Breekjaar: een jaar trainen om te kiezen
"Iedereen heeft wensen en dromen. Bij de meesten van ons zweven die in een soort van wolk boven ons hoofd," legt Anke van Donkersgoed uit. We zitten aan een houten picknicktafel, straks begint Breekdag, de introductiedag voor Breekjaar: een speciaal soort tussenjaar. En ik? Ik ga een dagje meedoen.
Anke is een van de zes initiatiefnemers van Breekjaar. Met z'n zessen zagen ze dat vier van de tien studenten al na het eerste jaar met hun studie stoppen. "Tijdens Breekjaar proberen we samen met de deelnemers te kijken naar wat je nou eigenlijk écht wil gaan doen na het behalen van je schooldiploma." Door coaching, reizen en vrijwilligerswerk denkt Breekjaar je betere keuzes te kunnen laten maken.
Klinkt cheesy, maar ook best goed. "Ik was 25; had een Bachelor en Master in Communicatie- en Informatiewetenschappen en ik voelde me een mislukt kasplantje", doet Anke uit de doeken. Dat is een stevige binnenkomer! Ze legt uit: "Ik had het gevoel dat ik gewoon had gedaan wat iedereen van me verwachtte, maar dat ik het niet écht deed: Ik vond het niet leuk en dacht er niet bij na."
Maar waarom geeft vier van de tien beginnende studenten het eigenlijk zo snel op? Volgens Anke is het grote probleem dat er veel te weinig studiebegeleiding is. "Er zijn op school nauwelijks coaches en studiekeuzetests zijn ook niks. Breekjaar probeert mensen veel meer naar zichzelf te laten kijken."
In plaats van een testje dat iets over jou zegt, ga jij iets over jezelf zeggen, is dus het idee. Goed punt. Ik heb nog nooit een studiekeuzetest gedaan die zei: ga maar gewoon niet studeren… (daarom heet het waarschijnlijk een studiekeuzetest). Breekjaar geeft die optie wel.
Want wat ga je doen bij Breekjaar, als je eigenlijk niet weet wat je na je eindexamens wilt gaan doen? Breekjaar.nl heeft er een heel mooi grafiekje voor met héél véél B's:
Vanuit de campus in Utrecht ga je eerst vijf maanden (!) nadenken en werken. Het gaat erom dat je je bewust wordt van je eigen keuzes. Op maandag doe je sessies met je coach en de groep. De rest van de week werk je zelf om het programma te betalen en leuke dingen te kunnen doen.
Tijdens het 'breken' is het tijd om de campus te pimpen en te ontdekken 'wie jij bent'. Leren dromen en bestaande denkbeelden overboord durven zetten. Daarna ga je naar het buitenland en doe je vrijwilligerswerk. Sporten en iets kunstigs gaan doen kan ook. Uiteindelijk breng je alles in de praktijk door een bedrijfje, een event of een actie op te zetten. Je moet alles zelf doen, met steun van de groep.
Het klinkt allemaal best lastig en soms wat eng, maar ook moeilijk gaaf, vind ik. Eindelijk écht iets anders dan van 9 tot 5 op school zitten en doen wat iedereen vindt dat je moet doen. Ik ziet 't wel zitten zo'n Breekjaar: totaal iets anders.
1 seconde geleden
C.
C.
Even mierenneuken hoor, maar het is Communicatie- en Informatiewetenschappen! Verder denk ik dat scholieren ook zelf veel kunnen onderzoeken op studiegebied. Ik raad het ook elke scholier aan om vroeg te beginnen met open dagen en vooral met een dag meelopen. Als je het dan echt niet weet, is dit misschien een handige uitkomst natuurlijk!
11 jaar geleden
Antwoorden