Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bram is 17 en zit in een afkickkliniek

Bram is 17 en zit in een afkickkliniek

Maxim

Voor scholieren.com had ik een interview met Bram.
Bram is 17 jaar.
Bram is net klaar met z’n VMBO.
Bram begon met blowen op z’n 12e.
Bram zit nu in een afkickkliniek.

Ik sprak met hem over zijn verslaving, zijn tijd in de afkickkliniek en hoe hij de toekomst ziet.

Uiteindelijk zelf besloten

Waarom ben je drugs gaan gebruiken en hoe oud was je toen?
Toen ik 12 was ben ik begonnen met softdrugs; het was voor mij vooral een  middel om m’n gevoelens te onderdrukken.

Welke drugs gebruikte je totdat je werd opgenomen?

Eerst blowde ik vooral, daarna ben ik ook harddrugs gaan gebruiken: doordeweeks vooral wiet en in het weekend ook nog speed, alcohol en coke.
Mijn ouders hebben als eerste gezegd dat ik moest afkicken, maar ik ontkende dat ik verslaafd was. Uiteindelijk heb ik zelf besloten dat ik wilde afkicken.

Gebruikten je vrienden ook drugs?
Door mijn verslaving leerde ik veel mensen kennen die ook gebruikten. Dat schept al snel een band, maar ik zie nu dat dat eigenlijk geen vrienden waren.
Oude vriendschappen bekoelden in die periode.

Dit is niet Bram, maar een eenzame aap.

Geen vrienden/wel ritme

Mag je bezoek/vrienden ontvangen in de kliniek waar je nu zit?
Nee, je mag alleen familie ontvangen. In een later stadium van de behandeling mag je vrienden ontvangen, maar dat moet je eerst overleggen met de staf. Via vrienden zou je namelijk heel makkelijk drugs binnen kunnen smokkelen.

Hoe ziet een normale dag eruit voor jou?
’s Morgens sta je rond half acht op en heeft iedereen zijn eigen taken.
Dan komt ‘de groep’, dat is dan samen met alle andere verslaafden (in groepen van 8 personen) en leden van de staf erbij. Je praat hierbij over je problemen, gevoelens en hoe je je op dat moment voelt met het afkicken.
Verder eten we ook alle maaltijden samen en zijn er in je vrije tijd activiteiten; een deel van de tijd mag je ook zelf besteden.

Was het moeilijk voor je om vanuit je verslaving in deze omgeving terecht te komen?
Ja, vooral een ritme hebben is heel anders, maar ook fijn. Toen ik verslaafd was bepaalde ik zelf wanneer ik opstond en drugs ging gebruiken. Ook at ik heel onregelmatig. Het ritme helpt wel om weer in het normale leven terug te komen.

Trek

Heb je tijdens de behandeling nog terugvallen gehad?
In onze kliniek noemen we dat ‘trek’, dat is dan de trek die je hebt in drugs. Het verschilt heel erg per persoon en ook van dag tot dag. Ik heb het zelf op bepaalde dagen meer last van dan op andere.
Als je wil, kun je ook stoppen met de behandeling, want de kliniek is niet gesloten.

Hoe zie je je toekomst?
Ik begin pas net aan m’n behandeling, maar ik zie de toekomst positief. Het is wel vaak zwaar: het is een constant gevecht tegen jezelf. Nu ik ook niet meer gebruik voel ik weer veel meer. Door de drugs liet ik geen gevoelens toe.
Doordat ik vanaf mijn 12e gebruik is mijn gevoelsleven daar blijven steken en moet ik nu nog heel veel leren.

Bram zit in afkickklinick Het Bauhuus in Groningen, onderdeel van Verslavingszorg Noord Nederland.

Gepubliceerd op 15 oktober 2009

REACTIES

A.

A.

Wow, best lang drugs gebruikt dan... hopen dat het allemaal snel gaat!

14 jaar geleden

C.

C.

Heel veel sterkte Bram!

14 jaar geleden

Y.

Y.

belachelijk dat een kind van 12 aan drugs kan komen ...

14 jaar geleden

M.

M.

Zo heftig! Wel goed dat hij zelf blijft knocken. Ik hoop dat hem gaat lukken. Lijkt mij erg vreemd om opeens weer zoveel te voelen. En @Yannick, idd belachelijk dat een kind van 12 aan drugs kan komen!

14 jaar geleden

S.

S.

sterkte bram .. en ik hoop dat je een goeie toekomst zal hebben (Y)

14 jaar geleden

K.

K.

Yannick, moet je wat kopen?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.