Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Correctiemodel vwo Nederlands vandaag online

Correctiemodel vwo Nederlands vandaag online

Door Roos

Vandaag om 17:00 uur komt het correctiemodel voor het vwo-examen Nederlands online. Normaal verschijnen de antwoorden kort na het examen, maar dit jaar experimenteert het CvTE met een andere methode. Ze hebben de afgelopen dagen met een groep docenten het correctiemodel bekeken en verbeterd, aan de hand van gemaakte examens. 

Afgelopen woensdag maakten zo'n 40.000 vwo'ers het examen Nederlands. Dat examen had wat weg van de speech van je vader op je examenfeestje. Je had nog zo gevraagd om het kort te houden, maar helaas.

Het examen ontketende een klachten- en meme-storm, een reactie van het CvTE kon niet uitblijven. Tegen de NOS vertelde Adri van der Ven, sectormanager havo/vwo van het toetsingscollege dat de leerlingen nooit de dupe worden. "Als het examen te lang of te moeilijk is, dan compenseren we dat. Ook als er onjuistheden inzitten, zorgen we ervoor dat dat in de becijfering wordt meegenomen."

CvTE downplayt klachten

Vervolgens plaatst van der Ven doodleuk vraagtekens bij de legitimiteit van de klachtenstroom. Volgens hem wordt er onder andere zoveel geklaagd omdat een eerste examen 'toch al spannend is' en Nederlands 'altijd veel klachten krijgt'.

Bovendien denkt hij dat scholieren het examen moeilijk vonden omdat jongeren volgens hem steeds minder lang lezen en amper schrijven met een pen. "Dan lijkt een traditioneel examen van drie uur lezen en schrijven ook wel heel lang." Social media krijgen er natuurlijk ook nog even van langs. "Je kunt je klacht sneller delen en anderen ertoe oproepen een klacht in te dienen."

#Boos 

De reactie van het CvTE stoot veel vwo'ers tegen het zere been. Zodoende gaan er stemmen op om #BOOS in te schakelen, het YouTube-programma van Tim Hofman, waarin hij jongeren met een probleem of klacht helpt. 

Scholier Floor Hegge voegt daad bij het woord en merkt verder op dat van der Ven wel erg veel drogredenen gebruikt.

We hebben ook nog even het LAKS om een reactie gevraagd op het commentaar van Adri van de Ven. Sterre, klachtencoördinator van het LAKS: "Meneer van der Ven noemt als reden voor de hoeveelheid klachten, dat het het examen Nederlands is en dat hier voorgaande jaren ook al zoveel klachten op kwamen. Dat lijkt mij geen reden, maar eerder een probleemschets: er is dus iets mis met het examen Nederlands."

Over de opmerking dat scholieren niet meer zoveel lezen en schrijven met een pen zegt Sterre: "Die opmerking laat zien dat het centraal eindexamen niet meer aansluit op het huidige onderwijssysteem. Dan moet het centraal eindexamen dus aangepast worden en moet het niet als excuus gebruikt worden."

Op de hoogte blijven van alle commotie rondom het examen Nederlands? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens Facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!

 

 

Gepubliceerd op 12 mei 2017
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.