Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Ik app je lief

Ik app je lief

'Al een jaar samen, blij met je' met een leuke foto van een lief koppel erbij. Zulke berichten zien we nog weleens langs komen op onze timelines. Velen hebben er een bloedhekel aan en vinden zulke personen aandachtshoeren (aandachtsvragers in ABN). Ik ben het niet met deze mensen eens en zal uitleggen waarom in-love-social-media-posting wél leuk is!

Verliefde mensen die hun verliefdheid uiten op social media. Blogger Sandra schreef er al een stuk over naar aanleiding van een NRC-artikel. Volgens haar zouden we online geen liefdevolle posts moeten plaatsen. Blogger Jasper vindt dit juist wel  leuk en reageert in dit blog.

Even dromen

Stel je voor: je hebt een vriend of een vriendin op wie je smoooooorverliefd bent en die persoon voelt dat ook voor jou. Niets doe je liever dan bij die persoon zijn. Je bent blij met die persoon. Je houdt van diegene. Jullie delen leuke en minder leuke momenten met elkaar, maar jullie komen er altijd uit samen. Je bent blootgesteld aan wat men noemt: liefde. Gevolg: je bent helemaal happy. 

Trots

Als je blij bent met je wederhelft, dan ben je als het goed is ook trots op het feit dat die persoon 'van jou' is. Niet vanuit 'lekker-puh-gevoelens' naar je concurrenten, maar omdat die persoon zo leuk is en jij bij haar of hem mag horen. Je voelt je vereerd.

Blijheid en trots zijn nauw verwante gevoelens die een aantal overeenkomsten hebben. De belangrijkste daarvan is dat je dingen wil gaan delen. Als je trots bent, dan schreeuw je het liefst alles van de daken. In 2017 is schreeuwen vanaf je dak een beetje raar, maar op sociale media kan je dit soort dingen perfect delen. Hier lijkt mij helemaal niets op tegen. 

Aandachtstekort?

Sandra, je zegt dat online delen ervoor zorgt dat de aandacht voor elkaar minder wordt. Mocht dit zo zijn dan zou ik het met je standpunt eens zijn, aandacht in je relatie is uiteraard belangrijk. Het lijkt mij echter sterk dat die oprechte blijheid en trots van waaruit je deelt er zijn als je eigenlijk een aandachtsgebrek hebt. 

Positiviteit

Die liefde is, en daar zijn wij het over eens Sandra, iets wat je moet koesteren. Liefde, in wat voor verband dan ook, is essentieel, moeilijk en tegelijk hartstikke mooi. Als dat goed gaat is dat super positief. Als je dat dan op Facebook of Instagram zet draag je bij aan de positiviteit die anderen zien. Als mensen Face-to-face vragen hoe het met je relatie gaat antwoord je niet snel mega-enthousiast, dat schrikt mensen af denk je. Maar op social media, in je verliefde emotie, dan deel je. Sociale media zijn immers altijd bij je, in welke emotie dan ook. Wat is er dan mooier dan die schitterende liefde delen?

Volgens mij kunnen we die positiviteit in ieder geval wel gebruiken. In onze goed-nieuws-is-geen-nieuwsmaatschappij lijkt hier soms geen plek meer voor te zijn. En nee, inderdaad, bij crush nummer 10 in de week wordt het buitengewoon irritant. Maar als er echt liefde is tussen jou en je lieve schat, wil je dat dan delen? Zo maken we de wereld iets mooier dan ze is: Spread the love.

Verliefd

Ik schreeuw het van de online daken,

omdat wij elkaar volmaken.

Smoorverliefd met die ene persoon,

dat is toch niet gewoon?

De liefde is goed,

ze is zoals het wezen moet.

Laten we dan ook onze blijde hartjes delen,

mij zal je nooit vervelen. 

©Jasper den Boon

 

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
  • Snitchen bij ouders
  • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
  • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
  • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?