Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Casper kijkt: meesterwerk over geldwolven

Casper kijkt: meesterwerk over geldwolven

Martin Scorsese, een oude filmveteraan, heeft in zijn leven een hoop gangsterfilms gemaakt: Goodfellas (1990) en The Departed (2006), Gangs of New York, enzovoorts. Zijn nieuwe gangsterfilm draait nu in de bios en is net even wat anders: de gangsters in dit spektakel zijn aandelenhandelaars.

En wel de beste van Wall Street!

Heb jij de allernieuwste bioscoophits en alle bekende filmklassiekers al gezien? Bekroond filmmaker Casper spit de videotheekcollectie door, op zoek naar de leukste films die je nog niet kende. Zet die televisie/laptop maar vast aan!

Coke, seks en drank

Om van die ongemakkelijke momenten in de bioscoop te voorkomen, raad ik je aan The Wolf of Wall Street niet met je ouders te kijken. Tenzij je het relaxed vindt om met je paps en mams te kijken hoe Leonardo DiCaprio coke snuift uit bilspleten en decolletés. Dit meesterwerk vertelt het waar gebeurde verhaal van de getalenteerde aandelenhandelaar Jordan Belfort. Op zijn werk naait hij zijn klanten, in zijn vrije tijd naait hij hoeren. Hij jaagt er in een dag bergen coke doorheen en is niet vies van experimenteren met andere drugs. Op deze manier neukt, snuift en drinkt hij zich een weg naar de top.

Problemen

Maar dan komt Belfort in de problemen: de FBI krijgt door dat de manier waarop hij zaken doet misschien niet helemaal legaal is, zijn vrouw komt erachter dat hij haar niet helemaal trouw is geweest. In de drie-uur-durende film stapelen de problemen zich op, maar Jordan weet zich er altijd wel uit te kletsen. Hij verraadt zijn vrienden en steelt van zijn werknemers. Het maakt hem werkelijk niet uit, als hij zichzelf maar kan redden. En dat blijft hem lukken, de hele film lang. Is dat niet gek? In de meeste films waarin er zó ontiegelijk hard wordt gefeest, gaat het wel fout. Natuurlijk zijn er films als Verliefd op Ibiza (jawel mensen, ik heb die film gezien), maar van een van de beste regisseurs aller tijden verwacht je toch wel iets beters? Er moet toch wel iets achter zitten?

Geen gerechtigheid

En of er iets achter zit! Dat is echter niet zo makkelijk te zien, daarom is het juist zo geniaal. Pas na een uur lang tobben over wat er nou allemaal gebeurt in de film snapte ik waar Scorsese mee bezig is: hij pakt het veel subtieler aan. Hij had er wel voor kunnen kiezen om de aandelenhandelaar voor eeuwig in de gevangenis te gooien en dan waren we allemaal tevreden geweest. Zo, gerechtigheid. Maar zo is deze film helemaal niet. Want als je die geldwolven ziet feesten kan je nog zo afkeurend kijken, van binnen vind je die fissa's gewoon hartstikke cool en ben je heus wel een beetje jaloers op Belfort, die telkens weer überhete chicks weet te scoren. Zoals hij zelf in de film zegt: "Everyone wants to be rich".

Dat het niet slecht afloopt met Belfort, is trouwens ook gewoon op de waarheid gebaseerd. De man waarop het verhaal gebaseerd is, is ook weggekomen met zijn oplichterij, terwijl hij miljoenen dollars (!) van mensen heeft gejat. The Wolf of Wall Street geeft niet alleen kritiek op Jordan Belfort zelf, maar vooral op het systeem dat hem in staat stelt de boel te belazeren en er mee weg te komen.

Drugs, seks, drank en dat allemaal zonder gevangenisstraf: waar wacht je op? Check deze film in de bios voor het te laat is!

Gepubliceerd op 20 januari 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Lotte

Lotte

Vond 'm geweldig.

8 jaar geleden