Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Casper kijkt: Nederlandse glimlach-thriller

Casper kijkt: Nederlandse glimlach-thriller

Een Belgische zwerver wordt uit zijn hol gejaagd, waarschuwt twee zakenmannen die ook in het bos leven, en belt vervolgens aan bij een rijk gezin. Daar vraagt hij of hij even mag bad om zich op te frissen. Welkom in de wondere wereld van Borgman.

Heb jij de allernieuwste bioscoophits en alle bekende filmklassiekers al gezien? Bekroond filmmaker Casper spit de videotheekcollectie door, op zoek naar de leukste films die je nog niet kende. Zet die televisie/laptop maar vast aan!

Deze mysterieuze man wordt binnengelaten door de ongelukkige Maria, op voorwaarde dat haar man er niet achterkomt dat de zwerver in het tuinhuisje verzorgd wordt. Maar als hij weer beter is wil Maria niet dat hij weg gaat. Dus hij vermoordt gewoon de tuinman en solliciteert naar de functie. Dan begint hij langzaam het gezin over te nemen.

Dood door stoeptegel

Hij begint bij de kinderen, die al snel van hem in de ban zijn. Zo is er een scène waarin een van de dochtertjes een bebloede man in het bos naast het huis vindt. Ze pakt een stoeptegel en dumpt die genadeloos op zijn hoofd. Dood. Borgman zit vol met zulke pikzwarte humor.

Dit is inderdaad een rare film, maar het fijne is dat de raarheid helemaal niet zo  opvalt. Schrijver en regisseur Alex van Warmerdam kijkt toe en laat de gebeurtenissen voor zichzelf spreken. Zo zit er bijna geen muziek in de film. Hollywoodfilms drukken je in een achtbaan met veilige karretjes om te zorgen dat je er niet uit valt. Van Warmerdam zet je op een gammele fiets en duwt je de berg af.

Duistere thriller

Borgman is de eerste Nederlandse film in 38 jaar die naar het prestigieuze filmfestival in Cannes mocht, en ik snap wel waarom. Het is geweldig hoe volstrekt idiote gebeurtenissen heel vanzelfsprekend lijken. Eigenlijk is Borgman een hele duistere thriller, maar ik heb de hele tijd met een glimlach op mijn smoel gekeken. Hoe van Warmerdam het flikt, is mij een raadsel.

De film roept ontzettend veel vragen op. Waar komt die zwerver vandaan? Wie zijn die handlangers? Waarom zijn ze zo mysterieus? Ik heb wel een idee waar Borgman over gaat, maar dat ga ik niet vertellen. Het is veel leuker als je zelf bedenkt wat de boodschap is. Of misschien moet je helemaal niet willen weten wat er eigenlijk aan de hand is.

Gepubliceerd op 30 september 2013

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.