Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Conflicten oplossen door te gamen

Conflicten oplossen door te gamen

Herken je dat, dat je soms zo opgaat in een spel of game dat je alles om je heen vergeet? Dat het lijkt alsof je zelf ín het spel zit. Dat jij je avatar bent geworden. Die extreme inleving in een spel kun je ook heel goed inzetten voor serieuze zaken. Studente Land- en Watermanagement Ilsa van Vegchel werkte aan zo’n serieus spel en vertelt waarom spelletjes belangrijk zijn in haar opleiding. 

Ilsa, jij kreeg de opdracht om een waterprobleem in Indonesië op te lossen. Wat was er aan de hand?
"Zoals wel vaker bij watervraagstukken, waren er veel belanghebbenden die allemaal iets anders willen. Denk maar aan dit voorbeeld: een boer in Nederland heeft in de uiterwaarden van een rivier veel dieren staan, maar Staatsbosbeheer wil er een natuurgebied van maken en Rijkswaterstaat vindt het voor boeren daar te onveilig. Zoiets was er daar ook aan de hand. Samen met die medestudent ben ik daarom naar Indonesië gegaan en zijn we ons gaan verdiepen in de situatie."

En hoe kan een spel dan helpen?
"Het probleem was dat men geen begrip heeft voor elkaars situatie. Dat wilden we veranderen. Om te zorgen voor meer onderling begrip tussen partijen kan een spel helpen: een serious game. Daarin wordt de situatie nagebootst en kunnen belanghebbenden ineens de partij zijn waar ze in het echte leven juist een probleem mee hebben. Daardoor kunnen ze zich in elkaar verplaatsen en zo tot oplossingen komen. Zoiets vergroot ook bij het echte probleem het begrip voor elkaar."

Slim. Hoe maak je zo’n spel dan?
“Het maken van (digitale) spellen is natuurlijk niet echt een onderdeel van de opleiding Land- en Watermanagement, al verandert dit wel. Voor het maken van ons spel hebben we hulp van een organisatie die daar meer vanaf weet. Zij helpen ons om het spel inhoudelijk te ontwikkelen. Ik ben erg benieuwd hoe zoiets uitpakt, want het is nog niet helemaal af. Naast een bordspel zijn we ook bezig met een digitale game, dat is natuurlijk nog leuker."

Ok, dus spellen en games zijn heel handig in te zetten als oplossing voor problemen waar veel partijen bij betrokken zijn. Maar wat leer je dan precies bij de opleiding Land- en Watermanagement?
“Zoals de naam al zegt, gaat het vooral veel over water. Bijvoorbeeld over stedelijk water, rivieren, meren, maar ook grondwater of gebruik van water in de landbouw. Echt iets voor aardrijkskundigen zou je denken, maar het is meer dan dat alleen. Het is bijvoorbeeld voor Land- en Watermanagement erg handig om een beetje thuis te zijn in de wereld van formules. 

Je moet dus geen hekel hebben aan wiskunde?
"Ik heb zelf wiskunde A gedaan, maar ik zou juist anderen aanraden wiskunde B te doen omdat dat beter aansluit bij de opleiding. Als je bijvoorbeeld een dijk gaat bouwen, dat is iets heel technisch en dan is het handig dat je goede berekeningen kan maken. Met wiskunde A is het wel te doen, maar wel lastiger soms."

Kun je nog uit verschillende richtingen kiezen?
"Ja, er zijn verschillende specialisaties. Je kunt je bijvoorbeel verdiepen in duurzame gebiedsontwikkeling, dit lijkt een beetje op planologie en is erg gericht op de lange termijn. Daarnaast is er de richting Grond-, weg- en waterbouw die behoorlijk technisch is. Ten slotte is er ook de richting hydrologie, met aandacht voor bijvoorbeeld grondwater of hoe water stroomt."

En weet jij al wat je wilt gaan doen Ilsa?
"Ik ben wel echt overtuigd van het nut van serious games. Ze kunnen problemen inzichtelijker maken. Daar wil ik me in gaan verdiepen. Maar ook als je geen interesse hebt in serious games, is Land- en Watermanagement een boeiende studie. Veel studenten gaan voor de overheid werken of bij een adviesbureau, zij helpen dan bijvoorbeeld om te kijken hoe een nieuwe woonwijk veilig kan worden aangelegd. Wat ook leuk is: je kunt tijdens of na je studie ook naar het buitenland voor internationale waterprojecten."

Wil jij jouw game-kennis inzetten voor een goede zaak? En heb je geen hekel aan water en wiskunde? Bekijk de opleidingspagina van Land- en Watermanagement.

Meer weten over andere opleidingen van VHL?

Samen met Hogeschool Van Hall Larenstein maakten we verschillende video's en artikelen over opleidingen zoals Bos- en Natuurbeheer, Land- en Watermanagement en Food Technology.

Gepubliceerd op 24 november 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.