Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

9 dingen die vegetariërs echt niet meer willen horen

Al sinds mijn achtste eet ik geen vlees. Af en toe eet ik vis (wat me een pescotariër maakt, eigenlijk), maar daar blijft het bij. Ik stopte destijds met het eten van vlees vanwege het dierenleed, maar later kwam daar het milieu-argument bij. Niet iedereen steunde me in deze keuze. Veel mensen om me heen stelden vragen, of probeerden aan me uit te leggen waarom mijn keuze nergens op sloeg. Ik heb een paar dingen verzameld die iedere vegetariër al zo’n honderd keer heeft gehoord.

'Maar vroeger, als jagers en verzamelaars, aten we wel vlees'

Dit is heel vaak het eerste wat ik hoor als ik zeg dat ik geen vlees eet, maar er zitten heel wat haken en ogen aan dit argument. Vlees werd in de prehistorie niet in de massale hoeveelheden geproduceerd waarop dat nu gebeurt. Jagers aten slechts het vlees dat ze zelf gevangen hadden. Een biefstukje kopen in de supermarkt is daar niet bepaald mee te vergelijken. De massaproductie van vlees stimuleert het fokken van koeien. Koeien stoten methaan uit en dat is een belangrijk broeikasgas.  Hoe meer mensen vlees eten, hoe meer koeien er worden gefokt en hoe meer methaan er zal zijn. Verder kost rood vlees ook nog heel veel water

'Maar mensen zijn gemaakt om vlees te eten'

Dat is niet waar. De mens heeft het gebit van planteneters. Verder hebben we veel minder maagzuur dan vleeseters, geen scherpe klauwen, en een vier keer langer spijsverteringskanaal dan vleeseters. Ook maken carnivoren hun eigen vitamine C aan, terwijl mensen dat moeten halen uit plantaardig eten. 

'Stel je voor dat je bij iemand gaat eten en ze rekening met je moeten houden. Dat is toch egoïstisch?'

Het is niet moeilijk om vegetarisch te eten. Hoewel ik af en toe vis eet, kookt mijn familie vaak moeiteloos vegetarisch. Pasta, curry, tortillas of empanadas met vegetarisch vlees: het is allemaal goed te doen. Maar als mensen echt graag vlees eten en ik bij hen eet, dan neem ik gewoon wat er aan niet-vleeswaren is. Daar heb ik geen problemen mee. 

'Sowieso ben je ondervoed'
Haha, gelukkig ben ik helemaal gezond. Dat komt omdat ik vlees vervang met noten, groenten,  fruit en zuivelproducten - en af en toe vis. Rood vlees kan overigens hele negatieve effecten hebben op je gezondheid. Zo zijn er onderzoeken die concluderen dat het eten van veel vlees de kans op ziektes als diabetes, kanker en beroertes vergroot. 

'Vegetariër zijn is echt zo’n 2019 trend die overwaait'

Joke’s on you! Leonardo da Vinci, die bekende schilder uit de renaissance was een overtuigd vegetariër. Datzelfde geldt voor Einstein, Boeddha, Ghandi en Pythagoras (die laatste leefde 3000 jaar geleden).

'NOU, IK EET NOG GEWOON EEN HAMBURGER WAAR JIJ BIJ BENT HOOR!'

Dat verwacht ik ook. Het is echt niet zo dat ik die hamburger uit je handen zal grissen. Of dat ik een straatverbod opleg aan elke vleeseter. Doe wat je wilt. Thank you, next.

'De dieren zijn al dood, kunnen we ze net zo goed opeten'

Dat is één van de dingen die veel vegetariërs IEDERE dag horen. Denk je niet dat er minder dieren geslacht zouden worden als we allemaal massaal minder vlees zouden eten? Het is een economie van vraag en aanbod: als mensen minder vragen, zullen aanbieders minder produceren. 

'Jij maakt in je eentje toch geen verschil.'

Zoals Greta Thunberg het mooi zei: "mensen denken vaak dat ze als individu niets kunnen bereiken, maar als kleine meisjes van 16 door een paar dagen school te missen wereldwijd in het nieuws kunnen verschijnen, kan ook jij een verschil maken." Verder: 365 keer minder vlees per jaar, dat is heel wat. Misschien steek je ook wel je vrienden aan, of je familie. Dat is mij ook gelukt.

En dan: 'Vegetariërs praten er alleen maar over dat ze vegetarisch eten.'

Hoewel ik mijn familie heb overtuigd om hetzelfde te doen, komt dat niet omdat ik het er de hele dag over had. Het principieel weigeren van vlees was genoeg. Ik ben echt niet zo’n fucking irritante vegetariër die het iedereen oplegt om dat ook te worden.

Met een beetje vlees of vis is niets mis, maar veel dingen die tegen vegetariërs gezegd worden kloppen niet, of zijn niet goed onderbouwd. Ik denk eigenlijk dat het ook niet de vegetariërs zijn die zich bemoeien met de leefstijl van een ander, maar vooral de vleeseters.

Binnenkort, vanaf 11 maart, begint de Nationale Week zonder Vlees. Voor één week zullen veel mensen in de schoenen staan van een vegetariër en hopelijk inzien dat bovenstaande vooroordelen onzin zijn.

Gepubliceerd op 28 februari 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.