Baarnsch Lyceum krijgt klap om de oren

Baarnsch Lyceum krijgt klap om de oren

Door Esmee

Lyceumpenner strijdt voor het behoud van dit logo.In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting en dus ook de vrijheid om te schrijven wat we maar willen. Ergernis alom toen het schoolbestuur van het Baarnsch Lyceum (de school waar vroegah prins Willem-Alexander les kreeg) weigerde een kritisch stuk te plaatsen op hun leerlingensite Animo.

Als reactie hierop richtte iemand anoniem een blog voor het Baarnsch op: de Lyceumpenner.

De "penners" nemen geen blad voor de mond en vooral het nieuwe schoolhoofd krijgt het zwaar te verduren.

Tijd om met een kritische blik naar deze site te kijken. Is de Lyceumpenner een sneue poging van een stel opgefokte tieners om aandacht te krijgen of een blog met potentie?

Twee kampen

Ik krijg de indruk dat de penners hun school in twee kampen hebben verdeeld. Aan de ene kant staan de conservatieve scholieren. Aan de andere kant het naar modernisering strevende schoolbestuur.

Zo zijn de leerlingen vóór de oude conciërge, het oude logo, de oude school/rookregels en natuurlijk de oude rector.

Vervang in de vorige zin oude met nieuwe en je hebt het beleid van het schoolbestuur. Het minpuntje aan dat beleid is de conservatieve censuur voor leerlingen, maar verder zie ik het probleem niet zo.

Uitgekauwd en uitgespuugd

Loesje rip-off?Of die censuur nu wel of niet overdreven wordt, laat ik me verder niet over uit. Maar wat ik wel kan zeggen, na de site Lyceumpenner eens aan een kritische blik onderworpen te hebben, is dat er kinderachtig veel uitgehaald wordt naar hun rector mevrouw Verstaeten. Zij wordt betrapt, bespuugd en belachelijk gemaakt door de anonieme schrijvers. 

Ze hebben zelfs een afkraakrubriek naar haar vernoemd: het Carolientje.
Hier naast is er één te zien.

Geen woorden, maar daden

De rode draad in het bestaan van de Lyceumpenner is dat alles de schuld van het schoolbestuur is. Zij wordt niet alleen beschuldigd van censuur, maar ook van het verzwijgen van problemen.

Maar in plaats van woorden zouden daden misschien meer effect hebben. Vooralsnog blijven de daden uit en houden de penners het op de easy way out: anoniem leraartje pesten, inclusief spotprenten.

Veilig door anonimiteit

Wel wordt er stevig ingehakt op de school. Waarom doet de schoolleiding daar dan niets tegen?

Simpel, niemand weet wie de verantwoordelijke is. Iedereen, de beheerder en de penners, blijft anoniem. Mmm, het leflevel daalt daardoor wel aanzienlijk.

Wie zou het zijn?
Misschien is het wel mevrouw Verstaeten zelf.
Ha.

Gepubliceerd op 6 juli 2010

Lees verder

Fiene maakt mentale gezondheid bespreekbaar: ‘Je verdient het om gehoord te worden’
Fiene maakt mentale gezondheid bespreekbaar: ‘Je verdient het om gehoord te worden’
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
16- en 17-jarigen verdienen óók stemrecht
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit
Schaf nablijven af: het helpt niemand vooruit

REACTIES

M.

M.

Wat ongelofelijk zielig als je zoiets doet. Als het schoolbestuur zo slecht is zijn er andere manieren om dat te laten merken (ik zeg: MR, GMR, Leerlingenraad...)

15 jaar geleden

K.

K.

Beetje zielig. Als je 't doet, doe het dan goed. Denk ik.

15 jaar geleden

G.

G.

Tijdens mijn schoolkrant-carriere was er ook (heel) even sprake van een rebellerende, alternatieve schoolkrant. Het was bijzonder spannend, ik heb me nog nooit zó journalist gevoeld. Dus ik vind het goed dat er op het Baarnsch Lyceum ook zoiets gebeurt. Voor de rector is het natuurlijk jammer, maar ach, een baan in deze economie is uberhaupt een zegen.

15 jaar geleden

M.

M.

Hoe weet jij dat eigenlijk?
Zit je zelf op die school?

15 jaar geleden

E.

E.

@Me
Nee, ik zit niet op die school.
Maar de Lyceumpenner is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor de Scholieren.com redactie. Die stuurde vervolgens de link naar me toe en vroeg of ik er een artikel/recensie over wilde schrijven.:)

15 jaar geleden

M.

M.

Wat een onzin artikel. Ik vind dat je als buitenstaander hier namelijk absoluut niet over kunt oordelen. Op Het Baarnsch Lyceum heerst een enorme samenhorigheid onder de leerlingen en de leraren. Iedereen is trots op de bijna honderd jaar oude school en doet er alles aan om deze te beschermen. Het Baarnsch Lyceum moet Het Baarnsch Lyceum blijven, een school met allure, geschiedenis en tradities. Als dit verloren dreigt te gaan door de zogenoemde moderniseringen, en de mening van de leerlingen in deze vernieuwingen teniet gedaan wordt, ja, dan ontstaat er een site als deze. Compleet terecht, als je het mij vraagt.

15 jaar geleden

J.

J.

Ik zit/zat (net diploma behaald) op het Baarnsch Lyceum en ik moet zeggen dat Lyceumpenner bij vele als een welkome verrassing is geweest. Lyceumpenner is inderdaad nogal afkrakerig, en ik begrijp dan ook dat Esmee als buitenstaander deze site niets vind.

Wanneer Esmee op het Baarnsch zelf zat, had ze denk ik wel anders gepiept. Ik zal het stuk even corrigeren:

15 jaar geleden

J.

J.



De Animo is geen leerlingensite, maar een schoolkrant. De Animo is vroeger opgezet (ook anoniem) door Ronald Giphard en zijn vrienden. Zij waren het net als Lyceumpenner met bepaalde dingen niet eens en gaven dit uit als blaadje. Nu is dit uitgegroeid tot een 4x per jaar verschijnend blad dat eigenlijk volledig gemaakt is door de schoolleiding. De Animo-leden schrijven het, maar de schoolleiding bepaald wat er in komt en schrapt soms kritische zinnen of buigt verhalen om. Dit tot ergernis van de Animo-leden.

Nog meer anonimiteit: De leerlingensite, deze is ook anoniem begonnen, maar heeft na enkele jaren besloten om samen te gaan werken met de schoolleiding. Met als gevolg dat de beheerders een mooi baantje hebben, maar als negatieve kant dat ze dus geen gekke dingen mogen doen. Met als voorbeeld een kritische oproep plaatsen, oid. Ze beheerders willen hun goedbetaalde baan niet kwijt.

Begin dit jaar is Lyceumpenner begonnen. Ik als redelijk actieve leerling werd daarvoor gevraagd (anoniem via de email). Ik heb het moeten afwijzen om mijn eindexamens. Dat vonden ze jammer, maar uiteindelijk hebben ze nogal wat content en bekendheid kunnen creeeren zonder mij, dus zo hard hadden ze mij ook niet nodig.

De Lyceumpenners nemen inderdaad geen blad voor de mond, dat is tevens hun goede en zwakke kant. Je krijgt veel inzicht in de school en je krijgt dingen te horen die je anders nooit zou horen. Maar aan de andere kant zijn ze ook weer dusdanig grof dat hun geloofwaardigheid daalt. Ze hebben mij toegezegd dit volgend schooljaar anders te gaan doen.

De school is inderdaad in twee kampen verdeelt, niet door Lyceumpenner, hoewel deze dit wel extra benadrukt. Het botert al enkele jaren niet goed tussen de schoolleiding en de leraren&leerlingen. Daar krijgen we dan ook veel van te horen in de lessen.

Wanneer je goed bekijkt (en vooral begrijpt) wat de nieuwe maatregelingen van de schoolleiding inhoud, dan zul je de standpunten van de leraren/leerlingen/lyceumpenners wel begrijpen. Ik heb enkele malen overleg gehad met de schoolleiding en dat is niet mis...

15 jaar geleden

J.

J.

Er zijn inderdaad andere manieren om te laten horen dat het schoolbestuur slecht is, maar helaas bieden de MR, GMR en LR geen soelaas. Bijna alle kritiek wordt weggewuifd of goedgepraat. Zo vind de schoolleiding de actie tegen het nieuwe logo (een actie van de leerlingenraad) "aandoenlijk" (bron: NRC Handelsblad)

Mevrouw Verstraeten wordt inderdaad belachelijk gemaakt. Ik wil hier niets over kwijt, maar ga maar eens een weekje doorbrengen op onze school.

De Carolientjes kennen goede en slechte tijden, soms zijn ze een beetje grofjes inderdaad. Het is inderdaad een soort van Loesje, maar dat is juist de grap.

De Anonimiteit geeft juist een goed gevoel hier op het Baarnsch, iedereen kan wat kwijt zonder dat hij daarop wordt aangekeken. Het schijnt dat leraren ook flink meehelpen aan Lyceumpenner, zij benutten de kracht van bronnenbescherming en anonimiteit.

Esmee en Lyceumpenner lijden wel aan hetzelfde probleem. Ze controleren hun feiten niet. Gelukkig bestaat hier een reactiemogelijkheid, en ook op lyceumpenner.tk

Wat voor een daden wilt Esmee dat Lyceumpenner gaat doen dan?

Voor de mensen die Lyceumpenner zielig vinden, lees de site en spreek eens met een Baarnsch Lyceumer. Of nemen jullie graag de mening over van de schrijfster, die het verhaal eigenlijk maar van een kant belicht. (Een recensie laat altijd de negatieve én positieve kanten zien.)

15 jaar geleden

J.

J.

Ik weet het probleem al, je mag geen links plaatsen in je reactie. Ik had een link naar de verandering van het logo, kijk maar eens op w w w . dekatangelino . n l (zonder spaties uiteraard)

15 jaar geleden

S.

S.

@Jorddka: bedankt voor je reactie(s). Ik heb niet iedere pagina doorgebladerd (dus over de toon / inhoud kan ik niet goed oordelen), maar het idee van de Lyceumpenner vind ik erg sterk.

Ook een zwaktebod van de schoolleiding om een schoolkrant geen redactionele onafhankelijkheid te bieden. Je zou kunnen stellen dat de school een soort minimaatschappij is. Dan stelt jullie schoolleiding zich op als een dictator die niet tegen openlijke kritiek kan.

15 jaar geleden

E.

E.

@ Jord

Ten eerste wil ik je bedanken voor je reactie; volgens mij ben jij degene over wie werd gesproken als de mogelijke oprichter/aanstichter van het verzet. Ik ben dan ook blij dat juist jij dit artikel hebt gelezen.
NB Ik bedoel niet dat jij ook daadwerkelijk de oprichter van Lyceumpenner bent; dit weet ik namelijk niet.

(vooral @Me)

Jij zegt dat ik, buitenstaander, niet goed zou kunnen oordelen over de site.
Echter, als objectieve buitenstaander, wat ook inhoudt dat ik onbevooroordeeld de site heb bestudeerd, kan ik juist wél goed oordelen en de volgende vraag beantwoorden: is de Lyceumpenner een schreeuw om aandacht of een redelijke verzetsblog, schoolkrant/site, etc.?
Naar mijn mening, die overigens niet goed óf fout kan zijn, is de site op dit moment nog te "grof" om als het laatste bestempeld te worden.
Ik hoop dan ook dat de penners, zoals ze jou (=Jord) hebben verteld, volgend jaar het iets anders aan gaan pakken.

Het is inmiddels wel duidelijk dat er op jullie school een zekere censuur heerst. Hoe erg deze is, weet ik niet. Daarvoor zou ik idd zelf op het Baarnsch moeten zitten.
Maar ik heb in het artikel al gezegd dat ik niet kan oordelen over de censuur, omdat ik het verhaal hierover slechts van één kant krijgt te horen op de Lyceumpenner.

@ Jorddka (als dit iemand anders is dan Jord)

Een recensie laat altijd de negatieve én positieve kanten zien....?
Sorry, maar dit klopt niet helemaal.
Een recensie kan je vergelijken met een mening die iemand heeft over iets, bijvoorbeeld over een boek of in dit geval over een site.
En een mening kan niet fout zijn.
:D

Als laatste heb ik nog een mededeling, die volgens mij niet voor iedereen even duidelijk is: dit is een RECENSIE, niet een diepte interview waarbij het verhaal wordt bekeken vanaf meerdere kanten.
Anders had er boven het artikel wel gestaan Interview door Esmee ipv Recensie door Esmee.

14 jaar geleden

C.

C.

Beetje stom idd, dat anonieme.Is onze tegen-schoolkrant toch een stuk leuker. Depok.isdit.nl. Niet anoniem, wat betekent dat ik al een aantal dreigrechtzaken aan mn broek heb hangen, maar wel ontzettend leuk.Daar kan het Baarnsch nog wat van leren

14 jaar geleden

A.

A.

Www scholieren.. Amazing :)

14 jaar geleden

H.

H.

Ik zit nu in 6V op het Baarnsch en ik heb net vernomen dat de Lyceumpenner terug is op het Baarnsch, ik ben benieuwd.. :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.