Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Amber (18) studeert aan het AMFI: ‘Ik vind het complete plaatje heel interessant’

Amber (18) studeert aan het AMFI: ‘Ik vind het complete plaatje heel interessant’

in samenwerking met het AMFI

Heb jij net als Amber altijd al van gedroomd om te werken in de modeindustrie? Ben jij het liefst creatief bezig in je vrije tijd? Dan is studeren aan het AMFI (Amsterdam Fashion Institute) misschien wel iets voor jou. Tijdens de hbo-opleiding Fashion & Textile Technologies word je klaargestoomd voor een carrière in de modewereld, maar je moet je niet laten misleiden door het ideale plaatje die je op het internet ziet met luxe en style. "Het is een pittige opleiding", vertelt tweedejaarsstudent Amber.

De studiekeuze en de selectieprocedure 

Als Amber in haar laatste jaar van de middelbare school zit, is het tijd om een studiekeuze te maken. "Ik heb mode altijd al interessant gevonden en wilde daar eigenlijk na de middelbare school iets mee doen." Na veel googelen en het bezoeken van meerdere open dagen valt haar keuze op het AMFI. Maar bij alleen inschrijven blijft het niet. Omdat er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, geldt er voor de opleiding een numerus fixus. De selectieprocedure bestaat uit meerdere onderdelen: een portfolio, introductievideo, een gesprekje met een docent en een student én een opdracht tijdens de selectiedag.

"Je portfolio kan uit van alles bestaan: naaiprojectjes, kleine tekeningen, moodboards; als het maar te maken heeft met fashion en de richting die je gaat kiezen", legt Amber uit. "De selectiedag vond ik erg spannend, je wil toch de beste kant van jezelf laten zien. Ik koos ervoor om een duurzaam business model op te stellen waarbij je allerlei soorten kleding kon huren en laten repareren." Na de selectiedag is het afwachten. Net als bij andere numerus fixus krijg je in april te horen of je bent toegelaten. "Toen ik zag dat ik was toegelaten, was ik ontzettend blij."

Part of the (fashion)adventure

Het is altijd even afwachten of een studie bij je past. Bij Amber zat dit vrij snel goed. "Toen ik tijdens de eerste lesdag in het klaslokaal zat voor mijn eerste college, wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt: ik kreeg eindelijk lessen die aansloten bij mijn interesses." De theorie die je in de les behandelt, kan je toepassen tijdens het uitvoeren van de bijbehorende opdracht. "Dit semester zijn we bijvoorbeeld bezig met het samenstellen van een voorbeeldcollectie voor het make-up merk Charlotte Tilbury", legt Amber enthousiast uit. Op het AMFI leer je niet alleen van je docenten, maar ook van de vele gastsprekers. 

Het studieprogramma van AMFI heeft drie richtingen: Fashion & Branding, Fashion & Business and Development, en Fashion & Design. Amber heeft gekozen voor Business and Development. Bij deze richting krijg je van heel veel aspecten van het modevak wat mee: zo leert Amber veel over het financiële stuk binnen de mode-industrie, maar bijvoorbeeld ook 2D- en 3D tekenen. "Dat complete plaatje vind ik heel interessant."

Toekomst in de modewereld 

Na haar studietijd aan het AMFI wil Amber graag inkoper worden. Als inkoper voor een modemerk kijk je naar de vraag van de consument, de trends van volgend jaar en ga je op basis daarvan de collectie inkopen. "Als inkoper ben je veel bezig met de toekomstige trends. Daarnaast reis je voor de inkoop zelf regelmatig naar het buitenland, wat ik supergaaf vind."

Naast in een vliegtuig de wereld rondreizen om de komende trends achterna te gaan, kun je ook andere kanten op met de opleiding. Zo kun je creatief bezig zijn met een schetsboek als kledingontwerper, werken in de textielwereld of bij een modetijdschrift gaan werken.

Doorzettingsvermogen is belangrijk

Studeren aan het AMFI klinkt heel Pinterest-waardig: nieuwe ontwerpen maken met de mooiste kleuren en materialen, de hele dag praten over mode en je eigen items creëren. Maar, vergis je niet: je moet wel aan de bak. Naast creativiteit heb je ook doorzettingsvermogen nodig. De meeste toetsen zijn in de vorm van presentaties. Daar leer je van, maar kost ook veel tijd. Ook moet je goed samen kunnen werken. Deze skill train je dagelijks tijdens de opleiding: de meeste opdrachten doe je namelijk samen. Pittig dus, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. "Tijdens mijn studie heb ik al veel onderzoek gedaan, reflecties moeten schrijven en presentaties gehouden", vertelt Amber. "Heel waardevol, omdat dit op de werkvloer ook terug zal komen."

Amber's gouden tip? Bezoek een open dag! "Zo kun je écht de sfeer proeven en je komt in contact met huidige studenten."

Open dag - 9 december

Ben jij net zoals Amber een creatieveling met interesse in mode? Bezoek dan eens de open dag van het AMFI. Tijdens de open dag kan je de sfeer proeven en maak je kennis met de studenten en docenten van de studie Fashion & Textile Technologies aan het AMFI.

Gepubliceerd op 1 december 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.