Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Je moeder in ruil voor een diploma

Je moeder in ruil voor een diploma

Door Ruben

Ik roep op om te stoppen met het gezeik op het leenstelsel. Hoewel de studiefinanciering al een aantal jaar niet meer bestaat, hoor ik nog regelmatig keiharde kritiek op het leenstelsel. En natuurlijk valt dat ergens te begrijpen: niemand wil tenslotte een dikke schuld aan de broek hebben hangen, maar in de uitzending van het BNN-programma Trippers werd maandag pijnlijk duidelijk dat het nog zat erger kan. 

Ruben is inmiddels al een tijdje weg bij Scholieren.com, maar stuurde deze column in. Er moet hem namelijk nodig iets van het hart. 

Je moeder in de prostitutie
Het programma Trippers (BNN) maakte maandag pijnlijk duidelijk dat studeren in Nederland zo verkeerd nog niet is. Presentator Jan Versteegh bezocht Boekarest, Roemenië, waar veel vrouwen de prostitutie in gaan om de diploma's van hun kinderen te bekostigen. In deze aflevering is te zien hoe Jan rondrijdt door de straten van Boekarest, opzoek naar deze vrouwen. De kijker ziet hoe Jan een vrouw van 23 langs de kant van de weg aanspreekt. 23: normaal gesproken de leeftijd waarop je een HBO-opleiding afrondt. ‘’Wat vind ik het moeilijk om deze vrouwen aan te spreken’’, vertelt Jan. ‘’Je koopt niet iets van ze, je koopt letterlijk de vrouw.’’ Toch begint hij een gesprek. Een vrouw besluit bij hem in te stappen. 

Eerst vertelt de vrouw wat ze Jan te bieden heeft voor de vijftien euro die ze van hem krijgt. Al snel gaat het niet meer over tarieven. ‘’Ik heb twee kinderen’’, vertelt ze. ‘’Ik heb het geld nodig om hen op te laten groeien. Ik deel alles met mijn kinderen, ze weten dat ik dit werk doe. Er zitten veel risico’s aan, ik kan worden geslagen en worden verkracht. Het maakt voor mij niet uit of ik gelukkig ben, ik verkoop mijn lichaam voor mijn kinderen. Ik zou niet weten wat ik zonder ze moet.’’ Haar zoon, genaamd Lonut (16) komt ook aan het woord: ‘’Mijn moeder doet dit allemaal om mij groot te kunnen brengen, ik zou wel willen dat ze dit werk niet meer hoeft te doen. Ik word er erg verdrietig van.’’

In onze handen knijpen

Het was wellicht niet eens de bedoeling van BNN om de vergelijking te trekken met Nederland. Ondanks dat stel ik mezelf nu de vraag: is het daadwerkelijk zo onaantrekkelijk om te gaan studeren? Zouden we hier in Nederland niet in onze handen moeten knijpen met de faciliteiten die er zijn, dezelfde faciliteiten die ervoor zorgen dat onze moeders in ieder geval niet de prostitutie in hoeven voor onze studie? 

‘’Er is geen enkel meisje dat op de basisschool zegt seks te willen hebben voor geld. En dat zou dan nog the best case senario zijn. De kans is veel groter dat de vrouwen er niks aan over houden omdat er een mensenhandelaar of iets achterzit.’’ – Jan Versteegh.

Gepubliceerd op 25 mei 2017
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.