Amazon in Nederland: juichen of niet?

Amazon, die enorme Amerikaanse webshop van de rijkste man ter wereld, Jeff Bezos, zit nu ook in Nederland. Superchill voor als je (tijdens de quarantaine-dagen) boeken, games en andere huis-tuin-en-keuken-gadgets wilt scoren. Dat is hier namelijk een stuk goedkoper dan in andere winkels. 

Toch moeten we met z'n allen misschien niet te vroeg juichen. Er kleven namelijk ook een paar negatieve dingen aan deze Amerikaanse gigant. Wat zijn de voor- en nadelen van deze webwinkel? Ik leg het je hieronder uit!

Alles voor een prikkie!

Om te beginnen zijn de spullen die je bij Amazon kan kopen over het algemeen een stuk goedkoper dan bij andere grote bedrijven zoals Bol.com, Mediamarkt of Coolblue. Je zou deze producten natuurlijk ook bij de Chinese websites Wish of Aliexpress kunnen scoren, maar dan ben je toch minder van kwaliteit of überhaupt een levering verzekerd. Daarnaast vragen deze websites manshoge invoerkosten als je boven een bepaald bedrag bestelt.

Spullen, spullen en nog eens spullen.

Naast het totaalbedrag in je winkelmandje is de enorme hoeveelheid producten die ze aanbieden een reden om voor Amazon te kiezen. Als je dacht dat Bol.com al bijna alles heeft wat je nodig hebt, gaat Amazon daar even in bijna het vijfvoudige overheen! De Nederlandse Amazon heeft momenteel 100 miljoen producten.

Hier komt ook nog eens bij dat Amazon goed in de gaten houdt wat populair is bij andere webshops. Als Amazon doorkrijgt dat een product in andere winkels veel verkocht wordt, staat het meteen in de Amazon-webshop voor een goedkoper bedrag. Best een naaistreek naar de bedrijven die dit oorspronkelijk verkochten, vind ik.

Oneerlijke concurrentie?

Jarenlang heeft Amazon miljoenen verlies gemaakt om maar onder de prijs van hun concurrenten te kunnen zitten. Als ze dit in de toekomst doorzetten, bestaat het risico dat Nederlandse bedrijven als Bol.com uiteindelijk ook ten onder gaan. Dan is Amazon marktleider en hebben zij vrij spel in het bepalen van de prijs. En dat ga je dan wél voelen bij het zien van het totaalbedrag. 

'Datastofzuiger'

En dan nog iets: Amazon wil ongelooflijk veel informatie van je weten. Wat je hobby's zijn, op welke sport je zit, of je huisdieren hebt, wat je favoriete auto is en van welke boeken je houdt. Dit doen ze door te volgen welke series je kijkt op Amazon Prime Video en welke producten je interessant vindt. Als je veel kijkt bij babykleren, verwacht Amazon dat er een baby aan zit te komen en gaat bij de aanbevelingen bijvoorbeeld een ruimere auto zetten

Misschien denk je nu: wat sympathiek van ze, maar ondertussen zijn ze wel het op drie na grootste advertentiebedrijf ter wereld. Velen van ons vertrouwen Facebook al niet meer en we worden ook naar Google steeds achterdochtiger als het om privacy gaat, maar Amazon kan er ook wat van.

Moeten we dit wel willen?

De vraag is eigenlijk of we dit allemaal wel moeten willen. Willen we onze data verkopen en 'normale' winkels ten onder laten gaan alleen om iets goedkoper uit te zijn? Daarnaast lopen we ook het risico dat Amazon de prijzen omhoog gaat gooien wanneer er geen concurrentie meer is. In ieder geval iets om over na te denken, de volgende keer dat je 5 euro wilt besparen op een muziekboxje ;)

Gepubliceerd op 23 april 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Wout

Wout

Helemaal mee eens, Amazon moet oprotten, goedkoop is duurkoop!

2 maanden geleden