Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Brabanders zijn heus niet gek!

Brabanders zijn heus niet gek!

Als ik me ergens voorstel, word ik altijd een beetje scheef aangekeken als ik vertel dat ik uit Noord-Brabant kom. Brabanders worden gezien als dat aparte volkje uit het zuiden, met carnaval en dat gekke accent. Maar we zijn echt niet allemaal even gek: alleen de Brabanders die op tv komen vaak wel.

Een van die bijzondere tv-Brabanders is natuurlijk Roy Donders, met zijn harde krullen en huispakken. Ik kan er zelf ook vaak om lachen, maar jullie Hollanders moeten wel begrijpen dat echt lang niet elke Brabander zo is. Zelf ken ik niet veel mensen die elke week worstenbroodjes eten, nog minder die hun wasmiddel koken en al helemaal niemand die elke dag van die harde krullen maakt. 

Brabantse zangers

Ook de Brabantse zangers houden onze reputatie niet echt hoog. Zo hebben we Frans Bauer, een volkszanger met een vaak iets te uitbundige lach. Zijn optreden bij Bananasplit was altijd wel grappig, maar daardoor werden Brabanders niet meer serieus genomen.

Dan hebben we natuurlijk nog Guus Meeuwis. Hij is iets meer gewaardeerd in de muziekwereld, maar wordt door zijn zachte G ook niet altijd even serieus behandeld. Dat is jammer, want hij maakt best leuke liedjes (ja! Echt waar!).

Coole Brabanders

Dat zijn dan wel zo'n beetje de Brabantse bekende Nederlanders die iedereen kent. Maar er komen nog veel meer, iets serieuzere, bekende Nederlanders uit Brabant. Bijvoorbeeld de persoon die in totaal de meeste medailles meenam van de Olympische zomerspelen, Anky van Grunsven, of die van de winterspelen, Ireen Wüst.

Verder komt Rudolph van Veen ook uit Brabant, die man die de meest onmogelijke gebakjes altijd supersimpel voordoet op tv. Maar zelfs nóg serieuzere mensen! Zo is schrijver Kluun geboren in Tilburg, en daarmee dus ook een rasechte Brabander!

Brabantse fenomenen

Naast al deze personen die al dan niet een goede indruk geven van een Brabander, hebben we natuurlijk ook nog de tradities en gebruiken. Daar hoort natuurlijk het carnavalsfeest bij! Een paar dagen in het jaar waarin wij onze ontzettend serieuze levensstijl inruilen voor een ietwat ongezondere versie. Tijdens carnaval moet je Brabanders dan ook niet al te serieus nemen. Het jammere is dat de meeste media dat niet begrijpen, waardoor Brabanders worden afgeschilderd als een volkje dat altijd lam is. Geloof me, dat is niet zo.

Natuurlijk hebben we ook onze eetgewoontes. Het worstenbroodje is natuurlijk typisch Brabants, en daarbij nog eens superlekker. En dan nog het meest Brabantse gebakje dat er bestaat: de Bossche Bol. Dat is gewoon de (Brabantse) hemel op aarde, veel beter dan die Zeeuwse bolus en zelfs beter dan de Limburgse vlaai. Maar niet alleen het Brabantse eten is goed, de manier van eten is ook goed. Pas aan een Brabantse keukentafel kun je Brabant (letterlijk en figuurlijk) proeven.

Dus wees voortaan niet zo minachtend als je een Brabander ontmoet. Bijna alle Brabanders zijn best tof, en die overige, nouja, daar lachen Brabanders zelf ook om! Houdoe!

Gepubliceerd op 14 mei 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.