Antwoorden chatsessie met Marianne Thieme

Antwoorden chatsessie met Marianne Thieme

Door Simon

Na de chatsessie met Hero Brinkman was zondag 6 juni Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD) aan de beurt. Een uur lang beantwoordde ze vragen van chatters. Hoe denkt Marianne Thieme een verschil te maken voor dieren met haar kleine partij? Gaat mensenleed boven dierenleed? En hoe zit het met de vleestax?

Heb je de chat gemist? Lees hier alle antwoorden terug.Welkom allemaal bij de chatsessie met Marianne Thieme van Partij voor de Dieren.

We modereren de chat zodat het gezellig en overzichtelijk blijft. Veel plezier!
AlexNijmegen: Kan de PvdD samenwerken met de VVD?
Marianne_Thieme: VVD is een van de meest milieu- en dieronvriendelijke partijen. Ze zijn voor de bio-industrie en voor kernenergie. Maar we werken in principe met elke partij samen.

Dingaantouwtje: Kan de PvdD samenwerken met de PVV?
Marianne_Thieme: Samenwerken met de PVV zal zeer moeilijk gaan. Ze ontkennen bijvoorbeeld de klimaatcrisis.

HACKCRACKnGAME: Wat schat u de kans in dat u zou "kunnen" winnen van de andere grote, zoals VVD en PvdA?
Marianne_Thieme: We zullen niet de grootste partij worden. We zullen de smaakmaker zijn in de Tweede Kamer, dat hebben we de afgelopen drie jaar bewezen. We schudden de andere politieke partijen wakker.

David_5223: Wat is volgens u de beste coalitie?
Marianne_Thieme: Een coalitie waar partijen bij elke beslissing eerst kijken naar de langen van de allerkwetsbaarsten in plaats naar altijd maar weer de economische belangen. We hebben gezien wat dat nl. anders betekent: geld verdienen is een doel op zich geworden ten koste van arme mensen, de natuur de dieren en het milieu. De partijen die harder zijn gaan lopen voor dieren natuur en milieu sinds onze komst zijn: PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66.

Nanda_: Op hoeveel zetels rekent u?
Marianne_Thieme: 3 tot 4 zetels.

Sarah_2804: Als u zou mogen/moeten stemmen op een andere partij dan de partij voor de dieren welke zou dat dan zijn?
Marianne_Thieme: Onze partij is uniek in de wereld en ik kan me geen andere partij voorstellen die zo anders denkt als wij.

Bob_Jongeneel: Marianne, hoe denk jij dat jullie als PVDD met 2 mensen in de kamer een verschil kunnen maken voor dieren?
Marianne_Thieme: Omdat rechts en links elkaar in de Kamer in evenwicht houden, zijn wij vaak doorslaggevende stem op veel onderwerpen (openbaar vervoer, gezondheidszorg en onderwijs bijv.) dat geeft ons veel invloed. Ook blijkt uit onderzoek dat alle partijen harder zijn gaan lopen voor dieren natuur en milieu sinds wij in de Kamer zitten.
Dobermann: in aansluiting op Bob; is het wellicht geen goed idee het partijprogramma te verbreden zodat er een groter draagvlak is voor electoraat waardoor de PVDD niet langer een one-issue partij is die toch nét te vaak weggelachen wordt?
Marianne_Thieme: Dobermann: Ons partijprogramma heet recepten voor mededogen en duurzaamheid. Daarin vind je ook onze standpunten op het gebied van het buitenland, onderwijs, zorg, werkgelegenheid etc. Onze uitgangspunten zijn daar telkens bij mededogen, duurzaamheid en persoonlijke vrijheid en - verantwoordelijkheid. Maar het is belangrijk dat mensen leren om voorbij hun eigen belangen te kijken. Onze partijnaam zorgt voor die discussie en al die emoties van ongeloof, hoop, ergernis e.d. over onze partij zijn belangrijk voor een begin van verandering over hoe om te gaan met onze leefomgeving.

Mephisto: wat vindt u van het antibioticagebruik in de veeteelt? (los van het concept veeteelt an sich)
Marianne_Thieme: het antibioticagebruik in de veeteelt is onverantwoord hoog waardoor je nu zelfs door het eten van kip niet meer behandeld zou kunnen worden met antibiotica als je een infectie hebt. Bizar.

HooFF: Marianne hoe staat de partij van de dieren tegen over de olie ramp ?
Marianne_Thieme: Verschrikkelijk. Dat BP al die jaren zo onverantwoord is bezig geweest (zonder controles) zegt iets over hoe weinig belangrijk de overheden milieu vinden

ReiN_6310: Hoi Marianne, denk je, dat het, net als in Amerika en Engeland, haalbaar is om in Nederland een dierenpolitie op te zetten?
Marianne_Thieme: Ik denk dat het haalbaar is zo'n dierenpolitie. Alleen partijen als PvdA, VVD, ChristenUnie, SGP en het CDA zijn tegen. Maar we krijgen steeds meer partijen mee.

HooFF: dan mijn volgende vraag de lekkage is een grote ramp geworden wat kan Nederland doen (voor de dieren)maar ook om zulke maatschappijen tot de orde te roepen
Marianne_Thieme: Nederland kan zelf niet zo veel op dit moment anders dan veel meer gaan inzetten op alternatieven voor olie en andere fossiele brandstoffen zoals zonne- en windenergie. Heb je ook niet mee van die rampen.
HooFF: alternatieven zijn er al vele jaren het kost geld om dat om te zetten dat begrijp ik maar dieren die sterven door olie en uiteindelijke mensen die sterven omdat de zee uitsterft dat zou toch een aandachtspunt moeten zijn.
Marianne_Thieme: Dat de zeeën enorm vervuild zijn en over 40 jaar leeggevist zijn is een grote schande. Check Sea the Truth, onze nieuwe documentaire op http://www.seathetruth.nl/

Zeeuw_8259: Waarom worden alleen de vragen van hooff beantwoord, net alsof wij hier iets aan die ramp van bp kunnen doen.
HooFF: ik ben lid van Greenpeace dus ik weet er het nodige van maar zou het niet iets zijn als Nederland voor op gaat lopen voor een beter en veiliger klimaat
Marianne_Thieme: Zeeuw_8259: wat wilde jij vragen?
Zeeuw_8259: Word je zo zachtjes aan niet moedeloos van de opmerkingen dat de pvdd een one-issue partij is.
Marianne_Thieme: Valt wel mee. Je moet het omkeren: alle traditionele politieke partijen zijn single issue: hebben het alleen maar over de korte termijn belangen van de Westerse mens en zijn geld terwijl we ons druk zouden moeten maken over het feit dat het zo slecht gaat met onze aarde, de natuur het milieu, de basis van ons bestaan. Wat we ons moeten realiseren is dat alleen al door het verdwijnen van diersoorten in een rap tempo, ons eigen voortbestaan wordt bedreigd, want zonder biodiversiteit is er bijvoorbeeld geen landbouw, dus geen voedsel. Opkomen voor dieren betekent automatisch opkomen voor mensen. PvdD wil opkomen voor iedereen die kwetsbaar is.

matthew_7160: Waarom een Partij voor de Dieren als er nog zo iets als arm zijn bestaat? Er leven nog vele mensen in Nederland van de voedsel bank, en dan wilt u dierenleed voor laten gaan?
Marianne_Thieme: mensen in ontwikkelingslanden hebben enorm veel last van de wijze waarop wij consumeren: we eten enorme veel vlees, de dieren voor de vleesconsumptie worden gevoerd met granen uit ontwikkelingsladen. Om die granen te telen wordt het regenwoud gekapt. We kunnen zoveel meer mensen voeden als we minder vlees eten en de granen rechtstreeks gebruiken als voedsel. Voor 1 kilo vlees is 7 kilo nger lijdengraan nodig: wat een verspilling in een wereld waar zoveel mensen zo veel mensen honger lijden.

Mephisto: Hoe rijmt u het geloof in een schepper die de mens als kroon op de schepping heeft gemaakt, waarbij dier en natuur slechts in dienst staan van de mens, met dierenactivisme?
Marianne_Thieme: Het maakt in de discussie over hoe je om moet gaan met dieren natuur en milieu niet uit hoe je beeld is of 'de wereld geschapen'of wel 'toevallig' ontstaan is. Het gaat om wat je hier en nu met de aarde doet.

Marcel_1500: vond je het bezoek aan "dit was het nieuws" van waarde voor de verkiezingen of was het een gezellig uitstapje?
Marianne_Thieme: Ik denk dat het goed is om ook aan programma's als Dit was het nieuws mee te doen, zodat mensen je op ene andere manier leren kennen

87books: We zitten hier toch op scholieren.com, waarom zouden jongeren beter op de PvdD kunnen stemmen dan op lijst17?
Zeeuw_8259: Omdat de PvdD tegen het afschaffen van de studiefinanciering is
matthew_7160: Dat is de PVV ook.
blokje_7590: Lijst 17 is gewoon een BNN grap
Markie_Music: lijst 17 is een serieuze partij die opkomt van de rechten van de jongeren
Marianne_Thieme: Zeeuw_8259: : Behalve de Partij voor de Dieren stellen alle politiek partijen de mens centraal. Daar moeten we vanaf. Lijst 17 is er ook zo een. Juist onze partij houdt zich met de lange termijn en dus met de toekomst van de jongeren.

mounster: Geachte mevrouw Thieme, Gerda Verburg noemt het CDA uw krabpaal (Trouw, afgelopen vrijdag). Klopt het dat u na 9 juni graag een coalitie ziet ontstaan zonder het CDA?
Marianne_Thieme: Dat klopt inderdaad.
matthew_7160: Waarom ziet u liever een coalitie zonder het CDA?
Marianne_Thieme: Het CDA is verantwoordelijk voor het feit dat we een doorgeslagen landbouw hebben waardoor elke week 50 boeren moeten stoppen met hun bedrijf. De boeren moeten tegen zo laag mogelijke kosten zoveel mogelijk produceren. Dat is niet vol te houden. Daardoor ontstaat er bio-industrie. wij willen een heel andere landbouw zodat er weer eerlijk geproduceerd wordt en eerlijke prijzen betaald worden voor voedsel
matthew_7160: U wilt alleen belastingen op vlees zetten zodat alleen rijken het kunnen betalen? En er dus alleen plantaardig voedsel wordt gegeten?
Marianne_Thieme: Nee, mensen hoeven niet meer elke dag vlees te eten. Deden we vroeger ook niet. vlees is een luxe product. Het is ook veel beter voor je gezondheid: er is een directe relatie tussen overgewicht en het teveel eten van dierlijk voedsel.

gast_uit_land: respect voor de gedrevenheid en betrokkenheid. Vraag: wijst de PVDD vlees/vis consumptie categorisch of is het is mogelijk om verantwoord dieren voor consumptie te houden en te fokken?
Marianne_Thieme: Wij vinden persoonlijk vrijheid en verantwoordelijkheid heel belangrijk. Wel vinden we dat mensen die verantwoordelijkheid vaak vergeten. Biologisch vlees is op zich prima, maar we moeten ons realiseren dat we ook echt minder vlees moeten eten omdat we niet alle mensen kunnen voeden als iedereen zoveel vlees gaat eten als wij in de Westerse wereld dien. We willen niemand verplichten vegetariër te worden.
gast_uit_land: dank, mee eens, 9 juni komt dichterbij :). Mevr. thieme veel succes met partij, i gotto go now.
Marianne_Thieme: Oke, succes met alles.

Roos_6106: u zegt dat u niemand wil verplichten om vegetariër te worden maar als er belastingen en accijnzen op geheven worden, wordt het een exclusief goed. dat alleen de rijken dus nog kunnen kopen, de mensen die het zich niet kunnen veroorloven worden dus wel verplicht vegetariër. reactie graag?
Marianne_Thieme: Zoals ik al zei: we hoeven niet elke dag vlees te eten, dat is ook beter voor onze gezondheid en beter voor het milieu.
Roos_6106: daar ben ik het wel mee eens dat we niet iedere dag vlees hoeven te eten, alleen denkt u niet dat er dan goedkoop vlees uit het buitenland in de schappen gaat liggen en dat de Nederlandse boeren failliet gaan?
Marianne_Thieme: Voor vlees uit het buitenland gaan dezelfde regels gelden als voor het Nederlandse vlees.
wipkid: Op vlees dat geïmporteerd wordt uit het buitenland wordt dan ook een vleestaks geheven.
Commzie: Een vleestaks is ongetwijfeld in strijd met Europese regelgeving.
Marianne_Thieme: Commzie: Dat is niet waar, zolang je geen onderscheid maakt tussen Nld vlees en vlees uit het buitenland. We voeren de vleestax in.
ReiN_6310: en subsidie op biologisch vlees?
Marianne_Thieme: ReiN_6310: We willen dat de BTW op biologische producten op nul wordt gezet. Dat maakt het aantrekkelijk voor de consument.
alinda_9641: Dus dan word biologisch vlees goedkoper dan 'normaal' vlees? ik koop het nu namelijk niet omdat het zo duur is, maar zou het wel willen kopen.
Marianne_Thieme: alinda_9641: Het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar vlees wordt kleiner met onze maatregelen. en omdat er dan meer mensen over gaan op het kopen van biologisch kunnen de kosten die boeren maken iets omlaag en kan daardoor ook de prijs iets verder zakken.
87books: De vleestaks houdt toch in dat de btw op vlees naar het normale tarief van 19% gaat? Dan belast je toch aanschaf, niet invoer, uitvoer of productie, of vergis ik me daarin?
Marianne_Thieme: 87books: Vleestax is wat anders dan BTW. BTW gaat voor niet biologische producten naar 19% in plaats van 6%. En per kilo vlees komt er 2 euro accijns.

Markie_Music: hoe gaat U proefdierenij tegen?
Marianne_Thieme: De overheid moet wat ons betreft het aantal dierproeven jaarlijks met minimaal 10% terug te brengen per jaar. En er wordt een proefdierheffing ingevoerd: voor ieder proefdier dat met het oog op experimenten wordt ingezet of aangehouden, stort de betreffende onderzoeksinstelling 10 euro in de ontwikkelingskas voor alternatieven.
Mephisto: ok, leuk plan, maar verwacht u niet dat de gemiddelde onderzoeksinstelling dan binnen de kortste keren failliet is of naar het buitenlands verhuist?
Marianne_Thieme: Mephisto: Ik zie de ontwikkeling van alternatieven voor proefdieren als DE manier om onderscheidend te zijn als Nederland. Ik durf te beweren dat we dan ook veel betere resultaten kunnen gaan boeken op het gebied van de wetenschap en geneeskunde. Realiseer je dat veel proefdiercentra trouwens hartstikke commercieel zijn met vooral als doel veel geld te verdienen
Mephisto: ja, dat realiseer ik me zeer zeker, ik heb inmiddels mijn artikel 9 certificaat. Punt is alleen dat alle grote universiteiten ook dierproeven doen en dat is sowieso al geen vetpot. Dus het voornaamste effect is dat er minder onderzoek gedaan wordt in Nederland en we gewoon achter gaan lopen op de rest van de wereld. Commerciële centra verhuizen gewoon.

shannon_6036: Wat vindt u van het gebruik van proefdieren op opleidingen zoals Diergeneeskunde en Biologie?
Marianne_Thieme: Geen goed idee. Ik vind ook dat het makkelijker voor leerlingen moet worden om zoiets te mogen weigeren te doen. We moeten echt veel meer energie, tijd en geld steken in alternatieven voor dierproeven. Dat is ook wat de wet voorschrijft.
shannon_6036: Maar waar komt het geld voor alternatieven in deze tijd van crisis vandaan ;) Kan er niet beter geïnvesteerd worden in betere huisvesting van de proefdieren, aangezien er niet voor alle dierproeven een alternatief mogelijk is?
Marianne_Thieme: zie antwoord Markie_Music met 10 miljoen euro per jaar kan je heel goed onderzoek doen naar alternatieven. De overheid besteedt nu honderden miljoenen aan proefdieronderzoek!

matthew_7160: U weet natuurlijk ook wel dat veel, heel veel medicijnen die mensen levens redden eerst zijn uitgeprobeerd op dieren, wat vindt u daar van? Gaat mensenleed hier boven dierenleed?
Marianne_Thieme: Marianne_Thieme: matthew_7160: wij willen geen mensen- en geen dierenleed. De wetgever verbiedt ook dierproeven, laten we dat niet vergeten. Veel baanbrekende medicijnen zijn bij toeval of door klinisch onderzoek ontdekt/ontwikkeld. Veel medicijnen die bij dieren werkten, werken niet bij mensen. Iets om bij stil te staan.

maikel_8292: Mevrouw thieme, ik weet dat u van de partij de dieren bent en natuurlijk vertegenwoordigd u dat gedachtengoed. Echter waarom kan het nooit ergens anders over gaan, hoe wilt u het voor me kaar krijgen dat de focus niet alleen op dieren/milieu komt te liggen, maar ook ander belangrijke punten? zo krijgt u mijn stem helaas nooit,ondanks dat dieren een belangrijk punt is.
Marianne_Thieme: In de Kamer en bij de traditionele politieke partijen gaat het altijd over geld en de korte termijn belangen van de mens. Wij verbreden dat door te wijzen op het feit dat door dit 'menscentrale denken' de aarde, de dieren en het milieu daaronder te lijden hebben. Wij zijn de enige politieke partij met een planeetbrede visie waar niet het recht van de sterkste geldt, maar de belangen van de kwetsbaarsten altijd meegewogen moeten worden.
matthew_7160: Mevr. Thieme dat is niet geheel waar. In de kamer gaat het als de economie in-stabiel is over korte termijn belangen, als de economie stabiel is gaat het over lange termijn belangen.
Marianne_Thieme: matthew_7160: Nu gaat de discussie over de vraag of we - in termen van geld- het ons kunnen veroorloven om te investeren in duurzaamheid, terwijl de vraag moet zijn of we het ons kunnen veroorloven om het niet te doen. De directeur van Phillips heeft vorige week op radio 1 gezegd dat we niet hebben aan de focus op economie als we niet ook investeren in duurzaamheid. Toch niet de minste zou ik zeggen

Sarah: Ik ben op zich helemaal voor het stimuleren van biologische veeteelt, maar ik ben bang dat een gevolg van dit plan is, dat mensen die op bijstandsniveau leven dan noodgedwongen overschakelen op goedkopere vleessoorten, die over het algemeen vetter zijn en minder voedingsstoffen bevatten. Is er een plan om dit te voorkomen? Natuurlijk zouden die mensen ook gewoon vaker vegetarisch kunnen eten, maar het lijkt me naïef om ervan uit te gaan dat ze dat doen.
Marianne_Thieme: Het goedkope vlees op dit moment vormt een gevaar voor de volksgezondheid. Denk aan het antibioticagebruik, de dierziektencrises veroorzaakt door de bio-industrie. wist je dat we hier in Nld meer geld uitgeven aan de loterij dan aan groente en fruit? Ik vind dat niet kunnen. een ei kost net zoveel als zestig jaar geleden. Ik vind dat boeren een eerlijke prijs verdienen voor hun voedsel en dat tenminste alle kosten terug moeten komen in de prijs. Op dit moment kost de veeteelt de belasting betaler alleen maar geld: zo'n 100 euro per jaar. En waarom? Omdat de veehouderij de bodem, het water en de lucht enorm vervuild. En de dierziektencrises ons handen vol geld kost.
Ertur: Wat is dat voor rare vergelijking tussen de loterij en groente en fruit? En waarom vindt u dat niet kunnen? Als mensen nu eenmaal blijkbaar hun geld aan een loterij willen spenderen, is dat toch hun eigen keuze? Kan ik hieruit afleiden dat u voor een verbod op loterijen bent?
Marianne_Thieme: Ertur: Nee, wat ik wil zeggen is dat mensen meer geld over zouden moeten hebben voor voedsel. Beter voor de boeren, voor dierenwelzijn, voor het milieu
justin_8612: mee eens, mijn stem heb je gewonnen!

Nanda_: Ik ben zelf lid bij Dwars, jongerenorganisatie van Groenlinks. Wij bij groenlinks denken ook aan het milieu, dieren. Wat maakt u dan anders dan groenlinks?
wipkid: @Nanda: Zie hier http://www.partijvoordedieren.nl/tk2010/mailgl/send2friend.php Vergelijking GroenLinks en PvdD

Nanda_: Hoe denkt uw partij over immigratie?
Marianne_Thieme: De oorzaken van massale immigratie moeten aangepakt worden. Een belangrijke oorzaak van immigratie is armoede, honger en klimaatschade elders. De problemen in herkomstlanden hangen ook vaak samen met oorlogen, hoge geboortecijfers en te weinig mogelijkheden om in de eigen behoeften te voorzien. Mensen die in ons land komen moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen of ze mogen blijven of niet.

Roos_6106: ik heb een hele belangrijke vraag: we hebben het nu alleen over de dieren, dat zijn uw belangrijkste partijpunten natuurlijk. maar waarom zoekt u niet naar een breder publiek door ook een mening te hebben over de actuele zaken als stufi en hypotheekrenteaftrek?
Marianne_Thieme: We hebben daar ook standpunten over. Heb even onze standpunten uit ons programma geknipt en geplakt: Basisbeurs moet blijven, je moet gewoon weer een vak kunnen leren ipv iedereen eerst theoretisch onderwijs. Het collegegeld voor tweede studie gaat niet omhoog. Gezondheid, voeding, natuur, dierenwelzijn en milieu moeten een essentieel onderdeel worden van het algemene lespakket

ReiN_6310: http://www.politiekebarometer.nl/ PvdD stijgt (procentueel) in de peilingen!

saar_1758: Wanneer gaat u weer chatten? en op welke site zodat ik er weer bij kan zijn..
Marianne_Thieme: saar_1758: via mijn twitter account
ReiN_6310: http://twitter.com/mariannethieme

hallo_1683: Ik heb een vraag over halal slachting.
Marianne_Thieme: We zijn tegen onverdoofd ritueel slachten. Heb een wetsvoorstel gemaakt om het te verbieden.
87books: ze zijn tegen halal-slachting, omdat het onverdoofd en dus inhumaan is.

ReiN_6310: Marianne, nog een hele fijne avond en ontzetten veel succes komende woensdag! Mijn stem is iig al bepaald! :)
matthew_7160: Mevr. Thieme ik dank u voor uw tijd veel succes, maar ik moet gaan, mijn steak(biologisch) ligt koud te worden.
Marianne_Thieme: Ik moet er zo langzamerhand eens vandoor
wipkid: Succes nog de komende dagen!
saar_1758: Ik vind het super dat u op komt voor de dieren.. :)
Marianne_Thieme: Bedankt voor alle goede vragen.
saar_6611: Bedankt :D
Markie_Music: Graag gedaan!
Jon: succes en bedankt!
87books: Veel succes, hopelijk slepen jullie er nog een zetel bij :)
Noodels: Marianne_Thieme: Leuke uitzending gister ^_^
Micky_7806 Marianne_Thieme: hartstikke bedankt Marianne! Heel fijn dat u hieraan wilde meewerken
Markie_Music: succes! Doeg! Jeugddebat was trouwens superleuk!
Marianne_Thieme: check mijn twitter. Dag dag!

Gepubliceerd op 7 juni 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

K.

K.

hoi hu is het met u gaat alles lekker ik wil in contact kome met u wat zegt u daarvan

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.