Cijfers voor gym, schaf ze af!

Cijfers voor gym, schaf ze af!

Door Stach

"Op uw plaatsen!" Ik sta klaar in de startblokken. Concentratie is belangrijk. Ik kijk naar de baan. "Klaar…!" Mijn rug komt omhoog, mijn hartslag stijgt; ik ben helemaal ready. "GO!" Ik ren. Keihard. Zweetdruppeltjes vormen op mijn hoofd. Iets meer dan zestien seconden later ben ik gefinisht en ben ik doodop…

Dit klinkt als een verslag van de 100 meter sprint op de Olympische Spelen, maar de realiteit is een stuk saaier: dit is een standaardlesje lichamelijke opvoeding op mijn school. Nog een pijnlijk dingetje: voor deze sprintoefening kreeg ik een 3,5.

Normaal gesproken is één onvoldoende geen ramp, maar ik hark elke gymles wel een rood cijfertje binnen: een 4 voor speerwerpen, een 5 voor hoogspringen en een 4,5 voor kogelstoten. En ik ben niet de enige: meer dan de helft van mijn klas haalt ook zoveel onvoldoendes. Kunnen we die troep niet gewoon afschaffen?

Zelfverzekerd? Nu niet meer…

Onvoldoendes voor gym doen me niet zoveel; het is de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar die onvoldoendes zijn absoluut niet goed voor je zelfvertrouwen: "De vorige keer had ik een 3,5, waarom zou het me dan nu wel lukken?"

Daarbij komt ook dat je voor ieder ander schoolvak gewoon kunt leren. Een onvoldoende voor wiskunde is weg te werken met een paar keer bijles en extra goed opletten bij de uitleg. Met gym werkt dat net even anders: de enige manier om beter te presteren, is door uren in de sportschool door te brengen. En zelfs dat is geen garantie dat je goede cijfers haalt… (persoonlijke ervaring).

Normering

Zelfs de beste sporter van mijn klas haalt geen 10, eerder een luttele 7,0. Dat komt door de normering. Deze normering beschrijven met 'streng' is, volgens mij, een understatement. Zo moet je de 100 meter sprint in 14 seconden afleggen voor een 6,0. Gevolg: de helft van de klas haalt het niet en krijgt een onvoldoende. Passen ze dan de normering aan? Natuurlijk niet!

Meisjes krijgen standaard 2 punten hoger dan jongens. Ik vind dat best oneerlijk. Niet iedere jongen en ieder meisje is zomaar over één kam te scheren. Ik, als kleine jongen, win het bijvoorbeeld echt niet van een meisje met hele lange benen. En dat meisje krijgt dan ook nog 2 extra punten cadeau…

Het allerergste: normeringen worden niet door de overheid bepaald, zoals bij schei- en wiskunde, maar de scholen mogen het zelf weten. Ik vind het maar een zooitje.

Tóch nog een zesje

Aan het einde van het jaar krijg ik op mijn rapport altijd een 6,0 voor gym. De smoes die iedere docent gebruikt: 'omdat je inzet wel oké is'. Dat slaat natuurlijk nergens op. De echte reden moet zijn: 'omdat je op onze school geen examen mag doen met een onvoldoende voor gym en zo lullig zijn we nou ook weer niet.'

Ik vind dat best krom: het hele jaar haal ik onvoldoendes, maar toch krijg ik een 6,0 op mijn eindlijst. Volgens mij maken ze het veel te ingewikkeld. Schaf die gymcijfers gewoon af!

Gepubliceerd op 3 oktober 2019
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

fresh-lemon

fresh-lemon

ga huilen dan

2 jaar geleden

Zaina

Zaina

Je hebt gelijk, we hebben een basketbaltest gehad vandaag, en ik heb een 15/20. Ze vertellen ons ook niet waarom we die punten zijn verloren, en dan zeggen ze: "De punten van deze test staan maar voor 40% op het rapport. De inzet staat op 60%"

10 maanden geleden

Zaina

Zaina

Je hebt gelijk, we hebben een basketbaltest gehad vandaag, en ik heb een 15/20. Ze vertellen ons ook niet waarom we die punten zijn verloren, en dan zeggen ze: "De punten van deze test staan maar voor 40% op het rapport. De inzet staat op 60%"

10 maanden geleden