Bente (17) werd afgewezen door de VU, toen weer niet en toen weer wel

Het was een spannende dag woensdag voor veel aankomende studenten die zich hadden ingeschreven voor een numerus-fixus-opleiding. Een aantal opleidingen maakte namelijk de uitslag van de aanmeldingen bekend. Bij de Vrije Universiteit in Amsterdam ging dit helaas niet helemaal soepeltjes. Tientallen aankomende studenten die zich hadden aangemeld voor de opleiding geneeskunde kregen de verkeerde uitslag. Zo ook de 17-jarige Bente Klerk.

Update: op 28 april werd bekend dat de Vrije Universiteit 50 extra plekken vrij heeft gemaakt en Bente is een van de gelukkigen. Minister Ingrid van Engelshoven heeft toestemming gegeven om per uitzondering het aantal plaatsen bij de bachelorstudie met 50 te verhogen. Gezien de 'uitzonderlijke omstandigheden' ging ze akkoord met dit verzoek van de universiteit. Bente: "Ik had niet verwacht dat ik nog een plekje zou krijgen voor aankomend jaar. Toen ik de mail las was ik natuurlijk super blij! Eindelijk zekerheid."

Al zo lang ze zich kan herinneren, weet Bente dat ze dokter wil worden. "Het is wie ik ben. Ik wil zo graag geneeskunde doen. Ik vind het een heel interessant en mooi vak." De klap was dan ook groot toen ze van dinsdag- op woensdagnacht de pagina van Studielink ververste en zag dat ze niet was aangenomen. "Er zijn 350 plekken beschikbaar en ik had rangnummer 554."

Bente was enigszins verbaasd. Ze had namelijk een hoge score gehaald in de selectieprocedure." Je moest voor de eerste selectieronde je CV en cijferlijst van vwo 5 inleveren. Dit wordt beoordeeld met punten. Bij minimaal 5 punten maak je kans en ik had 8 punten gehaald. Dat is best hoog."

Oneerlijk

Bente KlerkVanwege het coronavirus verviel de tweede ronde, bestaande uit een toets die op de universiteit wordt afgenomen. De selectie zou dus volledig gebaseerd worden op de uitslag van de eerste ronde. "Een vriendin van me met 7 punten was wel aangenomen. Ik was blij voor haar, maar ik baalde natuurlijk wel heel erg."

Het werd geen al te beste nacht dus voor Bente, maar toen kwam de volgende dag de toelichtingsmail van de VU. "Daarin stond dat ik een gunstige plek had behaald en dat ze hoopten me volgend jaar te zien. Onderin de mail stond dat ik op plek 206 stond. 'Wat is dit nou?' dacht ik. Studielink zei iets heel anders."

Toch toegelaten, en toen weer niet

Op de site van de VU stond dat er een fout was gemaakt en dat de uitslagen van Studielink en de mails niet overeenkwamen. Bente: "Maar de e-mail was leidend, stond er. Dat betekende voor mij dus dat ik tóch was toegelaten. Ik heb vervolgens dus weer 24 uur gedacht dat ik was toegelaten."

Hiermee was de verwarrende situatie helaas nog niet voorbij. "Gisteren kreeg ik nog een mail. Daarin stond weer dat Studielink leidend was, zonder uitleg erbij. Toen wist ik helemaal niet meer wat ik moest geloven. Ik heb een mail gestuurd en de enige reactie die ik kreeg was dat de uitslag in Studielink telt." Verbijsterd bleef Bente achter met dit definitieve antwoord. "Dit verwacht je niet van een universiteit, dat het zo slordig gaat." 

Persoonlijk benaderd

Bente baalt als een stekker. "Je doet jaren zo je best om een goede kans te maken. Ik werk bijvoorbeeld in een bejaardentehuis om mijn CV te verbeteren. Ik heb hard gewerkt voor goede cijfers. Het is echt een teleurstelling." Volgende week wordt er meer bekend over hoe de rangnummers op Studielink tot stand zijn gekomen.

Wat Bente ook raar vindt, is dat er dingen zijn verteld aan de media die niet overeenkomen met hoe het bij haar is gegaan. "Een woordvoerder van de VU zei in het nieuws dat iedereen persoonlijk benaderd is, maar we hebben alleen een hele algemene mail gehad." 

En nu?

Wat Bente nu gaat doen, weet ze niet zeker. Ze gaat kijken of ze bezwaar kan maken, maar ze durft er niet op te hopen dat daar nog iets uitkomt. "Als dat niet lukt, ga ik me waarschijnlijk aanmelden voor een andere opleiding, Gezondheid en Leven, en het volgend jaar nog een keer proberen."

Gepubliceerd op 16 april 2020
ADVERTENTIE
Eerste hulp bij leerachterstanden!

Het zijn gekke tijden. Loop jij, om wat voor een reden dan ook, achter met de lesstof? Met deze tips van Examenbundel gaat het jou sowieso lukken om je leerachterstand weg te werken. Het allerbelangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Jij kan dit! #geenexamenstress

De tips van Examenbundel

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Esmee

Esmee

Ik heb precies hetzelfde meegemaakt! Ik had op Studielink rangnummer 599, wat erg teleurstellend was ik had goede hoop op ronde 1 en was ook door voor ronde 2 die helaas niet meer kon plaatsvinden. Vervolgens kreeg ik een mail dat ik rangnummer 234 had gekregen wat zorgde voor een plek, ik was heel blij! Ik had meteen contact met de VU geprobeerd te krijgen om te verifiëren of de mail leidend was en ik inderdaad dit rangnummer had. De mail is leidend kreeg ik te horen. Uiteindelijk hoorde ik gisteravond dat het niet zo was en dat Studielink toch leidend is. Ik vind het erg vreemd, hoe kan ik van plek 234 gaan naar plek 599? Er waren toch ook 550 personen uitgenodigd voor ronde 2 dus 599 is toch een onmogelijk rangnummer voor mij? Ik hoop echt dat ze inderdaad met een passende oplossing komen... Als het goed is gaan ze telefonisch contact opnemen met de gedupeerden kandidaten. Ik wens jou ook nog veel sterkte toe!

9 maanden geleden

Esmee

Esmee

Ik heb inmiddels een telefoongesprek met de VU gehad. Het was een fijn gesprek waarbij wel meerdere keren excuses werden gemaakt. Ze zeiden echter weinig over de gevolgen, ze willen daar voorzichtig mee zijn wat ook begrijpelijk is, voor hun is deze situatie ook erg vervelend. Het enige wat er werd gezegd was dat er naar een oplossing wordt gezocht die past bij het probleem. Toch blijf ik het een vreemd verhaal vinden... Ik heb gezegd dat ik liever niet nog een keer teleurgesteld wil worden dus laten we hopen op een goede oplossing!

9 maanden geleden