Applaus voor iedereen die anders is!

Applaus voor iedereen die anders is!

Door Noah

Een middelbare school kiezen is lastig. Er hangt zoveel vanaf. Honderden scholen ben ik langsgeweest, tientallen boekjes kreeg ik in mijn handen gedrukt. Maar er was maar één school die bleef hangen: het Gerrit van der Veen College. Een fantastische keus, zo weet ik nu. Want iedereen kan zichzelf zijn. Al loop je in berenpak rond of verander je van geslacht.

Tijdens de Open Dag had ik het nog niet zo in de gaten, maar toen ik eenmaal mijn nieuwe klasgenootjes had ontmoet merkte ik dat er op de door mij gekozen school heel wat vreemde types rondliepen. Knalroze haren, omajurkjes: het is allemaal prima. Iedereen kan er op mijn school bijlopen hoe hij of zij wil, het maakt niks uit. Je wordt niet raar aangekeken. Integendeel! Wie anders is, durft zichzelf te zijn en krijgt daarmee bewondering en respect.

Ik wilde weleens testen hoe ver dit ging. En dus gingen mijn vriendinnen en ik een dagje in koeienpak naar school. Werd het gewaardeerd? En of! High five's werden lachend uitgedeeld en er werd naar ons gejoeld en gezwaaid. Het is tof om anders te zijn!

Noah (rechts) in haar koeienpak.

Tuurlijk, zo'n koeienpak is leuk. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die écht anders zijn. En ook die kunnen zich op deze school helemaal uiten. David bijvoorbeeld.

Davids genderdysforie

David werd als meisje geboren, maar kwam er al snel achter dat hij op meisjes viel en zich prettiger voelde als jongen. Samen met de stichting Transvisiezorg heeft hij dat in de klas verteld. Het werd goed opgepakt. Hij veranderde zijn naam in David en staat inmiddels op school ingeschreven als jongen. Op school heeft hij naar eigen zeggen nog nooit een nare opmerking gehad. Niemand die hem raar aankijkt. De school zelf reageerde ook positief en bood David alle hulp die hij maar kon krijgen.

Dan heb je nog mensen die eruit springen vanwege hun kledingstijl. Talisa bijvoorbeeld. Zij is een opvallende verschijning. Haar eigen stijl vindt ze moeilijk om te omschrijven. Zelf noemt ze het een mix van onder andere punk en hippie. Nare opmerkingen krijgt ze nooit op school.

De hippie-punkstijl van Talisa.

Pyjama

Het ontroert mij dat op míjn school iedereen zo goed met elkaar omgaat. Dit is namelijk niet op alle scholen vanzelfsprekend. Vorig jaar bij de toetsweek waren er talloze mensen die in hun pyjama naar school gingen, geen probleem. Bij ons worden mensen die anders zijn blij omarmd, iedereen is welkom. Het is toch immers cool om anders te zijn! 

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 7 januari 2014

REACTIES

S.

S.

Ik ben het hier helemaal mee eens, anders zijn is inderdaad cool. Het heeft geen zin om als stereotype in het leven rond te lopen. Be different, maak een verschil. Met andere woorden, een heel goed stuk Noah! Thanks!

10 jaar geleden

Chris

Chris

Het zou toch maar saai zijn als iedereen er hetzelfde bijloopt. Waren alle scholen maar zo :-)

10 jaar geleden

S.

S.

Een koeienpak? Er is hard in dit land geknokt zodat ieder kind naar school kan gaan en vervolgens behandel jij school als een pretpark. Schaam je.

10 jaar geleden

Lotte

Lotte

Da's sarcastisch toch? Want anders: wat een onzin.

10 jaar geleden

-.

-.

ik weet niet waar jij leeft maar hier is het al zo'n 100 jaar vanzelfsprekend dat iedereen naar school kan.

10 jaar geleden

D.

D.

echt njiet wjaar, je mjoet gjewjoon njormjaal sjijn. pjunt

10 jaar geleden

P.

P.

ahhah jhaa juist gewoon jezelf zijn maar niet te overdrevennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10 jaar geleden

P.

P.

nou ik vind dat je niet jezelf mag zijn hoor, mag wel maar niet te overdreven je zelf zijn dat is gewoon te toch duffieduck

10 jaar geleden

D.

D.

ja indjerdjaad ja, je hjebt hjemjeaal gjelijk hjoor

10 jaar geleden

H.

H.

Bij ons is het meer van 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'. Bij ons is het alternatieve(hippies, hipsters, punks, (nep)nerds) minder duidelijk. Ik denk dat het feit dat iedereen zichzelf mag zijn ervoor zorgt dat er minder groepjes ontstaan, en dat iedereen meer met elkaar omgaat. Daarom vindt ik het eigenlijk ook fijner als iedereen een beetje normaal doet, en niet iedereen om aandacht zit te zeiken

10 jaar geleden

R.

R.

Jaloers!!!

10 jaar geleden

N.

N.

geef mij zo'n school.. haha

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.