Ben (19) organiseert game-feestjes op zijn middelbare school

Door Annabel

Het beeld dat veel mensen hebben van gamers is dat van een tienerjongen op zijn zolderkamer, schreeuwend naar zijn Playstation of computerscherm, die het liefst alleen beneden komt om te eten. Gamer in hart en nieren Ben van Hartingsveldt (19) wil laten zien dat gamers wel degelijk sociaal zijn en probeert ze door het organiseren van game-feestjes van hun zolderkamer te krijgen. 

Op 30 november organiseert Ben voor de vierde keer een heuse LAN-party op zijn oude middelbare school, het Stedelijk Gymnasium Schiedam, waar hij afgelopen schooljaar zelf zijn diploma heeft gehaald. "Een LAN-party is een evenement waarbij gamers met hun pc samenkomen om games te spelen", legt hij uit. Twee keer per jaar, in november en in juni, organiseert Ben het game-evenement. Met hulp van de systeembeheerder van zijn school kon hij twee jaar geleden regelen dat de computers van de gamers met elkaar werden verbonden. "De eerste keer dat ik het organiseerde deden er twaalf mensen van mijn school mee en inmiddels zijn het er al meer dan 35."

Sociaal

Met dit evenement wil hij van gamen een sociale activiteit maken. "Gamers kunnen andere mensen leren kennen en hun ervaringen delen over bepaalde games. Ook kunnen ze het natuurlijk over andere dingen hebben. Het is een manier om in contact te komen met mensen die je anders niet makkelijk zou spreken." Hoewel de LAN-party's op zijn school steeds populairder worden, zouden er van Ben wel wat meer meisjes mee mogen doen. "Er heeft tot nu toe een meisje meegedaan, maar dat mogen er wel meer worden."

Ben wil gamen in een positiever daglicht zetten. "Het kan ook goed voor je zijn. Zo wordt Minecraft op veel scholen al gebruikt, bijvoorbeeld bij natuurkunde voor het maken van elektronische circuits. Ook leer je samenwerken omdat je in veel games in een team zit." Bij deze online games kun je vanaf je zolderkamer met anderen spelen. Toch vindt Ben dat maar ongezellig. "Op de party's die ik organiseer loop je rond, eet je met elkaar en kun je het ook over andere dingen hebben." Ook houden de gamers die meedoen aan het evenement contact via het Discord-kanaal van Scholieren.com. 

Docenten en scholieren

Het leuke aan zijn LAN-party's vindt Ben dat mensen echt met elkaar in contact komen, bijvoorbeeld door naar iemand toe te lopen en te vragen wat ie aan het doen is. "Je kunt aan iemand die je niet kent vragen of hij of zij een game wil doen. Dat is heel leuk." Ook is het een manier om docenten en scholieren op een leuke manier samen te brengen. "Er doen ook gamende docenten mee aan het evenement". 

Meer scholen

Ben wil zijn initiatief graag uitbreiden naar meer scholen in Nederland. "Het zou leuk zijn als andere scholen dit op dezelfde dag ook organiseren. Dan kun je een soort competitie houden tussen scholen, bijvoorbeeld door bij te houden hoeveel potjes van een bepaalde game elke school wint."

Om dit voor elkaar te krijgen, hoopt Ben gamende scholieren op andere scholen enthousiast te maken om het voortouw te nemen.  "Op mijn website staat uitgelegd wat ervoor nodig is om dit te organiseren en voor vragen kunnen ze me altijd mailen."

Gepubliceerd op 4 november 2019
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.