Anne Glerum (16) verkiesbaar voor gemeenteraadsverkiezingen in Goirle
Het is niks nieuws. Iemand die even niet weet wat hij met zijn of haar leven aan moet zegt 'ik wil iets in de politiek gaan doen'. Vraag je dan naar hun standpunten en een verklaring daarachter, dan stopt het gesprek. Bij Anne Glerum (16) uit Goirle Noord-Brabant zit dat wel anders. Zij weet als 16-jarige VVD'er en deelnemer aan de gemeenteraadsverkiezingen in Goirle haarfijn uit te leggen wat ze wil en hoe ze dit wil bereiken.
Het lijkt allemaal zo cliché. Zo'n rechts studentje waarvan de ouders wat poen op de bank hebben staan, maar zo zit dat niet volgens Anne. ''Wat ik fijn vind aan de VVD is de focus op vrijheid en persoonlijke kansen om wat van jezelf te maken. De VVD streeft naar zo min mogelijk bemoeienis van de overheid. Dat betekent niet dat het de handen van je aftrekt. Nee, de middelen die je krijgt toegereikt zijn er om het beste van jezelf te maken''.
Politiek zit bij Anne in het bloed. Als meisje van tien was ze al geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en mogelijke oplossingen hiervoor. Haar ouders hielpen haar met liefde door haar naar haar ideeën en visies te vragen. Dit politieke bloed vond zijn plek toen Anne op haar 14e een lid van de Provinciale Staten ontmoette. Deze nam haar een jaar lang onder zijn hoede, waar zij leerde wat ze met haar ideeën kon doen.
Jongerenparticipatie
Nu, op haar 16 heeft Anne zich verkiesbaar gesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Een van haar doelen is bijdragen aan de participatiegraad van jongeren in de politiek. ''Het is vaak onduidelijk voor jongeren hoe ze in de politiek terecht kunnen komen. Ze willen wel, maar weten niet hoe. Ik wil duidelijk maken dat het zo moeilijk niet is door bijvoorbeeld maatschappelijke stages te organiseren bij de gemeenteraad. Dat maakt de kloof minder groot''.
Nieuw bloed
Het lijkt allemaal zo eng, als meisje van zestien het opnemen tegen oude grijze mannen in maatpak met jaren ervaring. ''Dat men ervaring heeft wil niet zeggen dat een jonger iemand het niet zou kunnen. Ik geloof juist dat de politiek toe is aan jong bloed. Mensen met ambitie die bereid zijn risico's te nemen en een frisse kijk op de politiek hebben''.
De reactie vanuit de VVD was dan ook zeer positief. Zij moedigden haar juist aan. Tijd voor nieuw bloed in de politiek! Vanuit de partij wordt Anne niet alleen gestimuleerd, maar ook geholpen met het opzetten van haar campagne. ''Dat zal bestaan uit flyeren, handen schudden en misschien posters, maar vooral is het je gezicht laten zien en mensen laten weten waar je voor staat. Ik denk dat dat het belangrijkste is, laten zien dat je meer bent dan alleen een naam op de lijst''.
Standpunten
Anne is niet zo'n puber die alleen voor haar leeftijdsgenootjes meer zakgeld wil. Zo is zij van mening dat de zorg wel wat beter kan. Dit wordt nu vaak door de gemeente geregeld. ''Ik vind het onbegrijpelijk dat iemand die depressief is nu soms drie maanden moet wachten op de hulp die hij nodig heeft. Dit kan beter''. Ook wil zij projecten opzetten voor jongeren en ouderen om het lezen onder de bevolking up to date te houden. Dit met oog op migranten, maar ook autochtone bewoners.
De kreet groen, kan ook niet ontbreken op haar lijstje. Als waar rechts politica vindt zij dat dit vanuit de bevolking moet komen. ''De gemeente moet niet met geld gaan smijten om een passief groene gemeente te krijgen, de bewoners moeten er zelf bewust van zijn en er actief mee aan de slag gaan''.
Toekomst
Haar toekomst ziet Anne nog maar wazig. ''Het maakt mij niet uit, natuurlijk is een positie als minister of een zetel in de kamer leuk, maar daar gaat het mij niet om. Wat ik echt wil is een verandering maken, hoe ik dat doe doe ik het.
Met haar passie en ambitie ben ik er van overtuigd dat de naam Anne Glerum eentje is om te onthouden. Als zij zich blijft inzetten zoals ze dat doet, zal ze een grote kans maken op een zetel. Wij wensen haar en alle anderen jongeren succes!
Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.
1 seconde geleden