelde 16,5 jaar is

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

S.

S.

doe ik iets fout want mijn penis is in erectie 22 cm

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast