Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Annegien vertelt hoe zij als creatieveling een studie koos

Lisa

in opdracht van Studiekeuze123

Studiekeuze. Dat ene woord waar je op de middelbare school iedere dag mee wordt doodgegooid. Je ouders zeuren erover, je docenten vertellen het je dagelijks en je decaan stuurt wekelijks een mail. Een keuze maken wordt extra lastig als je uitblinkt in de creatieve vakken, zoals schilderen, muziek maken of acteren. Dan sta je voor een extra groot dilemma: kies je voor een creatieve opleiding met mogelijk een onzekere toekomst of voor een 'veilige' studie met weinig ruimte voor je talenten? Ik besprak dit dilemma met examenkandidaat Annegien (@Fetching_tigerss)

De 18-jarige Annegien is voor iedere creatieveling die gebruik maakt van Instagram geen onbekende. De creativiteit spat van haar profiel af. Dagelijks creëert zij bijzondere en surrealistische beelden, die ze post op haar superpopulaire account. Maar Annegien doet net als ik dit jaar ook eindexamen. Hoe heeft zij als creatieve scholier een studie gekozen?

Laat begonnen
Hoewel de meeste scholieren al jaren van tevoren nadenken over wat ze willen studeren, liep dit voor Annegien iets anders. ''Ik ben absoluut geen modelleerling op het vlak van studiekeuze, want ik heb geen open dagen bezocht. Voor mij voelde dat niet goed. Uiteindelijk heb ik me aangemeld en kwam ik er bij de matchingsdag achter dat dit dé studie voor mij was.''

Spijt van deze methode heeft ze absoluut niet. "Het was misschien niet de beste manier en ik zou het anderen ook niet aanraden, maar het heeft voor mij uiteindelijk wel geleid tot een goede keuze.

"Altijd al deed ik dingen met fotografie, dus die hobby hield ik zeker in mijn achterhoofd bij het kiezen.'' Maar met alleen maar weten welke kant je op wil ben je er nog niet. ''Toen moest ik nog bedenken wat ik dan wilde studeren. Ik heb toen uiteindelijk voor grafisch design aan de kunstacademie gekozen, omdat die opleiding iets breder was dan alleen maar fotografie.'' 

Kunstacademie

Annegien heeft dus toch gekozen voor een creatieve opleiding, maar dan wel voor een bredere studie binnen de creatieve sector, die haar niet opleidt voor één heel specifiek vak, zoals fotografie. Ze wil zich op meerdere vlakken ontwikkelen. Over de keuze voor kunstacademie hoefde Annegien niet heel lang na te denken. ''Ik zie mezelf ook niet echt iets anders doen. Ik heb enige tijd wel gezegd dat ik ook twijfelde over biologie, maar ik wist eigenlijk al dat dat niets voor mij was.''

Toch begrijpt ze het ook goed als anderen wel voor een hbo- of universitaire studie kiezen. ''Ik snap het ook goed als anderen wel een universitaire studie gaan doen en daarnaast hun creatieve talenten beoefenen. Als ik nog een andere passie had, bijvoorbeeld biologie of natuurkunde, dan had ik dat zeker overwogen, maar die interesse heb ik gewoon niet.''

Extra bedenktijd

Eigenlijk maakte Annegien de beslissing om naar de kunstacademie te gaan vorig jaar al. Helaas slaagde ze niet voor het vwo, waardoor ze nu nog een extra jaartje in de schoolbanken zit. Toch vertelt ze dat haar keuze niet veranderd is. ''Ik ben nog steeds zeker van mijn keuze en ben hier dan ook bij gebleven. Iedere dag ben ik bezig met fotografie en ik vind het fijn dat ik volgend jaar eindelijk een opleiding heb die perfect combineert met mijn eigen interesses."

Ze kijkt vooral heel erg uit naar het moment waarop ze niet meer te maken heeft met die grote tweedeling in haar leven. "Aan de ene kant heb ik school, aan de andere kant fotografie. Volgend jaar is deze grens er eindelijk niet meer, en dat vind ik een geweldig vooruitzicht.'

Wat ze zichzelf dan uiteindelijk ziet doen, daar is Annegien nog niet helemaal zeker van. ''Ik denk niet dat ik over vier jaar alleen maar foto's maak. Ik wil me ook verdiepen in andere creatieve gebieden. Mijn advies voor alle creatievelingen is om echt te luisteren naar jezelf. Denk goed na over je keuze, maar denk er ook zeker niet al te lang over. Uiteindelijk zijn er genoeg manieren om bij je doel te komen, er is echt niet maar één juiste keuze.''

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Studiekeuze123. Twijfel jij ook tussen een creatieve studie of een andere opleiding? Maak dan gebruik van de Vergelijker van Studiekeuze123

 

Gepubliceerd op 10 april 2018

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.